Τα cruelty free καλλυντικά έχουν κάνει πλέον αισθητή την παρουσία τους στα social media. Τι σημαίνει όμως αυτή η ορολογία; Cruelty free θεωρούνται τα προϊόντα ομορφιάς που τόσο τα συστατικά τους, όσο και το τελικό προϊόν, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Σίγουρα θα έχεις δει καμπάνιες και διαδηλώσεις ενάντια σε εταιρείες που εκτελούν πειράματα σε ζώα. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις στη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς, εκτρέφονται ζώα για να δώσουν το δέρμα ή τη γούνα τους στη διαδικασία της παραγωγής προϊόντων.

Τα τελευταία χρόνια χάρη στην άνοδο του διαδικτύου, η ενημέρωση για το animal testing και η στροφή προς τη χρήση προϊόντων που δεν προέκυψαν με την άσκηση βίας σε ζώα, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και δεν αποτελεί μια τάση της μόδας που ξεκίνησε από τις ακτιβίστριες και τα social media. Ο όρος cruelty free χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Βρετανίδα ακτιβίστρια Muriel Dowding, η οποία δημιούργησε το 1959 τον φιλανθρωπικό οργανισμό Beauty Without Cruelty για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζώων.

Ο όρος έγινε γνωστός στην Αμερική τη δεκαετία του ’70 με την ίδρυση του οργανισμού Fashion With Compassion. Ωστόσο, την έκταση που έχει πάρει σήμερα αυτός ο πιο ηθικός τρόπος ζωής, την οφείλει κατά πολύ στην άνοδο του διαδικτύου. Πλέον, όχι μόνο γνωρίζουμε περισσότερα για το animal testing στον χώρο της κοσμετολογίας και της ομορφιάς, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα επιλογής καλλυντικών που δεν ελέγχονται σε ζώα.

Cruelty free προϊόντα μπορούμε να βρούμε στους κλάδους του μακιγιάζ και της περιποίησης προσώπου και σώματος. Μέσα από μια μεγάλη γκάμα επιλογών στο εμπόριο, μπορείς να βρεις τα δικά σου αγαπημένα καλλυντικά ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Γνωστές εταιρείες, όπως οι NYX, Body Shop, Korres, Too Faced Cosmetics, στηρίζουν έντονα αυτή την cruelty free πολιτική και δεν εξάγουν πειράματα σε ζώα.

Πώς όμως θα εξακριβώσεις ότι το προϊόν που αγόρασες είναι cruelty free; Θα πρέπει να προσέξεις το σηματάκι με τον λαγό που βρίσκεται σε εμφανές σημείο πάνω στη συσκευασία για να επιβεβαιώσεις ότι είναι πιστοποιημένο.

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου και στήριξε την προσπάθεια οργανισμών και κυβερνήσεων να σταματήσουν οριστικά τα πειράματα στα ζώα. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις που υφίστανται τα ζώα μέσα από αυτούς τους ελέγχους και τις δοκιμές, αλλά και ποιες εταιρείες είναι πιστοποιημένα cruelty free, μπορείς να επισκεφτείς τις ιστοσελίδες PETA και TheHumaneSociety.org

Συντάκτης: Mαρία Σιαφάκα

Μαρία Σιαφάκα

Hello everyone! Είμαι η Μαρία και στα 31 μου αποφάσισα να μην είμαι μία απλή couch potato. Αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Μέσα από το prettdose.gr θα μοιράζομαι μαζί σας όσα βλέπω, ακούω και διαβάζω. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ισπανική Φιλολογία, βγήκα να το γιορτάσω (πράγμα που δεν σας ενδιαφέρει) και άρχισα να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα για τα οποία θα προσπαθήσω να σας μιλήσω (πράγματα που ελπίζω να σας ενδιαφέρουν). Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency