Νέο travel series, με νέο μετάCOVID προορισμό! Αυτή τη φορά το ταξίδι μας έχει ευρωπαϊκό αέρα. Berlin edition, λοιπόν το σημερινό travel series.

Επίσκεψη σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες, στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου. O Hiroshi Montomura, καθηγητής Νομικής, περιγράφει το Βερολίνο ως την πόλη που “συνδυάζει την κουλτούρα της Νέας Υόρκης, το σύστημα κυκλοφορίας του Τόκιο, τη φύση του Σιάτλ και τους ιστορικούς θησαυρούς… του Βερολίνου”. Πραγματικά δεν υπάρχει πληρέστερη περιγραφή αυτής της φανταστικής πόλης.

Ποια εποχή όμως είναι η πλέον κατάλληλη για να επισκεφθεί κανείς την πρωτεύουσα της Γερμανίας; Κάποιοι ταξιδιώτες προτείνουν το καλοκαίρι, άλλοι την άνοιξη. Εγώ θα προτείνω το φθινόπωρο στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς η φύση και τα χρώματά της είναι μαγευτικά. Ατέλειωτα πάρκα ντυμένα στους τόνους του πορτοκαλί, του μουσταρδί και του κίτρινου και πανέμορφα αξιοθέατα μέσα στην πόλη, αλλά και στα περίχωρά της. Επιπλέον, η πόλη αποτελεί σπουδαίο κόμβο συγκοινωνιών, οικονομίας αλλά και πολιτισμού, καθώς φιλοξενεί επιφανή πανεπιστήμια, μουσεία, θέατρα, όπερες και μνημεία αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας.

Τι αξίζει όμως να δει ένας ταξιδιώτης στην πόλη σε 4 ημέρες; Σίγουρα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να δούμε όλα τα αξιοθέατα, τα πάρκα και τα μουσεία του Βερολίνου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεδομένου ότι υπάρχει ωράριο λειτουργίας, για αυτό το λόγο πρέπει κανείς να ξανά επισκεφθεί την πόλη για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη άποψη για αυτήν. Αν πραγματοποιήσεις, λοιπόν, αυτό το γοητευτικό ταξίδι, σε συμβουλεύω να επισκεφθείς οπωσδήποτε τα παρακάτω:

  • Η πύλη του Βρανδεμβούργου

Από αυτή τη λίστα φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς αποτελούσε την πύλη της πόλης. Χτισμένο το 1791, η πύλη του Βρανδεμβούργου είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Γερμανίας, παρόλο που παλαιότερα η γερμανική πρωτεύουσα είχε πολλές τέτοιες πύλες. Η αρχιτεκτονική της θυμίζει έντονα τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών, χτισμένη σε δωρικό ρυθμό. Επιβλητική και αξιοθαύμαστη. Η  Pariser Platz, που απλώνεται μπροστά από την πύλη, αποτελεί την πλέον σημαντική πλατεία του Βερολίνου, καθώς φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης.

Brandenburger Tor
  • Ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου

Οικοδομημένος το 1894-1905 σε μπαρόκ ρυθμό και σχεδιασμένος από τον Julius Raschdoroff, ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου βρίσκεται στο νησί των Μουσείων, στις όχθες του ποταμού Spree. Είναι ο τρίτος κατά σειρά ναός που χτίζεται στο ίδιο σημείο, αφού ο πρώτος χτίστηκε το 1465, αντικαταστάθηκε από άλλον το 1765, ο οποίος καταστράφηκε με εντολή του βασιλιά Γουλιέλμου Β’ και ανοικοδομήθηκε ο υπάρχων ναός το 1894. Εξωτερικά, πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που προκαλεί δέος ενώ στο εσωτερικό του κρύβει ένα σπάνιο εκκλησιαστικό όργανο με 7.000 σωλήνες. Ο καθεδρικός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της γερμανικής πρωτεύουσας, η τεράστια ιστορία του οποίου χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Ο καθεδρικός του Βερολίνου
  • Το μνημείο του Ολοκαυτώματος

Ιδιαίτερης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας είναι το μνημείο προς τιμήν των Εβραίων που δολοφονήθηκαν από το Ναζιστικό Κόμμα του Χίτλερ. Αποτελείται από 2711 πέτρινους πλίνθους, οι οποίοι στο σύνολό τους δημιουργούν μοτίβο κυματισμού. Σχεδιασμένο από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Peter Eisenman, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος είναι επισκέψιμο όλες τις ώρες, ημέρες και εποχές του χρόνου.

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων
  • Ζωολογικός Κήπος

Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα και λειτουργεί από το 1884, φιλοξενώντας 20.219 είδη ζώων, εκ των οποίων πολλά απειλούνται με αφανισμό. Σε αυτόν μπορεί κανείς να δει ουρακοτάγκους, πολικές αρκούδες, ασιατικούς ελέφαντες, ινδικούς ρινόκερους, γορίλες, βίσωνες ακόμα και πάντα! Δυστυχώς, οι φθινοπωρινοί μήνες δεν ενδείκνυνται για επίσκεψη, διότι το κρύο είναι τσουχτερό και τα ζώα κρύβονται.

Ζωολογικός κήπος Βερολίνου
  • Ημερήσια εκδρομή στο Potsdam και τα ανάκτορα του Sanssouci

Ένα από τα ωραιότερα μέρη για να επισκεφθεί κανείς εκτός του κέντρου του Βερολίνου είναι το Potsdam. Μόλις 40 λεπτά με τα υπερσύγχρονα τρένα, το Potsdam είναι μια ιδιαίτερα γραφική πόλη και φιλοξενεί τα καλοκαιρινά ανάκτορα, τα οποία οικοδόμησε ο Φρειδερίκος ο Μέγας σε αρχιτεκτονικό ρυθμό ροκοκό. Πολλοί χαρακτηρίζουν το Sanssouci ισότιμο αντίπαλο των γαλλικών Βερσαλλιών. Το ανάκτορο περιβάλλεται από αμπελώνες, λόγω της αγάπης του Φρειδερίκου για το καλό κρασί. Το ανάκτορο σχεδιάστηκε από τον Γκέοργκ Βεντεσλάους φον Κνομπελσντορφ το 1745-47 και αποτελούσε την καλοκαιρινή ιδιωτική κατοικία του βασιλιά. Το όνομά του στη γαλλική σημαίνει «χωρίς έννοιες» και συμβολίζει ότι το ανάκτορο ήταν χώρος ανάπαυσης και όχι εξουσίας.

Potsdam-Sanssouci
  • Βόλτα στο Tiergarten Park

Επιπλέον, αξίζει να επισκεφθούμε ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή πάρκα του Βερολίνου , το οποίο διαμορφώθηκε το 1527. Το πάρκο διαθέτει μεγάλη φυσική ομορφιά, δέντρα και γρασίδι, μικρές λίμνες και είναι ιδανικό μέρος για ποδήλατο και τρέξιμο. Το Βερολίνο διαθέτει πολλά πάρκα, καθώς η γερμανική κουλτούρα συνάδει με την αγάπη για τη φύση, τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και γενικά τη χαλάρωση, εκτός ωραρίου στα πάρκα.

Tiergarten Park
  • Ο πύργος της Τηλεόρασης (Fernsehturm)

Ο πύργος της τηλεόρασης στο Βερολίνο, τον οποίο οι Γερμανοί αποκαλούν “Fernsehturm”, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια της γερμανικής πρωτεύουσας. Ακόμα και από μεγάλη απόσταση, ο πύργος ξεχωρίζει στον ορίζοντα, κερδίζοντας τη θέση του ως το ψηλότερο κτίριο στο Βερολίνο (368 μέτρα). Οικοδομημένο στη δεκαετία του 1960, οι επισκέπτες του πύργου μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική θέα των 360° του πανοράματος της πρωτεύουσας.  Σχεδιασμένος στη δεκαετία του 1950 από το German Democratic Republic, ο πύργος της Τηλεόρασης προγραμματίστηκε για να αποτελέσει μία νέα εγκατάσταση με πρωταρχικό σκοπό τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων του GDR.  Αρχικά, υπήρχαν σκέψεις να οικοδομηθεί στο Müggelbergen, νότια του Βερολίνου.

Σήμερα, ο πύργος της Τηλεόρασης αποτελεί ένα από τα ορόσημα της γερμανικής πρωτεύουσας, μαζί με την πύλη του Βρανδεμβούργου, και αποτελεί την ενσάρκωση της ενοποίησης για την Γερμανία, μετά την πτώση του τείχους.

The Berlin Television Tower (Fernsehturm)
  • Potsdamer Platz

Κάποτε ήταν η καρδιά του Βερολίνου, πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ από το 1945 μέχρι και το τέλος του πολέμου ήταν απλά μία ερημιά. Η ιστορία της Potsdamer Platz είναι -το λιγότερο- επεισοδιακή και ταραχώδης. Η πλατεία άλλαξε εντελώς μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989 και πλέον σε αυτήν επικρατεί η παρουσία της Sony Center, των ουρανοξυστών και των ατελείωτων εμπορικών καταστημάτων. Επιπλέον, η Potsdamer Platz αποτελεί κόμβο συνάντησης πολλών σταρ και celebrities, αλλά και φεστιβάλ κινηματογράφου. Μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες, με ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, όπου μπορεί κανείς να βρει δημοφιλείς αλυσίδες, αλλά και φαγητό.

Potsdamer Platz

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά αξιοθέατα του Βερολίνου, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην γερμανική πρωτεύουσα. Αξίζει, ωστόσο, να επιστρέψουμε τουλάχιστον άλλες δύο φορές για να ανακαλύψουμε όλες τις ομορφιές του τεράστιου αυτού αστικού κέντρου και να θαυμάσουμε τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς των κτιρίων του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τις εκπτώσεις που προσφέρει η Berlin Welcome Card, τόσο στις γερμανικές συγκοινωνίες όσο και στην επίσκεψη σε μουσεία και εκκλησίες!

Στο επόμενο άρθρο των Travel Series, ανακαλύπτουμε το βροχερό Λονδίνο!

Μην το χάσετε!

 

Πηγές

https://www.visitberlin.de/en/berlin-welcome-card

https://tv-turm.de/en/history-and-journey-through-time/#

https://www.visitberlin.de/en/berlins-top-10-attractions

Σίσσυ Δημητρακίδου-Δημοσιογράφος

Καλησπέρα στην όμορφη παρέα του Pretty.dose! 💕 Είμαι η Σίσσυ και είμαι καλά! 💁🏻‍♀️ Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ 📺🎙 και ταυτόχρονα σπουδάζω για να γίνω τραγουδίστρια της όπερας! 🎤🎼 Ναι ναι καλά διάβασες! Η αρθρογραφία είναι το πάθος μου και τα κοινωνικά ευαίσθητα θέματα είναι challenges για μένα! 🖊📝 Welcome to my world & enjoy the ride!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: