Όπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στην βιομηχανία μόδας, οι διαμάχες και οι αντιζηλίες πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Όλοι μάχονται για την μερίδα του λέοντος και πιο συγκεκριμένα για τον τίτλο του καλύτερου σχεδιαστή μόδας ή της πιο επιρρεπής προσωπικότητάς στον χώρο της μόδας. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα, ασφαλώς η διαμάχη μεταξύ της Schiaparelli και της Chanel.

Η ιστορία ξεκινάει με τις δύο κορυφαίες σχεδιάστριες του 20ου αιώνα, την Elsa Schiaparelli, η οποία γενήθηκε στην Ρώμη της Ιταλίας στις 10/9/1890, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από την μεριά της μητέρας της, και την Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel, γεννημένη στις 19/8/1883, η οποία έμεινε ορφανή από μητέρα και πέρασε το παιδικά της χρόνια σε ορφανοτροφείο θηλέων. Βέβαια, η ανατροφή τους δεν ήταν το μόνο στοιχείο που τις ξεχώριζε, καθώς αποτελούσαν τα δύο αντίθετα άκρα.Coco ChanelElsa Schiaparelli

Από την μία, η Schiaparelli, απόφοιτος φιλοσοφίας, επαναστάτησε και αρνήθηκε έναν γάμο συμφερόντων και ταξίδεψε με τον άνδρα της,William de Wendt de Kerlor στην Αμερική, όπου εργάστηκε σε κατάστημα με εξειδίκευση στην γαλλική μόδα, και απέκτησε ένα παιδί. Παρόλο που δεν πέτυχε ο γάμος της, επέστρεψε στην Ευρώπη και άρχισε να ασχολείται με την ραπτική, ώσπου το 1927 άνοιξε το πρώτο κατάστημα της. Στο ταξίδι της προς την Αμερική γνώρισε αρκετούς ντανταϊστές και πρωτοπόρους καλλιτέχνες, όπως Μαν Ραίη και Μαρσέλ Ντυσάν, από τους οποίους επηρεάστηκε και άρχισε να φτιάχνει ρούχα με σουρεαλιστικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου. Από την άλλη, η Chanel λόγο της αυστηρής και μοναχικής ζωής στο ορφανοτροφείο, επηρεάστηκε από τον μοντερνισμό(Πικάσο, Στραβίνσκι, Κοκτώ)και επαναστάτησε αφού ασχολήθηκε με την κατασκευή γυναικείων καπέλων. Λόγω των γνωριμιών της με άτομα της υψηλής κοινωνίας, κατάφερε να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα κατασκευής καπέλων το 1913. Στην συνέχεια, ασχολήθηκε με την ραπτική ρούχων από πρωτότυπα για την εποχή υφάσματα και πατρόν με αποτέλεσμα να αποκτήσει την φήμη και την ζήτηση παγκοσμίως.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ξεκίνησε, όταν η “ασχετη” πάνω στο ρούχο, όπως αποκάλεσε η Chanel την Schiaparelli, άρχισε να φτιάχνει ρούχα υψηλής ραπτικής και να διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης σχεδιάστριας του 20ου αιώνα. Παρόλα αυτά, η Chanel πάντα θαύμαζε την δουλειά της Schiaparelli, αλλά πάντα με μία δόση υπεροψίας και σνομπισμού.Schiaparelli 2021Chanel 2021

Δυστυχώς, και για τις δύο η εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μια δύσκολη περίοδος. Για την Schiaparelli, και τον οίκο αντίστοιχα, σηματοδότησε το τέλος, καθώς το 1954 έκλεισε οριστικά. Από την άλλη, η Chanel δεν κατάφερε να διατηρήσει τον οίκο κατά την διάρκεια και μετά τον πόλεμο, και συνεχίζει σήμερα υπό την διαχείριση των Alain και Gérard Wertheimer. Μετά τον θάνατο της 10/1/1971 , την διαδέχθηκε ο Karl Lagerfeld και πλέον Creative Director είναι η Virginie Viard. Όσων αφορά τον οίκο Schiaparelli, το 2013 ο Marco Zanini άνοιξε ξανά τις πόρτες της επωνυμίας, πλέον όμως με περιορισμένο αριθμό ρούχων προς παραγωγή.

 

 

 

 

Αντώνης Στεργής

Είμαι ο Αντώνης. Από νεαρή ηλικία, κιόλας, μου ζητούσαν την στιλιστική μου "ματιά" για τα ντυσίματα τους. Τον λόγο δεν τον ήξερα ούτε και εγώ, μέχρι που αποφάσισα να το σπουδάσω, συγκεκριμένα Fashion Styling. Ειδικότητα, το Men's Wear.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency