Η επιλογή των ρούχων και το ντύσιμο, χαρακτηρίζει το ποιοι είμαστε, τι υποστηρίζουμε, τι θέλουμε να παρουσιάσουμε στους άλλους, ποια είναι η αισθητική και η προσωπική “ματιά” του καθενός για το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Παρόλο που το στιλ πρόκειται για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, στον κόσμο της μόδας υπάρχουν κάποιοι άτυποι κανόνες, που καθορίζουν το “σωστό”, όσων αφορά τα ρούχα και περισσότερο τον τρόπο που θα συνδυαστούν αυτά μεταξύ τους.  Τέτοιου είδους κανόνες είναι ο σωματότυπος του κάθε ατόμου, τα διάφορα looks, οι τάσεις ανά περίοδο και εποχή, και το βασικότερο το color blocking.

Αρχικά, ο ορισμός του color blocking αναφέρεται ως η χρήση συνδυασμών αντίθετων ή και συμπληρωματικών χρωμάτων από τον κύκλο χρωμάτων (Itten), προκειμένου να επιτευχθεί ένα αισθητικά σωστό αποτέλεσμα. Εννοείται πως η ιστορία του ξεκινάει από τον καλλιτεχνικό κλάδο, και πιο συγκεκριμένα από τον ολλανδό ζωγράφο, Piet Mondrian, παρόλο που αρκετοί ειδικοί αποδίδουν φόρο τιμής στους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους George Seurat και Claude Monet. Στον χώρο της μόδας πάντως μεγάλοι σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Lauren επηρεάστηκε από τα νεοπλαστικιστικά  έργα του Mondrian(De Stijl) και εμπνεύστηκε το ομώνυμο φόρεμα Mondrian Dress, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τους κανόνες του color blocking.

Το Color blocking έγινε ευρέως γνωστό κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60′ και κορυφώθηκε στα 70s. Πλέον, από το 2010 και μετά άρχισε να επανέρχεται τόσο στους fashionistas όσο και στους σχεδιαστές μόδας, οι οποίοι με την σειρά τους το επανάφεραν μέσα από τις collections τους. Οίκοι μόδας όπως ο Kenzo, ο οποίος ανέκαθεν ήταν χαρακτηριστικό του η χρήση και ο συνδυασμός χρωμάτων, όπως επίσης ο Versace, ο Moschino, ο Gucci κ.α.

Βασικοί κανόνες του color blocking είναι η χρήση 3 έως 5 χρωμάτων, από τον παραπάνω κύκλο. Στην πρώτη περίπτωση των 3 χρωμάτων πρέπει η επιλογή των συμπληρωματικών χρωμάτων να δημιουργεί ένα υποτιθέμενο τρίγωνο π.χ. μπλε-κίτρινο-κόκκινο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των 4 χρωμάτων, δηλαδή να δημιουργείται ένα τετράγωνο. Στην τρίτη περίπτωση των 5 χρωμάτων, διαλέγουμε 5 διαδοχικά χρώματα, σύμφωνα με τον κύκλο, απλά να ανήκουν στον ίδιο χρωματικό τόνο π.χ. παστέλ χρώματα.

Το color blocking δεν περιορίζεται μόνο στα ρούχα που θα επιλέξουμε, αλλά σε όλο το outfit. Οι κανόνες ισχύουν και για τα παπούτσια και τα αξεσουάρ, προκειμένου να πετύχουμε το ντύσιμο.

Τέλος, ένα σημαντικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, είναι να θεωρούν ως χρώματα το λευκό και το μαύρο. Στην χρωματολογία, το λευκό είναι παντελής έλλειψη χρώματος, ενώ το μαύρο η ολική χρήση χρωμάτων, οπότε δεν τα καθιστά στην κατηγορία των χρωμάτων, άρα δεν τα υπολογίζουμε στο color blocking. Επίσης, το γκρι, το καφέ και όλες οι αποχρώσεις αυτών ορίζονται σαν ουδέτερα χρώματα και τα υπολογίζουμε σαν ουδέτερους τόνους στην στιλιστική.

Αντώνης Στεργής

Είμαι ο Αντώνης. Από νεαρή ηλικία, κιόλας, μου ζητούσαν την στιλιστική μου "ματιά" για τα ντυσίματα τους. Τον λόγο δεν τον ήξερα ούτε και εγώ, μέχρι που αποφάσισα να το σπουδάσω, συγκεκριμένα Fashion Styling. Ειδικότητα, το Men's Wear.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: