Η Άνοιξη έφτασε και ο πρώτος μήνας της, ο Μάρτης φέρνει μαζί του και το αγαπημένο έθιμο με τα άσπρα κόκκινα βραχιόλια! Πρόκειται για μια όμορφη, παιχνιδιάρικη και δημιουργική λαϊκή παράδοση, αφού πέρα από την χρήση τους ως κόσμημα, τα Μαρτάκια έχουν και κάποιο συμβολισμό.

Εσύ γνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο τα φτιάχνουμε και τα βάζουμε στο χέρι μας μόνο για ένα μήνα, αλλά και τι τα κάνουμε μόλις τα βγάλουμε; Ανακάλυψε στη συνέχεια όλα όσα σχετίζονται με το έθιμο αυτό, καθώς και πως μπορείς να φτιάξεις το δικό σου Μαρτάκι για ένα τυχερό και καλό Μάρτη!

Γιατί φοράμε το βραχιόλι του Μάρτη στο χέρι και τι συμβολίζει αυτό το έθιμο;
Το βραχιόλι Μάρτης είναι ένα πάρα πολύ παλιό έθιμο που υπάρχει στα Βαλκάνια. Πρόκειται για ένα χειροποίητο «κόσμημα» που είναι φτιαγμένο από μια άσπρη και μια κόκκινη κλωστή, οι οποίες έχουν στριφτεί ή πλεχτεί μεταξύ τους με διάφορους τρόπους.

Πιστεύεται πως έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια της Αρχαίας Ελλάδας, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την οποία αποκαλούν Κρόκη, τόσο στο δεξί τους χέρι, όσο και στο αριστερό τους πόδι.

Το συγκεκριμένο άσπρο κόκκινο βραχιόλι, που είναι γνωστό και ως Μαρτάκι ή Μαρτιά, φτιάχνεται στις 28 ή 29 Φεβρουαρίου και φοριέται από την 1η του Μάρτη μέχρι και το τέλος του, στον καρπό του χεριού. Το έθιμο αυτό σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, προστατεύει κυρίως τα πρόσωπα των παιδιών που το φορούν από τον ισχυρό πρώτο ήλιο της Άνοιξης, έτσι ώστε να μην καούν, αλλά και από άλλες ασθένειες. Επίσης, βοηθά στο να μην τα πιάνει το μάτι.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλοί ακόμη συμβολισμοί που είναι λιγότερο γνωστοί.

Πότε βγάζουμε το Μάρτη;
Όπως ήδη αναφέραμε, τον Μάρτη τον βγάζουμε στο τέλος του μήνα. Και όσον αφορά το τι τον κάνουμε, υπάρχουν δύο εκδοχές σύμφωνα πάντα με το έθιμο. Η μία λέει πως καίμε τα μαρτιάτικα βραχιολάκια μαζί με τη λαμπάδα στην Ανάσταση και η άλλη πως το αφήνουμε στις τριανταφυλλιές ή ψηλά στα δέντρα μόλις δούμε το πρώτο χελιδόνι, έτσι ώστε να το πάρει και να το χρησιμοποιήσει στο χτίσιμο του σπιτιού του.

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη;
Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να φτάξεις μόνη σου ένα βραχιόλι του Μάρτη. Κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο κλωστές, ενώ άλλοι το στολίζουν με διάφορα διακοσμητικά υλικά από μέταλλο, χάντρες ή και ματάκια.

Ο πιο απλός DIY Μάρτης με άσπρη και κόκκινη κλωστή
Πρόκειται για ένα από τα πιο απλά σχέδια που μπορεί να φτιάξει ακόμη και ένα μικρό παιδί. Για τη δημιουργία του θα χρειαστείς δυο κλωστές, μία άσπρη και μία κόκκινη. Αντί για κλωστή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κορδόνια, κορδέλες ή μαλλί.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Κόψε τις δυο χρωματιστές κλωστές σε ένα μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την περίμετρο του καρπού σου. Πιάσε τες μαζί και κάνε έναν κόμπο στη μία του πλευρά. Στη συνέχεια άρχισε να στριφογυρίζεις τις κλωστές ώστε να πλεχτούν μεταξύ τους. Μόλις φτάσεις στο τέλος κάνε έναν κόμπο και μετά δέσε το στο χέρι σου. Αυτό ήταν! Τόσο απλά έχεις κάνει τον δικό σου Μάρτη.

Αν θέλεις μπορείς να το κάνεις και με 4 κλωστές (2 λευκές και 2 κόκκινες), έτσι ώστε να είναι πιο σταθερό και χοντρό. Εναλλακτικά, υπάρχει και το σχέδιο της πλεξούδας, για το οποίο θα χρειαστείς 3 μονές ή 3 διπλές κλωστές. Μάλιστα στη διπλή εκδοχή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 3 μέρη με μία λευκή και μια κόκκινη κλωστή. Τέλος, αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και κάποιο μάτι, μια θαλασσιά χάντρα ή κάποιο μεταλλικό σχέδιο.

Καλό Μήνα!

Μαρία Σιαφάκα

Hello pretty people! Αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Μέσα από το prettydose.gr θα μοιράζομαι μαζί σας όσα βλέπω, ακούω και διαβάζω. Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency