Έχουν γραφτεί χιλιάδες σχόλια και πολλές απόψεις για  την Αγιά Σοφιά που πλέον μετατράπηκε σε τζαμί τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που επέφερε θλίψη και αγανάκτηση, ιδίως στους Έλληνες, όπως ήταν και αναμενόμενο.

Διαβάσαμε διάφορες απόψεις για το τι είναι η Αγιά Σοφιά και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άλλοι μιλάνε για την Unesco, και την αντιμετωπίζουν ως παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς, άλλοι ως μουσείο, άλλοι  ως μουσουλμανικό τέμενος.

Κανένας όμως ή για να είμαστε πραγματιστές, ελάχιστοι είναι αυτοί που αποτυπώνουν με τον λόγο τους την πραγματική διάσταση του «οικοδομήματος».

Τι είναι λοιπόν η Αγιά Σοφιά και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται;

Είναι ο Ιερός Ναός της του Θεού Αγίας Σοφίας. Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι χτίστηκε το 537μ.Χ. υποδηλώνει ότι είναι σύμβολο του παγκόσμιου Χριστιανισμού καθώς το σχίσμα των εκκλησιών συνέβη πολύ αργότερα. Έτσι, λοιπόν, είναι υποχρέωση όλων των Χριστιανικών Λαών να την υπερασπιστούν από την βεβήλωση που συντελείται εδώ και 600 περίπου χρόνια.

Η βαναυσότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε τόσο εσωτερικά, καταστρέφοντας τις αγιογραφίες, όσο και εξωτερικά στον αύλειο χώρο όπου κατασκευάστηκαν μιναρέδες, δεν μπορεί να μειώσει ούτε να την μετατρέψει σε κάτι άλλο (τζαμί), σε κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που πραγματικά είναι. Η προσπάθεια των Τούρκων που επιδίωξαν να οικειοποιηθούν πολιτισμικά κάτι το οποίο δεν τους ανήκει δεν αποτυπώθηκε πρώτη φορά. Ακόμη και ερείπια αρχαίων Ελληνικών πόλεων, (βλέπε Έφεσος, Μίλητος), παρουσιάζονται ως Τουρκικά. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας πρέπει να λειτουργήσει ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ιερός Ναός υπό την σκέπη του Πατριαρχείου, άλλωστε επιδίωξη Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων εδώ και πολλά χρόνια ήταν να καταφέρουν την τέλεση Θείας Λειτουργίας με την μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω σειρά προφητειών που ξεκινούν από την άλωση της Πόλης [«Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ναι»], μέχρι και σήμερα με την προφητεία του Αγίου Παισίου, που προβλέπουν την λειτουργία του Ιερού Ναού ως Εκκλησία, δηλαδή αυτό για το οποίο πραγματικά χτίστηκε.

Όπως και να προσεγγίσουμε  τη συγκεκριμένη κίνηση, η αλήθεια είναι πως σπίλωσε τόσο τη Χριστιανική κοινότητα όσο και τη πολιτιστική αξία ενός τέτοιου μνημείου, γεγονός που αν μη τι άλλο δεν παύει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις και μεγάλη απογοήτευση για τον τρόπο που δρα η Τουρκική κυβέρνηση.

Συντάκτης: Φαίδρα Γκανάκη

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: