Wellness

9 λόγοι για να ξεκινήσεις SUP φέτος τον Σεπτέμβρη

Μοιραστέιτε το!

Το καλοκαίρι τελείωσε, ο Σεπτέμβρης είναι εδώ για να μας υπενθμίσει την επιστροφή στη ρουτίνα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα. Αν είσαι και εσύ από αυτούς που επιζητούν το “λίιιγο καλοκαίρι ακόμα” στην πόλη τότε μπορείς να το κανείς πραγματικότητα ξεκινώντας ένα νέο άθλημα, το sup (Stand up paddleboarding)!

Εν συντομία, η “όρθια σανιδοκωπηλασία” όπως ονομάζεται στα ελληνικά το sup, αποτελεί παραλλαγή του surf. Η διαφορά είναι πως ο αθλητής στέκεται όρθιος πάνω στη σανίδα και χρησιμοποεί κουπί.

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί πως είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις. Η ανάπτυξη του αθλήματος είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η χώρα μας περικλείεται από θάλασσα. Επομένως για να ξεκινήσεις το μόνο που απαιτείται είναι να βρεις έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή ή να γραφτείς σε κάποιον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Αν μένεις σε κάποια πόλη που δεν έχει θάλασσα, δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς το συγκεκριμένο άθλημα πραγματοποιείται και σε λίμνη.

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις; Τον εξοπλισμό είθιστε να στον παρέχουν οι όμιλοι οπότε στην αρχή τουλάχιστον δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείς οικονομικά. (Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τον προπονητή σου θα σε κατευθύνει εκείνος προκειμένου να πραγματοποιήσεις την κατάλληλη αγορά για εσένα σύμφωνα με τις ανάγκες σου και το σωματότυπο σου. Παραδειγματικά αναφέρεται πως υπάρχουν δυο είδη σανίδας, η σταθερή και η φουσκωτή. Κάθε μια με τα θετικά και τα αρνητικά της. Προκειμένου να αγοράσεις τον εξοπλισμό σου ίσως και να χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια αναζήτησή στο διαδίκτυο).  Στην αρχή λοιπόν, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κουπί και η σανίδα σου. Όσο για τα ρούχα σου μπορείς απλά να φορέσεις το μαγιό σου ή ένα σορτσάκι και ένα μπλουζάκι. Α! Και πάντα να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι νερό και το αντιηλιακό σου (μιλώ εκ πείρας). Σε περίπτωση που επιθυμείς να συνεχίσεις και τους χειμερινούς μήνες θα χρειαστεί να έχεις ειδική στολή.

Ο χρόνος εκμάθησης είναι ελάχιστος. Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, το να μάθεις sup απαιτεί ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μόλις σε 2 μαθήματα μαθαίνεις τα βασικά, βρίσκεις τα πατήματα σου και είσαι σε θέση να εξασκήσαι μόνος.

Τα ψυχικά οφέλη είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει να αναφερθούν. Αθλήσαι σε εξωτερικό χώρο, είσαι σε άμεση επαφή με τη θάλασσα και το στοιχείο του νερού, νιώθεις τον ήλιο, μυρίζεις τη θάλασσα. Η ολίσθηση και η ροή με το νερό είναι ένα αναζωογονητικό αίσθημα. Η ελευθερία που σου προσφέρει η σανίδα είναι μοναδική. Όλα αυτά συνδράμουν στην ψυχική ηρεμία.

Είναι άθλημα παντός καιρού. Πραγματοποιείται τόσο σε ήπιες συνθήκες αέρα όσο και σε καιρό με κύμα.

Φυσικά, όπως τα περισσότερα αθλήματα παρουσιάζει και αυτό τις παραλλαγές του. Μετά τα βασικά μαθήματα  επομένως μπορείς να δοκιμάσεις sup yoga που απαιτεί μεν περισότερη ισορροπία αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Άλλωστε η σανίδα είναι το καλύτερο στρώμα γυμναστικής που μπορείς να βρεις!

Είναι πολύ καλή γυμναστική καθώς γυμνάζει ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες. Κοιλιακοί, ραχιαίοι, γλουτοί και φυσικά τα χέρια. Όλος ο κορμός δυναμώνει και μαθαίνεις να ελέγχεις και να συντονίζεις τα μέρη του σώματος σου.

Η προπόνηση είναι σύντομη, σε περίπτωση που σε περιορίζει ο χρόνος. Η διάρκεια της προπόνησης είναι 40-60 λεπτά. Ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τις δυνατότητες και απαιτήσεις του αθλητή αλλά φυσικά και από τον προπονητή.

Είναι ένα άθλημα χωρίς περιορισμούς. Δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός και απευθύνεται σε άνδρες και σε γυναίκες. Η φυσική σου κατάσταση όποια και αν είναι αυτή σου επιτρέπει να ξεκινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις καλή ισορροπία αλλά και αν δεν έχεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μπορείς να τη βελτιώσεις σταδιακά.

Λοιπόν, τι περιμένεις; Ο περιπετειώδης κόσμος του sup είναι εκεί έξω και σε περιμένει να τον γνωρίσεις!

 

Μέχρι την επόμενη φορά σου στέλνω Love Dose,

Συντάκτης : Ειρήνη Αλεξανδράκη

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *