Το νέο στέλεχος του κορονοϊού (SARS-CoV-2), που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, έχει αλλάξει τις ζωές μας τους τελευταίους μήνες. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός διαμορφώνει μια καινούρια πραγματικότητα στην καθημερινότητα μας που μας αναγκάζει όλους να συμμορφωθούμε στα νέα δεδομένα.

Η κοινωνία μας προετοιμάζεται να εκκινήσει ξανά και πολλοί από εμάς θα κυκλοφορήσουμε και πάλι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κλειστούς χώρους και στην εργασία μας.

Ποια είναι όμως τα ατομικά μέτρα προφύλαξης και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος εφαρμογής τους.

Ας…κρατήσουμε τις αποστάσεις

Ακούμε συχνά τον όρο κοινωνική αποστασιοποίηση (socialdistancing), και ηχεί περίεργος και αρκετά ασαφής στα ‘μεσογειακά αυτιά’ μας. Σκοπός αυτού του μέτρου δεν είναι να μας κάνει να αποστραφούμε την κοινωνική μας ζωή αλλά να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα.

 • Προσπάθησε να αποφύγεις τυχόν χειραψίες με φίλους και γνωστούς. Ένα φιλικό άγγιγμα στην πλάτη ή ένα νεύμα περιορίζει την επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού διατηρώντας την κοινωνικότητα μας.
 • Μην στήνεσαι και περιμένεις στις ατελείωτες ουρές των υπηρεσιών και των τραπεζών εάν σου δίνεται η δυνατότητα χρήσης online εξυπηρέτησης.
 • Εάν αυτό είναι αδύνατο τότε τήρησε μια απόσταση ασφαλείας του ενός έως δύο μέτρων από τους γύρω σου.
 • Προτίμησε την επιλογή του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις σου αντί των μέσων μεταφοράς έτσι ώστε να αποφύγεις τυχόν συνωστισμό.
 • Αν έχεις στο συγγενικό σου περιβάλλον ηλικιωμένους ή κάποια άλλη ευπαθή ομάδα προστάτεψέ τους και δείξε την αγάπη σου κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.
 • Τις απαραίτητες αποστάσεις θα χρειαστεί να διατηρήσεις και από τον ίδιο σου τον εαυτό. Γυρνώντας πίσω στην παιδική μας ηλικία θα πρέπει να εκπαιδευτούμε από την αρχή ώστε να εμποδίσουμε τα ατίθασα χέρια μας να ακουμπούν το πρόσωπό μας, κυρίως τα μάτια, το στόμα και την μύτη μας.

Το αντισηπτικό

Αποτελεί το δεύτερο ισχυρό όπλο μας ενάντια στον καθαρισμό των χεριών μας, με το βασικότερο μέτρο να συνεχίζει να αποτελεί το σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Καθώς όμως δεν έχουμε πάντα την πρόσβαση σε νερό και σαπούνι στους εξωτερικούς χώρους η χρήση του είναι απαραίτητη.

 • Χρησιμοποίησε ήπιο αντισηπτικό με 70% οινόπνευμα.
 • Επάλειψε το στα χέρια σου μετά από κάθε επαφή σου με αντικείμενα εξωτερικών χώρων, ιδιαίτερα αν έρθεις σε επαφή με μεταλλική ή πλαστική επιφάνεια, καθώς εκεί ο ιός επιβιώνει για περισσότερο χρονικό διάστημα.
 • Αν στην εργασία σου υπάρχει πληκτρολόγιο μπορείς είτε να το καλύψεις με μία διαφανή μεμβράνη οικιακής χρήσης, είτε να το σκουπίσεις με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι στην αρχή και στο τέλος της χρήσης του.
 • Σου προτείνουμε αυτό το διάστημα να χρησιμοποιείς τις σκάλες όσο αυτό είναι δυνατόν, εάν όμως επιλέξεις την χρήση του ανελκυστήρα καθάρισε τα χέρια σου με αντισηπτικό διάλυμα αμέσως μετά την χρήση του.
 • Απόφυγε να ακουμπάς πόμολα και χερούλια εξωτερικών χώρων, χρησιμοποίησε τον αγκώνα σου για να ανοίξεις μία πόρτα ή αν…ξεχαστείς χρησιμοποίησε αμέσως ένα αντισηπτικό διάλυμα.

 

Η μάσκα

Ένα από τα κύρια ατομικά μέτρα προφύλαξης που έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι η χρήση μάσκας κυρίως σε κλειστούς χώρους. Καθώς η είσοδος του ιού στο σώμα μας γίνεται διαμέσου του αναπνευστικού μας συστήματος (μύτη, στόμα), η χρήση μάσκας αποτελεί έναν φυσικό φραγμό έναντι των σταγονιδίων.  Ωστόσο για να αποδώσει αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ορθή χρήση της. Ας δούμε, λοιπόν, τα βήματα.

 • Πρώτα πλύνε τα χέρια σου ή χρησιμοποίησε αντισηπτικό τζελ.
 • Τοποθέτησε την μάσκα στο πρόσωπό σου με τέτοιο τρόπο που να καλύπτει πλήρως την μύτη, το στόμα και το πηγούνι σου. Tip: ένας πρακτικός τρόπος να ελέγξεις αν τοποθέτησες σωστά την μάσκα σου είναι να εκπνεύσεις – στα σημεία που νιώσεις τον αέρα να περνάει εύκολα εφάρμοσε καλύτερα την μάσκα .
 • Απόφυγε να ακουμπήσεις την εξωτερική πλευρά της μάσκας σου ή αν το κάνεις φρόντισε να καθαρίσεις τα χέρια σου πριν και μετά την επαφή με την μάσκα.
 • Όταν θελήσεις να αφαιρέσεις την μάσκα, άγγιξε την από τα κορδόνια ή τα ελαστικά της χωρίς να έρθεις σε επαφή με το εξωτερικό της περίβλημα.
 • Προτίμησε να πετάξεις την μάσκα μιας χρήσης, απορρίπτοντάς την σε ένα κάδο απορριμάτων.
 • Πλύνε τα χέρια σου με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποίησε αντισηπτικό τζελ.

 

Στην καθημερινότητα και στην ρουτίνα μας θα προστεθούν αυτές οι νέες συνήθειες και για αυτό γίνεται αναγκαία η εκπαίδευση και η προσαρμογή μας σε αυτά. Αδιαμφισβήτητα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας, ωστόσο ας μην αφήσουμε αυτή την καινούρια, πιεστική πραγματικότητα να αλλάξει αυτό που είμαστε. Ας διατηρήσουμε την ζωντάνια, την ελπίδα και την όρεξη για ζωή. Εξάλλου, όπωςπετυχημένα έχει πει ο LouisStevenson

‘ Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά φύλλα, αλλά να μάθεις να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.’

 

                                                                                             Κατερίνα Μάστορα, χειρουργός Οδοντίατρος,

                                                                                            Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χριστιάννα Πίτη.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: