World Oceans Day!

Η 8η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους ωκεανούς, και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day). Θεσμοθετήθηκε το 1992, στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπάνιων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Μάλιστα από το 2009, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ωκεανοί, έχουν βασικό ρόλο στην «υγεία» και την εξέλιξη του πλανήτη μας, ενώ καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από αρχαιότατων χρόνων με την ανθρώπινη εξέλιξη.

Δυστυχώς στις μέρες μας, η θαλάσσια ζωή και η βιοποικιλότητα στους ωκεανούς, βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της υπεραλίευσης, της μόλυνσης αλλά και λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Μπορεί η Ελλάδα να μην περιβάλλεται από ωκεανό, είναι όμως μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες και για πολλούς λόγους, το στοιχείο αυτό μας είναι σίγουρα πάρα πολύ σημαντικό

Σύμφωνα με την Greenpeace:
• Το 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.
• Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος, αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.
• Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.
• 300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.
• 300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκιες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.
• 6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, επειδή δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.
• 800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την iταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων, όμως, συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.
• 4 δισ. δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.
• 300 εκατομμύρια δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές.
• 12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.

Επιπλέον, και σύμφωνα με την ειδική έκθεση του ΟΗΕ για τους ωκεανούς, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, ήταν ήδη κατά μέσο όρο 20 εκατοστά τον 20ο αιώνα και συνεχίζεται με περίπου 3,3 χιλιοστά τον χρόνο, ρυθμός που μοιάζει να επιταχύνεται. Σύμφωνα με την έκθεση της GIEC του 2014, το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια άνοδος ενός μέτρου μέχρι το τέλος του αιώνα σε σχέση με την περίοδο 1986-2005. Όμως μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη κάνει λόγο για άνοδο της στάθμης μεγαλύτερη του ενός μέτρου και αυτό ακόμη κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου, που είναι ο ελάχιστος στόχος της συμφωνίας του Παρισίου.

Οι διαπιστώσεις αυτές είναι ανησυχητικές. Τα γεγονότα αυτά οφείλονται, στο ότι ο ωκεανός απορροφά περίπου το 30% των εκπομπών CO2 που προκαλούνται από τον άνθρωπο και περισσότερο από το 90% της επιπλέον ζέστης που δημιουργείται από τις εκπομπές αυτές.

«Κάθε μέρα οι ωκεανοί μας δίνουν τον αέρα που πρέπει να αναπνέουμε, τις κλιματικές συνθήκες για τις καλλιέργειες, νερό για να στηρίξει από τα μικρότερα έως και τα μεγαλύτερα ζώα στη γη αλλά και το 80% όλων των ειδών, τεράστιες ροές πάγου για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του κλίματος μας, όπως και εκατομμύρια θέσεις εργασίας και μια ζωή ευχαρίστησης», αναφέρει η Greenpeace.

«Οι ωκεανοί στηρίζουν δισεκατομμύρια από μας. Εάν ο καθένας από εμάς έκανε μόνο ένα πράγμα, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το μέλλον. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια τα παιδιά μα, θα μπορούν να απολαύσουν καθαρή θάλασσα, γεμάτη ζωή. Η δημιουργία προστατευόμενων υδάτων στους ωκεανούς, θα δώσει στα παιδιά μας και σε εμάς ωκεανούς αφθονίας στο μέλλον. Είναι μεγάλη δουλειά, αλλά μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ωκεανούς κατάλληλους για το μέλλον», καταλήγει η οργάνωση σε κείμενο της σχετικά με την προστασία των ωκεανών.

Η σημαντικότητα των ωκεανών δεν είναι κάτι αμφισβητήσιμο. Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με την σοβαρότητα που του χρειάζεται. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί έστω και με μικρές κινήσεις να βοηθήσει στον περιορισμό της μόλυνσης των θαλασσών. Το φαινόμενο της υπεραλίευσης πρέπει να σταματήσει. Η θάλασσα είναι ζωή και συμβάλει στην καλύτερη ζωή όλων μας.

 

 

Με πληροφορίες από: sansimera.gr, Greenpeace

Συντάκτης: Κατερίνα Δηλαβεράκη

Κατερίνα Δηλαβεράκη

Hello everyone! Είμαι η Κατερίνα Δηλαβεράκη, απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας, με πολύ μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία! Τα άρθρα μου στο Pretty Dose αφορούν διάφορα θέματα, από ενημερωτικά μέχρι gossip και lifestyle. Hope you enjoy them!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: