Μια μικρή πόλη το Curon, έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά αλλά και πλούσια ιστορία.

Εκτείνεται στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Αυστρία και την Ελβετία, περιτριγυρισμένη από βουνά ενώ απέχει 70 χιλιόμετρα από το Μπολτσάνο, στην αυτόνομη επαρχία του Νότιο Τιρόλο. 

Αποτελεί κομμάτι της της κοινότητας Curon Venosta ή αλλιώς Graun im Vinschgau στα γερμανικά. Κάποτε, ανήκε στην Αυστρία εξ ού και το γερμανικό όνομα.

 

Το σημαντικότερο σημείο της γραφικής πόλης αποτελεί η λίμνη Resia και το βυθισμένο καμπαναριό, που κρύβρι μια δραματική ιστορία και πάει 60 χρόνια πίσω.

Το 1950 στην περιοχή Trentino-Alto Adige κατασκευάστηκε ένα φράγμα για τη λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού. Αυτό απαιτούσε την συνένωση δύο μεγάλων λιμνών. της Resia και της Curon, που βρίσκονταν περίπου 1,500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η παλιά πόλη Curon Venosta κατεδαφίστηκε και θάφτηκε για πάντα κάτω από 120 εκ. κυβικά μέτρα γλυκού νερού. Πάνω από 500 στρέμματα γη και 2.000 σπίτια εξαφανίστηκαν.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν με πολλές δυσκολίες και διαμαρτυρίες σε μια νέα πόλη πιο κοντά στο βουνό.

Ακόμη και ο Πάπας ενεπλάκη στην υπόθεση, καθώς αντιπροσωπεία των κατοίκων επισκέφθηκε τον Πιο ΧΙΙ και του ζήτησε να σταματήσει το project. Ωστόσο, εκείνος δεν μπορούσε να κάνει κάτι.

Από τότε και στο εξής, το ορόσημο του Curon βρίσκεται σε μια λεκάνη νερού, με μόνο το καμπαναριό να ξεπροβάλει. Η Ρομανική εκκλησία του 14ου αιώνα, στην οποία ανήκει ο πύργος, στέκει βυθισμένη κάτω από το νερό. Μάλιστα, το οικόσημο της πόλης είναι ένα καμπαναριό.

Το τοπίο είναι μαγικό και απόκοσμο, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν η λίμνη παγώνει εντελώς, μπορείς να περπατήσεις μέχρι το καμπαναριό που υψώνεται σαν παγόβουνο.

Σύμφωνα με τον μύθο, μπορείς να ακούσεις τις καμπάνες του να χτυπούν κάποιες ημέρες του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, οι καμπάνες αφαιρέθηκαν το 1950 και μόνο η σιωπηρή επιβλητικότητα του πύργου έμεινε να διηγείται την απίθανη ιστορία του.

Αυτή η ιστορία ενέπνευσε και το Netflix, «Οι καμπάνες του Curon».

Το ιταλικό θρίλερ μπλέκει την ιστορία του τόπου, με το μαγευτικό σκηνικό που προκαλεί δέος και το μεταφυσικό θρύλο του καμπαναριού του Curon, με πολλή αγωνία, σασπένς και καταιγιστικές εξελίξεις.

Συντάκτης: Ελένη Παπαδοπούλου

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: