Μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, η βιομηχανία της μόδας άρχισε να αλλάζει, πλέον τα ρούχα βγαίνουν μαζικά και απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Τα Haute Couture κομμάτια δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο μόνο της υψηλής τάξης, αλλά και όσων είχαν την οικονομική δυνατότητα(πολιτικά πρόσωπα, celebrities, τραγουδιστές) να αγοράσουν ένα μοναδικά φτιαγμένο ρούχο από έναν οίκο μόδας της τότε εποχής. Μερικά χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από μια περίοδο ύφεσης, ήρθε η ανάκαμψη της οικονομίας και κατ’ επέκταση της μόδας. Τρανταχτό παράδειγμα, ο οίκος του Valentino.

Αριστερά: Valentino Garavani Δεξιά: Pierpaolo Piccioli

Ιδρυτής, ο ταλαντούχος και μοναδικός Valentino Garavani, ο οποίος το 1960 στην Via Condotti, στην Ρώμη της Ιταλίας άνοιξε το πρώτο κατάστημα του. Μέσα από τα φανταστικά φορέματα κατάφερε να κερδίσει τη προσοχή και τις εντυπώσεις της υψηλής κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δημιουργίες του Valentino έντυσαν μεγάλα ονόματα του θεάματος και όχι μόνο, όπως η Elizabeth Taylor, η Anne Hathaway, η Jenifer Lopez, η Courtney Cox και η Πριγκίπισσα Madeleine της Σουηδίας. Υπέυθυνος για τα τωρινά αριστουργήματα είναι ο Creative Director του οίκου μόδας, ο Peirpaolo Piccioli(2008-σημερα).

Τα έργα τέχνης που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα ρούχα της επίδειξης.

Μέσα στον Ιούλιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η επίδειξη μόδας του οίκου Valentino για το φθινόπωρο του 21′ couture, και πιο συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου, στην τοποθεσία ενός παλιού ναυπηγείου στην Βενετία της Ιταλίας. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν έγινε τυχαία, καθώς η αρχιτεκτονική και η αισθητική του κτιρίου παραπέμπει στην αναγεννησιακή Βενετία και την αίγλη εκείνης της περιόδου και την ιστορία της. Όσο για τα ρούχα της επίδειξης Haute Couture, πρόκειται για ένα έπος αφιερωμένο στην ιστορία του οίκου και της μόδας γενικότερα.

Επηρεασμένος από την Madame Gre, τον Capucci και φυσικά από τον ίδιο τον Valentino Garavani, ο Piccioli κατάφερε να παρουσιάσει μια αντάξια με την ιστορία του οίκου, επίδειξη υψηλής ραπτικής. Επίσης, σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει και στις καλλιτεχνικές συνεργασίες του, με την επιμέλεια του Gianluigi Ricuperati, με 17 ζωγράφους, όπως Jamie Nares, Luca Coser, Francis Offman, Andrea Respino, και Wu Rui. Έργα τέχνης και μόδα ένωσαν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους για φέρουν το παρακάτω αριστουργηματικό αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακά minimal γραμμές σε συνδυασμό τα έντονα και pop χρώματα, χρησιμοποιώντας πληθώρα υφασμάτων και υφών, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίδειξη μόδας και τέχνης. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του Color Blocking, αναδεικνύει το κάθε ρούχο που είδαμε στο catwalk, όπως επίσης και ο συνδυασμός του κλασικού με το μοντέρνο, τιμώντας την ιστορία αλλά με μια καινοτόμα ματιά. Casual ντυσίματα, σε άνετες γραμμές με αρκετά urban στοιχεία, αλλά φυσικά δεν έλειπαν τα εντυπωσιακά βραδινά φορέματα, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του ονόματος Valentino. Η έμπνευση, το ταλέντο, η αισθητική και εννοείται τα εκατοντάδες μέτρα υφασμάτων, ήταν αυτά που έδωσαν το επιθυμητό και εκπληκτικό αποτέλεσμα, που θαύμασε ο κόσμος της Μόδας.

Η σχέση της βιομηχανίας της Μόδας με την τέχνη ήταν ανέκαθεν αλληλένδετη. Όπως η Schiaparelli με τον Salvadore Dali και τα σουρεαλιστικά έργα του. Η μόδα πάντα αντλούσε ιδέες από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της κάθε εποχής, το ίδιο συμβαίνει ακόμα και σήμερα.

Αντώνης Στεργής

Είμαι ο Αντώνης. Από νεαρή ηλικία, κιόλας, μου ζητούσαν την στιλιστική μου "ματιά" για τα ντυσίματα τους. Τον λόγο δεν τον ήξερα ούτε και εγώ, μέχρι που αποφάσισα να το σπουδάσω, συγκεκριμένα Fashion Styling. Ειδικότητα, το Men's Wear.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: