Η ατυχής συγκυρία στις ζωές μας με την επέλαση του COVID-19 έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής των ονειρεμένων ταξιδιών που θα πηγαίναμε το 2020. Απογοήτευση. Τόσα σχέδια να πάνε χαμένα! Όλες οι βαλίτσες που θα γέμιζαν ρούχα και αναμνήσεις έμειναν στο…ράφι!

Πόσα σημαίνει τελικά ένα ταξίδι για την ψυχή μας;

Ο φιλόσοφος Άγιος Αυγουστίνος έλεγε ότι «ο κόσμος είναι σαν ένα βιβλίο και όσοι δεν ταξιδεύουν διαβάζουν μόνο μία σελίδα του».

Τα ταξίδια, εκτός του ότι μας κάνουν πνευματικά πλουσιότερους, μας μεταμορφώνουν σε αφηγητές ιστοριών και φανταστικών εμπειριών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς, ανθρώπους και συνήθειες. Η επαφή και η περιήγηση σε άγνωστους τόπους μας εκστασιάζει, μας γεμίζει και μας ενθουσιάζει. Σκεφτόμαστε όλα τα υπέροχα πράγματα που θα δούμε, θα μυρίσουμε, θα ακούσουμε και θα γευτούμε. Όταν ταξιδεύουμε, οι αισθήσεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να μην χάσουμε κανένα πολύτιμο ερέθισμα από το νέο περιβάλλον που επισκεπτόμαστε.

Αν λοιπόν ταυτίζεστε με τις παραπάνω περιγραφές, προσδεθείτε για το πρώτο σας ταξίδι μετά τον COVID που θα σας μείνει αξέχαστο!

Ταξιδεύοντας στη Βενετία του Βορρά

Η Αγία Πετρούπολη, γνωστή και ως «Λένινγκραν», αποτελεί εξαίσιο χειμερινό και καλοκαιρινό προορισμό. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, παλαιότερα γνωστή και ως η Βενετία του Βορρά,  λόγω του ότι είναι χτισμένη πάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Τσάρο Πέτρο Α’, το 1703, και αποτελούσε «το παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη». Αυτός ο χαρακτηρισμός διαφαίνεται ξεκάθαρα από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των κτιρίων της πόλης, τα οποία μιμούνται αυτά της Δυτικής Ευρώπης (Μπαρόκ και Νεοκλασικός ρυθμός) ακόμα και της Αρχαίας Ελλάδας. Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να θαυμάσει επισκεπτόμενος την εξαίσια αυτή πόλη.

1. Το Μουσείο Hermitage

Το Μουσείο Ερμιτάζ θεωρείται από τα μεγαλύτερα, πλουσιότερα και πιο παλιά σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1764. Εδώ φιλοξενούνται σημαντικά έργα τέχνης και εκθέματα από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της υφηλίου, όπως του Ντα Βίντσι και του Πικάσο. Λέγεται ότι εάν κάποιος επισκέπτης ξοδέψει περίπου μισό λεπτό σε κάθε έκθεμα του μουσείο, χρειάζεται πάνω από τέσσερα χρόνια για να τα δει όλα! Εκπληκτικό;

Μουσείο Ερμιτάζ (εσωτερικό), φωτ. Σίσσυ Δημητρακίδου

2. Ο Ναός του χυμένου αίματος (Savior on the spilled blood)

Πρόκειται για έναν από τους διασημότερους ναούς που κοσμεί την Αγία Πετρούπολη. Πήρε την ονομασία του γιατί βρίσκεται στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ το 1881. Ο Ναός του Χυμένου Αίματος, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κτίρια της πόλης, θυμίζει τη μεσαιωνική ρωσική αρχιτεκτονική, με τους πολύχρωμους τρούλους του να καλύπτονται με μωσαϊκό.

Ο Ναός του χυμένου αίματος, φωτ. Σίσσυ Δημητρακίδου

3. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ισαάκ

Στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολης στέκει επιβλητικά ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, το οποίο οικοδομήθηκε με εντολή του Τσάρου Αλέξανδρου Α’ από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αύγουστο Μοντφερράντ. Ο θαυμάσιος τρούλος του Ναού, που είναι επενδυμένος με φύλλα χρυσού, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βάφτηκε γκρι για να μην κεντρίζει την προσοχή των εχθρικών βομβαρδιστικών και ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό προπύργιο.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ισαάκ, φωτ. Σίσσυ Δημητρακίδου

4. Νυχτερινός περίπατος στην πόλη

Αναμφισβήτητα, η Αγία Πετρούπολη ανήκει στις πόλεις που αξίζει κανείς να τις περπατήσει, εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ξεκινώντας από το κέντρο μπορεί κανείς να θαυμάσει το Άγαλμα του Χάλκινου Καβαλάρη και το μοναδικό Θέατρο Μαιiίνσκι I & II. Αν κατευθυνθεί από την άλλη πλευρά μπορεί να δει τον Ναό του Χυμένου Αίματος, το Μαρμάρινο Παλάτι  και τον Καλοκαιρινό Κήπο. Περνώντας στο νησάκι απέναντι, μέσω της γέφυρας Troitskiy, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Φρούριο του Πέτρου & Παύλου.

 

Γέφυρα Αγίας Πετρούπολης τη νύχτα, φωτ. Σίσσυ Δημητρακίδου

5. Το σήκωμα των γεφυρών τα μεσάνυχτα

Από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες που μπορεί κανείς να βιώσει στην πόλη είναι το σήκωμα των γεφυρών μετά τα μεσάνυχτα! Μοναδική εμπειρία!

Το σήκωμα των γεφυρών της Αγίας Πετρούπολης τη νύχτα

Μην χάσετε το επόμενο άρθρο της σειράς Travel Series: Ταξίδια στο εξωτερικό στη ΜεταCOVID εποχή με νέο ευρωπαϊκό προορισμό!

Σίσσυ Δημητρακίδου-Δημοσιογράφος

Καλησπέρα στην όμορφη παρέα του Pretty.dose! 💕 Είμαι η Σίσσυ και είμαι καλά! 💁🏻‍♀️ Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ 📺🎙 και ταυτόχρονα σπουδάζω για να γίνω τραγουδίστρια της όπερας! 🎤🎼 Ναι ναι καλά διάβασες! Η αρθρογραφία είναι το πάθος μου και τα κοινωνικά ευαίσθητα θέματα είναι challenges για μένα! 🖊📝 Welcome to my world & enjoy the ride!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: