Eco-shopping: Η νέα τάση στη μόδα

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια από τις πολλές προτεραιότητες μας και για τη φετινή χρονιά. Μπορούμε, λοιπόν, καθημερινά μέσω των επιλογών και του τρόπου ζωής μας να βελτιώσουμε την παρούσα κατάσταση συμβάλλοντας σε αυτήν την πολύ μεγάλη και αξιοσημείωτη προσπάθεια. Ωστόσο, η βιομηχανία της μόδας αποτελεί μια από τις ρυπογόνες σε ολόκληρο τον πλανήτη, για αυτό αν θέλεις κι εσύ να είσαι πιο προσεκτική στις αγορές σου, υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι για να ξεκινήσεις. Παρακάτω, λοιπόν, παρατίθενται πέντε πολύ απλά tips που μπορείς να υιοθετήσεις για να επιδοθείς στο οικολογικό shopping εντός της φετινής χρονιάς.

Η πολύτιμη ετικέτα

Αυτό, στο οποίο χρειάζεται να δώσεις την αμέριστη προσοχή σου είναι η ετικέτα του προϊόντος που σκοπεύεις να αγοράσεις. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι εκτιμάται πως εκατομμύρια ρούχα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο, όπως και υφάσματα που δεν διασπώνται εύκολα και γρήγορα. Ακόμη, χρειάζεται να γνωρίζεις πως μέχρι και η παραγωγή βαμβακιού χρειάζεται 11.356 λίτρα νερού και πολλά χημικά για την παραγωγή μιας μόνο μπλούζας. Συνεπώς, προσπάθησε να επιλέγεις ρούχα, τα οποία έχουν φτιαχτεί από βιολογικό βαμβάκι και βιοδιασπώμενα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Επίλεξε τη διαχρονικότητα

Προσπάθησε να ψωνίζεις διαχρονικά ρούχα, εκτός φυσικά από εκείνα τα μεμονωμένα κομμάτια που κυριαρχούν στις τάσεις κάθε σεζόν. Επίλεξε εκείνα που παραμένουν in fashion όσα χρόνια και αν περάσουν, ενώ συνδυάζονται εύκολα με πιο πολλά χρώματα, prints και designs. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να έχεις stylish και all time classic items στην γκαρνταρόμπα σου, τα οποία θα σε συνοδεύουν για πολλά ακόμη χρόνια, ενώ δε θα χρειάζεται να ακολουθείς τον δρόμο της fast fashion.

B for brands

Προτού προβείς σε οποιαδήποτε αγορά, κάνε μια έρευνα για την εταιρία στα ρούχα της οποίας θέλεις να επενδύσεις. Ενημερώσου, λοιπόν, για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των brands, κατά πόσο αυτές είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όπως επίσης και τα υλικά που προορίζονται για τη δημιουργία των ενδυμάτων και των προϊόντων τους.

Εναλλακτικές αγορές

Έχεις σκεφτεί ποτέ να ενοικιάσεις ενδύματα ή να αγοράσεις κάποια που είναι μεταχειρισμένα; Η ενοικίαση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φορέσεις ένα πιο ιδιαίτερο ρούχο σε μια ειδική περίσταση, χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές πως δεν θα το βάλεις σύντομα ξανά. Παράλληλα, τα second hand και τα vintage προϊόντα αποτελούν έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, ώστε να μην συμβάλλεις στη μαζική παραγωγή και στην ολοένα αυξανόμενη fastfashion που κυριαρχεί στη σύγχρονη εποχή.

Τι χρειάζεσαι πραγματικά

Μην αγοράζεις όταν είσαι συναισθηματικά φορτισμένη και ευάλωτη. Κάνε τις αγορές σου μόνο όταν αυτές είναι απαραίτητες για να καλύψεις τις τρέχουσες ανάγκες σου. Επομένως, από εδώ και στο εξής δεν χωρούν στην καθημερινή μας ζωή οι άχρηστες σπατάλες, αλλά οι συνειδητές χρηματικές επενδύσεις.

Το φαινόμενο της fast fashion και η παραγωγή ενδυμάτων από μη ανακυκλώσιμα υλικά και υφάσματα είναι συχνή στον κόσμο της μόδας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε από τη μεριά μας ως ευσυνείδητοι καταναλωτές είναι να συμβάλλουμε στην περιβαλλοντική προστασία με τον δικό μας τρόπο, μέσω των καθημερινών μας επιλόγων, μειώνοντας δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη μας, εξαιτίας των ενεργειών μας.

Μαρία Σιαφάκα

Hello pretty people! Αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Μέσα από το prettydose.gr θα μοιράζομαι μαζί σας όσα βλέπω, ακούω και διαβάζω. Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency