Τα φιλοσοφικά ρεύματα πάντα κέντριζαν το ενδιαφέρον των σχεδιαστών μόδας, διότι αποτελούσε μια τεράστια πηγή έμπνευσης και ταυτόχρονα έδειχνε ότι ο κόσμος της μόδας συμβαδίζει με την εκάστοτε εποχή.  Από τον Σουρεαλισμό των 20s-30s, μέχρι την Pop Art των 60s και την φεμινιστική τέχνη την δεκαετία του 1970, βλέπουμε πως τα καλλιτεχνικά ρεύματα έχουν αλληλένδετη σχέση με την μόδα. Ένα τέτοιο φιλοσοφικό κίνημα, είναι και ο μετανθρωπισμός, Posthuman ή Posthumanism, το οποίο απασχόλησε ήδη αρκετούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα.

Η παραπάνω φιλοσοφία, δεν ασχολείται με τον άνθρωπο αλλά τοποθετεί στο κέντρο όλες τις μη ανθρώπινες οντότητες, είτε έμβια(ζώα,φυτά,μικροοργανισμοι) , είτε αβια(αντικείμενα, μηχανήματα, φυσικά και τεχνικά στοιχεία). Αυτό ακριβώς ήταν που κέντρισε την σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen μα ξεκινήσει το 2007 την πρώτη της haute couture επίδειξη μόδας στην εβδομάδα μόδας στο Άμστερνταμ με την συλλογή της με το όνομα “Chemicals Clowns”. Ένα χρόνο πριν, ενώ είχε τελειώσει τις σπουδές της, άρχισε να δουλεύει δίπλα στο Alexander McQueen και τον Claudy Jongstra, όπου ήταν το πρώτο της ξεκίνημα στην βιομηχανία της μόδας.

Μέσα από τις συλλογές της, τοποθετεί την επιστήμη, την τεχνολογία, ακόμα και την αρχιτεκτονική και τις συνδέει με την υψηλή ραπτική, δημιουργώντας αριστουργηματα που παραπέμπουν και σε έργα τέχνης. Η Iris χρησιμοποιεί καινοτόμους τρόπους δημιουργίας ρούχου με επαναστατικά υλικά και τεχνοτροπίες αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως για παράδειγμα ήταν πρωτοπόρος στην χρήση των 3D printed ρούχων, καθώς και την επιλογή της dragon skin τεχνοτροπίας. Μέσα από τα ρούχα της, αναδύεται ο μετανθρωπισμός, η επιλογή της έλλειψης του ανθρώπινου στοιχείου, όπως και η έλλειψη του διφυλετικου στοιχείου, δηλαδή του no-binary, η ουδετεροτητα της φύσης και του σύμπαντος. Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα φυσικά φαινόμενα και έννοιες, όπως τα όνειρα, τα ηχητικά κύματα, τα μαγνητικά πεδία και οι μη ανθρώπινοι οργανισμοί όπως οι κοράλλια της θάλασσας, οι μύκητες και τα στοιχεία της φύσης.

“Δεν είναι ότι απορρίπτει την κληρονομιά της ραπτικής, απλά την επαναπροσδιοριζει με σύγχρονα εργαλεία. Μια φορά και ένα καιρό, η ραπτομηχανή έκανε το ίδιο.” γράφει η Vanessa Friedman στους New York Times για την Iris van Herpen.

Προσφάτως, δημοσιεύτηκε η νέα κολεξιόν της Iris, με όνομα “Earthrise”, με φαντασμαγορικα και “εξωγήινα” ρούχα, τα οποία εξεπεμπαν έναν αέρινο χαρακτήρα. Η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης κολεξιόν προήλθε από την ανάληψη του ανθρώπου στο διάστημα ξεπερνώντας τα όρια του ουρανού, όταν κατάφερε να φτάσει στην σελήνη και για πρώτη φορά το ανθρώπινο μάτι είδε το πραγματικό μεγαλείο του πλανήτη και του σύμπαντος και την κατάρριψη του ανθρώπου ως κυρίαρχο πρωταγωνιστή. Μέσα από τα χρώματα, τα σχήματα και την ποικιλομορφια του πλανήτη Γη, με την βοήθεια της τεχνολογίας κατάφερε να φέρει το παραπάνω αποτέλεσμα στα ρούχα της συλλογής.

Αντώνης Στεργής

Είμαι ο Αντώνης. Από νεαρή ηλικία, κιόλας, μου ζητούσαν την στιλιστική μου "ματιά" για τα ντυσίματα τους. Τον λόγο δεν τον ήξερα ούτε και εγώ, μέχρι που αποφάσισα να το σπουδάσω, συγκεκριμένα Fashion Styling. Ειδικότητα, το Men's Wear.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency