Τι είναι οι πολυφαινόλες και γιατί είναι τόσο σημαντικές;

  Η πολυφαινόλη είναι ένας γενικός όρος για μια μεγάλη οικογένεια φυτικών ενώσεων που απαντώνται στη φύση και περιλαμβάνουν πολλαπλές μονάδες φαινόλης, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν 8,000 διαφορετικοί τύποι πολυφαινολών και περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι τροφίμων με τουλάχιστον ένα χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών ανά 100 γραμμάρια ή χιλιοστόλιτρα τροφής …

Μέλι: Τα ευεργετικά στοιχεία και συστατικά του

  Οι προγονοί μας το θεωρούσαν αποκλειστική τροφή των Θεών του Ολύμπου. Αποτελεί σύμβολο Υγείας, Ευζωίας και Μακροζωίας. Δικαιολογημένα λοιπόν τόσο το μέλι όσο και η μέλισσα βρίσκονται στην κορυφή της ανθρώπινης εκτίμησης. Είναι η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία, που θρύλοι, παραδόσεις, ιστορικά κείμενα, ιατρικές συνταγές, συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής …

Τι κρύβεται πίσω από την σχέση μας με την τροφή

  Τι κρύβεται πίσω από την σχέση μας με την τροφή Από την Γεωργία Πολάκη*, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια,  Εκπαιδευτικό Πολλές φορές η ανάγκη  να αποκτήσουμε τον έλεγχο στη ζωή μας εκφράζεται μέσω της προσπάθειας για μείωση  βάρους μέσα από τον περιορισμό της τροφής μας ή αντίθετα της προσπάθειας για …

Πόσο συχνά πίνετε αναψυκτικά με ζάχαρη;

    Το 2019, το 9% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη καθημερινά, ενώ το 6% έπιναν τέτοια ποτά 4-6 φορές την εβδομάδα και το 19% έπιναν αυτά τα 1-3 φορές την εβδομάδα. Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη ήταν συχνότερη, σύμφωνα με …

Μαύρο σκόρδο – Ένα superfood με οφέλη για τον οργανισμό πλεον και στην Ελλάδα

Το μαύρο σκόρδο, ένα σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και …

4 βότανα-μπαχαρικά κατά του καρκίνου

Η φαρμακευτική χρήση των μπαχαρικών είναι γνωστή από την αρχαιότητα, πολύ πριν τα χημικά παρασκευάσματα των φαρμακοβιομηχανιών έρθουν να αντικαταστήσουν το πλούσιο οπλοστάσιο της φύσης. Σχεδόν όλα τα μπαχαρικά έχουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες και μάχονται πλήθος ασθενειών σε βαθμό που ποικίλλει ανάλογα με την σοβαρότητα και το είδος. Η αντιφλεγμονώδης …

Οι 10 καλύτερες τροφές για την καρδιά!

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των καρδιακών παθήσεων. Η καθιστική ζωή, οι ανθυγιεινές τροφές και το στρες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, η έλλειψη χρόνου δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης και ουσιαστικής ενασχόλησης με τη διατροφή, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε γρήγορες αλλά πρόχειρες και …

Αφεψήματα βοτάνων: Ποιο να επιλέξετε ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε

Μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, καθώς τα περισσότερα δεν περιέχουν καφεΐνη και έχουν εξαιρετικές ιδιότητες που ωφελούν τη σωματική και πνευματική υγεία. Είναι πλούσια σε φυσικές χρωστικές, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το πιο γνωστό βέβαια είναι το τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε σίδηρο, φλαβονοειδή, μεταλλικά στοιχεία και αιθέρια έλαια, …

Βιταμίνη K: Οι 10 τροφές πλούσιες στη βιταμίνη που κάνουν καλό στη καρδιά και στα οστά

Ο όρος «βιταμίνη Κ» αναφέρεται σε μία ομάδα λιποδιαλυτών ουσιών με παρόμοια χημική δομή, που ανήκουν στην κατηγορία των ναφθοκινονών και διακρίνονται στη φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και τις μενακινόνες (βιταμίνες Κ2). Η βιταμίνη Κ1 παράγεται από τα ανώτερα φυτά και τα φύκη, ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη …

Η κανέλα και η θρεπτική της αξία

Στη διατροφή μας, η κανέλα αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη γεύση ή ευχάριστη οσμή, χρησιμοποιείται για γλύκες, αλλά και αλμυρές παρασκευές και είναι παραδοσιακό στοιχείο της ανατολίτικης κουζίνας, έχοντας επηρεάσει πολύ και την ελληνική. Εξερευνώντας τη θρεπτική αξία της κανέλας Υπεργλυκαιμία και σακχαρώδης διαβήτης Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει τη σημαντική …