Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, βλέπουμε ότι η μόδα και οι τάσεις της επηρεάζονται από κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, από ιδεολογίες, από τις τέχνες και κυρίως από τις καλλιτεχνικές επιρροές κάθε εποχής. Η μουσική βιομηχανία πάντα είχε αλληλένδετες σχέσεις με την βιομηχανία του ρούχου. Από πασίγνωστους τραγουδιστές που αποτελούσαν fashion icons της κάθε εποχής, μέχρι και το αυστηρό dress code που απαιτούσε το εκάστοτε είδος μουσικής, αν ήσουν αρκετά φανατικός.

Η punk rock μουσική αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα. Ένα μουσικό κύμα, που πρωτοεμφανίστηκε μεταξύ τέλη 60 με αρχές 70, αρχικά με την πρώιμη μορφή του garage rock(Stooges, Ramones) στην Νέα Υόρκη, και έπειτα στην Αγγλία με ονόματα όπως Sex Pistols, Crash κ.α. Στην βάση της punk μουσικής υπάρχει η επανάσταση, η αντίσταση και η μάχη, καθώς αποτελεί ένα κίνημα πολιτικής και κοινωνικής αμφισβήτησης του κατεστημένου. Η νεολαία ένιωθε καταπιεσμένη και αποριπτόμμενη από την κατάχρηση εξουσίας(κράτος, κυβερνήσεις, εκκλησία, στρατός) και επέλεγε τόσο μέσα από την μουσική αλλά και μέσα από το ντύσιμο της, να προκαλέσει και να εκφράσει την κραυγή της για τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις που επικρατούσαν.

Punk Rock Style 70s 80s

Κύριο χαρακτηριστικό στο punk ντύσιμο, είναι το ατημέλητο look, σχισμένα T-shirts με προσβλητικές και υβριστικές στάμπες και συνθήματα, σχισμένα παντελόνια, φούστες και jeans ξεβαμμένα με χλωρίνη, όπως επίσης και σχισμένα καλσόν. Η χρήση του δερμάτινων στοιχείων(BDSM), είτε σε αξεσουάρ(περιλαίμια, περικάρπια με καρφιά) είτε σε leather biker jackets και vinyl pants, επίσης με πολύ έντονα μεταλλικά στοιχεία και καρφιά, ήταν πολύ συχνή. Τα άρβυλα (Dr. Martens), και γενικά τα στρατιωτικά μποτάκια, σε συνδυασμό με παραλλαγές και cargo pants αποτελούσε μια αντισυμβατική στιλιστική επιλογή, για την αντιπαράθεση τους για τον μιλιταρισμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Kaimin 2017 – Dolce & Gabbana F/W21

Όσων αφορά, το hairstyle, ήταν εξίσου ατημέλητο. Κυρίως βαμμένα σε έντονα χρώματα, όπως κόκκινο, πράσινο, μωβ και λευκό, και εννοείται επέλεγαν ψηλά mohawk, επίσης βαμμένα, αλλα και τελείως ξυρισμένα, όπως οι skinheads(1970, Αγγλία). Στην Ελλάδα, η punk εμφανίστηκε και διαδόθηκε αρκετά γρήγορα, την δεκαετία του 80(Panx Romana, Γενιά του Χάους), λόγω του ρατσισμού και των εθνικιστικών καταστάσεων.

Πλέον, η punk δεν έχει την ίδια αίγλη και δύναμη που εξέπεμπε την δεκαετία του 80, παρόλο που ακόμα υπάρχουν μπάντες με punk χαρακτήρα, την θέση της πήρε η alte rock και το crunge(Kurt Cobain, Nirvana), όπου επικρατεί μια πιο soft μορφή της. Μαζί με τον επαναστατικό χαρακτήρα της, χάθηκε και το στιλ της, καθώς το ακραίο ντύσιμο των punk δεν συνάδει με την νεολαία του σήμερα. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από το συγκεκριμένο στιλ, η Anna Sui, η Vivienne Westwood, ο Jean Paul Gautlier ήταν μερικά από τα ονόματα στον χώρο της μόδας, που συνέχισαν το συγκεκριμένο look, μέσα στον χώρο της μόδας.

Grunge Outfits με Punk επιρροές

Το punk δεν έφυγε ποτέ από την μόδα, μέσα από παραλλαγές του συνέχισε να επηρεάζει και να τροφοδοτεί με έμπνευση την μόδα και τις τάσεις της. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε έντονα στοιχεία από το punk look, τα άρβυλα, τα δερμάτινα αξεσουάρ και το έντονο μεταλλικό στοιχείο, τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε και στο δικό μας ντύσιμο.

 

Αντώνης Στεργής

Είμαι ο Αντώνης. Από νεαρή ηλικία, κιόλας, μου ζητούσαν την στιλιστική μου "ματιά" για τα ντυσίματα τους. Τον λόγο δεν τον ήξερα ούτε και εγώ, μέχρι που αποφάσισα να το σπουδάσω, συγκεκριμένα Fashion Styling. Ειδικότητα, το Men's Wear.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: