Η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου έφτασε. Η γιορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει και κάθε σπίτι γεμίζει χριστουγεννιάτικα εδέσματα και γλυκά. Ένα από αυτά είναι και το χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο ημερολόγιο Adventskalender.  Ένα ημερολόγιο γεμάτο εκπλήξεις για κάθε μία μέρα του Δεκεμβρίου έως την 25 Δεκεμβρίου που είναι η ημέρα που γιορτάζεται η γέννηση του Ιησού Χριστού, του Θεανθρώπου που βασανίστηκε και υπέφερε για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Το Adventskalender έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Κατά φράση σημαίνει «ημερολόγιο εμφάνισης» μιας και κάθε μέρα εμφανίζεται κι ένα δώρο από το παράθυρο του ημερολογίου. Παρακάτω γίνεται αναφορά στην ιστορία που κρύβεται πίσω από το χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο ημερολόγιο.

Πηγή εικόνας: amazon.de

To Adventskalender εμφανίστηκε τον 19ο και 20ό αιώνα από τους Λουθηρανούς Γερμανούς. Τα παραδοσιακά ημερολόγια απεικόνιζαν τον Άγιο Νικόλαο, μια φάτνη και διάφορα σχέδια που μπορούν να περιγράψουν το χειμώνα είτε διάφορα άλλα θέματα όπως η τεχνολογία. Υπήρχε σε διάφορες μορφές όπως ξύλινα κουτιά με μικρά κενά για τα δώρα είτε απλό ημερολόγιο χαρτιού.

Οι Γερμανοί Προτεστάντες θέλησαν να τονίζουν κάθε ημέρα που περνά έως τα Χριστούγεννα. Έτσι έκαιγαν ένα κερί κάθε μέρα είτε σχεδίαζαν με κιμωλία πάνω σε τοίχους ή πόρτες. Τη δεκαετία του 1920 ο Γερμανός Lang Gerhard δημιουργεί τα πρώτα ημερολόγια με μικρές πόρτες, πίσω από τις οποίες κρύβονταν στίχοι της Βίβλου. Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, οι Ναζιστές απαγόρευσαν την κυκλοφορία ημερολογίων, με αποτέλεσμα η επιχείρηση του Lang να κλείσει.

Πηγή εικόνας: fbblog.fashionguide.com
Hμερολόγιο με καλλυντικά ομορφιάς

Μετά το τέλος του πολέμου ένας άλλος Γερμανός από την Στουτγκάρδη ο Sellmar Richard επανεμφάνισε τα ημερολόγια και σε συνεργασία με το Lang σημείωσαν μεγάλες πωλήσεις. Η ιστορία του Adventskalender με σοκολατάκια άρχισαν να εμφανίζονται τον 20ό αιώνα (τέλη 1950) και έκτοτε έχουν επέλθει πολλές παραλλαγές.

Άλλα κρύβουν μικρά παιχνίδια άλλα καλλυντικά άλλα κάποιο στίχο άλλα Χριστιανική προσευχή. Στην σήμερον εποχή είναι πολύ αγαπητά από μικρούς και μεγάλους και αποτελούν μια όμορφη διαδικασία μέτρησης των ημερών Χριστουγέννων.

Πηγή εικόνας: dw.com

 

Πηγή:

doinghistoryinpublic.org

 

Συντάκρια: Αθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: