Wellness Ψυχολογία

FOMO: το σύνδρομο των social media

Μοιραστέιτε το!

FOMO: ένα ψυχολογικό φαινόμενο που πρωτομελετήθηκε το 2014 στην Αμερική. Τι σημαίνει όμως και τι ακριβώς είναι ;

Fear Of Missing Out

Το ακρωνύμιο FOMO προέρχεται από τις λέξεις Fear Of Missing Out, δηλαδή αναφέρεται στο φόβο του να χάσω κάτι ή να αφήσω μια ευκαιρία να πάει χαμένη!

Πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στα social media, και μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και σύγχυση. Στις μέρες μας, η έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη, και συνεχίζεται να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Μάλιστα, καθημερινά αντικρύζουμε εικόνες ατόμων που είναι στο κινητό τους ακόμη και όταν οδηγούν, όσο περιμένουν το φανάρι, παράλληλα με το διάβασμά τους, ακόμη και όταν είναι έξω για διασκέδαση.

Μέσα από τα social media λοιπόν, καθημερινά ερχόμαστε σε έκθεση δημοσιεύσεων από γνωστούς, φίλους, διασήμους οι οποίοι προσπαθούν να δείξουν την υπέροχη ζωή τους και πόσο τέλεια περνάνε τον χρόνο τους. Πλέον είναι σαν ένας συνεχής διαγωνισμός για το ποιος έχει την πιο τέλεια ζωή.

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να δείξουν τις όμορφες στιγμές και όχι τις δύσκολες στιγμές τους, συχνά μπαίνουμε σε μια διαδικασία σύγκρισης και να μην μας ξεφύγει καμία από τις “τέλειες” αυτές στιγμές και μέινουμε “στην απ’ έξω”.

 Άρα λοιπόν τι ακριβώς είναι το FOMO ;

Η λέξη FΟMO χαρακτηρίζει μια “διάχυτη συνήθεια ότι οι άλλοι μπορεί να ζουν μια ικανοποιητική εμπειρία από την οποία το άτομο είναι απόν”. Πρόκειται για ένα είδος κοινωνικού άγχους, που χαρακτηρίζεται από “την επιθυμία του ατόμου να παραμένει συνεχώς συνδεδεμένο με το τι κάνουν οι άλλοι”.

Το FoMO ορίζεται, επίσης, ως ο φόβος της λύπης, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια ψυχαναγκαστική ανησυχία ότι θα μπορούσε το άτομο να χάσει την ευκαιρία για κοινωνική συναναστροφή, μια αξιοσημείωτη εμπειρία, ή κάποια άλλη ικανοποιητική εκδήλωση. Με άλλα λόγια, το FoMO διαιωνίζει τον φόβο να έχει πάρει κάποιος τη λάθος απόφαση για το πώς θα περνά τον χρόνο του, φανταζόμενος πως “τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά”.

Πως αντιμετωπίζεται ;

  1.  Υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας ότι δεν είναι αληθινό ό,τι βλέπουμε. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι μπορεί να έχουμε δημοσιεύσει κάτι που μπορεί να μην ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
  2.  Να αποδεχτούμε ότι η ζωή είναι καλές, λιγότερο καλές αλλά και κακές στιγμές. Είναι όλα στα “πρόγραμμα” της ζωής ! Εάν όλες οι εμπειρίες μας ήταν εμπειρίες αιχμής, τότε θα έπαυαν να είναι σημαντικές.
  3.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλό είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα social media όταν το χρειαζόμαστε. Επομένως λίγη αποχή από τα social media δεν είναι κακή ιδέα.
  4.  Είναι σημαντικό να ξεδιαλύνουμε τις επιλογές μας. Σε όλες τις πλατφόρμες των social media επιλέγουμε εμείς ποιούς ακολουθούμε. Επομένως είναι σίγουρα βοηθητικό να παρακολουθούμε άτομα και σελίδες που μας φτιάχνουν την διάθεση, μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, και ακόμα καλύτερα να μας μαθαίνουν κάτι χρήσιμο.
  5.  Εξοικοίωση με το να λέμε όχι. Σίγουρα δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, ούτε και γίνεται να είμαστε πάντα μέσα σε όλα. Οπότε κράτα το εξής: Πρέπει να πεις όχι σε κάποια πράγματα, για να πεις ένα ουσιαστικό και αληθινό “ναι” σε άλλα πράγματα. Θέσε σωστές προτεραιότητες για τον εαυτό σου με βάση τους δικούς σου προσωπικούς στόχους, και σίγουρα θα είσαι περισσότερο σίγουρος/η για τις επιλογές σου.

 

 

 


Πηγές εικόνων:

Εικόνα εξώφυλλου

Εικόνα

Εικόνα

Πηγές: 

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *