Καλλιοπη Ουζούν

Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί ραγδαία, μια-μια οι πόλεις άρχισαν να χαρακτηρίζονται πορτοκαλί και κόκκινες. Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, γεγονός που ρίχνει τη διάθεση όλο και περισσότερων γονιών, καθώς προβληματίζονται για το πως θα κυλίσει κι αυτή η σχολική χρονιά. Ο φόβος τους οδηγεί στο να μη στέλνουν τα παιδιά σε εξωσχολικές δραστηριότητες και στο να περιορίσουν τις βόλτες τους. Έτσι αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος στο σπίτι και μαζί ο προβληματισμός για το πώς να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά αυτές τις ώρες.

Η φράση κλειδί είναι «θετική ενέργεια». Όταν υπάρχει η θετική ενέργεια και η καλοπροαίρετη διάθεση όλα είναι αλλιώς. Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι ίδια με την περίοδο της καραντίνας. Τώρα μπορούμε να βγούμε, αρκεί να φοράμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας μάσκα. Σημασία έχει όμως να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Ας χωρίσουμε λοιπόν τις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας σε εντός κι εκτός σπιτιού.

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κίνηση. Να βγάλουν όλη την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους. Θέλουν να τρέξουν, να φωνάξουν, να γελάσουν δυνατά.

  • Μπορείτε να πάτε μια βόλτα σε ένα κοντινό άλσος. Επιλέξτε ώρες και μέρη όπου δε θα υπάρχουν πολλά άτομα. Μαζέψτε πετρούλες, ξερά φύλλα και κουκουνάρες. Θα αποτελέσουν έμπνευση για να κάνετε διάφορες δραστηριότητες στο σπίτι μιας που πλησιάζουν το Halloween και τα Χριστούγεννα.
  • Βόλτα σε μια κοντινή λίμνη ή ποτάμι. Ο καιρός ακόμα επιτρέπει να παίξουμε λίγο με τα νερά. Μην ξεχάσετε μόνο δεύτερη αλλαξιά. Κάντε αγώνα για το ποιος θα πετάξει πιο μακριά τις πετρούλες του και ποιανού το χάρτινο καραβάκι θα φτάσει γρηγορότερα στο τέλος της διαδρομής που θα ορίσετε.
  • Πάρτε τα ποδήλατά σας και απολαύστε μια ωραία βόλτα στις απόμερες γωνιές της πόλης ή του χωριού σας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορείτε να συνδυάσετε να κάνετε πικ-νικ απολαμβάνοντας τις λιχουδιές που φτιάξατε παρέα με τα παιδιά σας. Απαραίτητη προϋπόθεση να τηρείτε τις αποστάσεις με τις άλλες οικογένειες και να μην αποχωρίζεστε τη μάσκα σας όταν υπάρχει κόσμος.

Δραστηριότητες εντός σπιτιού.

  • Αγοράστε μια πορτοκαλί, στρογγυλή κολοκύθα. Σχεδιάστε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Στη συνέχεια κόψτε τα και βάλτε μέσα ένα κεράκι. Το Halloween αν και ξενόφερτο έθιμο αρέσει πολύ στα παιδιά. Διασκεδάστε φορώντας λευκά σεντόνια παριστάνοντας τα φαντάσματα και ζωγραφίστε αράχνες στο χαρτί ή με ειδικά χρώματα στο πρόσωπό σας.
  • Φτιάξτε λιχουδιές και υγιεινά σνακ από εποχικά προϊόντα, όπως μηλοπιτάκια, κολοκυθόπιτες ή παν- κέικς με σιρόπι από ρόδι. Συνοδέψτε τα με ροφήματα, όπως σοκολάτα, τσάι ή χυμό. Αφήστε την κανέλλα να μοσχοβολήσει το σπίτι σας!
  • Τραγουδίστε, χορέψτε, αγκαλιαστείτε και παίξτε παρέα. Διαβάστε βιβλία, γράψτε τις δικές σας ιστορίες. Αφήστε τη φαντασία σας να σας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά.

Να σχεδιάσετε μαζί με τα παιδιά την επόμενη δραστηριότητά σας. Να ακούτε τις ανάγκες και τα θέλω τους. Μα πάνω από όλα μην ξεχάσετε να κάνετε πολλές αγκαλιές και να δώσετε πολλά φιλιά,γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη πάνω απ’ όλα από αυτά!

 

 

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας
Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,
instagram: @Kallipe_ouz

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency