“Αφού έβαλα αντηλιακό, γιατί κοκκινίζω”; Απορία που είχα κι εγώ για χρόνια και σίγουρα το έχεις αναρωτηθεί κι εσύ αφού εφάρμοσες σωστά (όπως θεωρείς εσύ) το αντηλιακό σου. Σου έχω νέα! Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, ποια είναι η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού, το μεγαλύτερο ποσοστό κάνει τα παρακάτω συνήθη λάθη με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τις επακόλουθες ενοχλήσεις που προκύπτουν μετά από έκθεση στον ήλιο. Τι θα έλεγες λοιπόν μιας και το φετινό καλοκαίρι είναι ακόμα στην αρχή του, να σταματήσεις αυτά τα λάθη, ώστε να απολαμβάνεις με ασφάλεια τον ήλιο και τη θάλασσα;

1ο λάθος: Ανακαλύπτεις στην τσάντα θαλάσσης το περσινό σου αντηλιακό και το χρησιμοποιείς γιατί “που να αγοράζω τώρα καινούριο”.

Μεγάλο λάθος! Τα αντηλιακά όπως και όλα τα πράγματα έχουν ημερομηνία λήξης συγκεκριμένα, η δράση τους σταματάει μετά το 1ο έτος, επομένως πρέπει μετά από αυτό το διάστημα να τα ανανεώνεις. Πέρα από το γεγονός ότι το αντηλιακό αλλάζει υφή και δεν προστατεύει από τον ήλιο μετά τον 1 χρόνο, μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς στο δέρμα σου.

2ο λάθος: Εφαρμόζεις σε πρόσωπο και σώμα το ίδιο αντηλιακό (αφού αντηλιακό δεν είναι);

Έλα παραδέξου ότι το έχεις κάνει! Και μην ντρέπεσαι, δεν είσαι η μόνη! Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει το ίδιο αντηλιακό για πρόσωπο και σώμα, είτε γιατί βαριόμασταν, είτε γιατί δεν θέλαμε να χαλάσουμε αλλά λεφτά για δεύτερο. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναλάβεις, διότι, το δέρμα του σώματος με το δέρμα του προσώπου δεν έχουν καμία σχέση. Το δέρμα του προσώπου είναι πολύ πιο ευαίσθητο και λεπτό από αυτό του σώματος και απαιτεί προσεκτική φροντίδα.

3ο λάθος: Αγοράζεις ένα τυχαίο αντηλιακό επειδή είναι φθηνότερο/σου το πρότεινε κάποιος φίλος

Οι τιμές των προϊόντων γενικότερα μπορεί να μας οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις, αφού δεν διαλέγουμε αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας αλλά αυτό που εξυπηρετεί την τσέπη μας. Παρομοίως και η γνώμη κάποιου φίλου, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο σφάλμα διότι ολοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι-το γεγονός ότι ένα προϊόν βοήθησε κάποιον φιλο μας δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει θετικά και για εμάς-. Το αντηλιακό σου πρέπει να το επιλέγεις με βάση την ηλικία σου, τον τύπο του δέρματος σου, το χρώμα του δέρματος σου και κατά ποσό εκτίθεσαι στον ήλιο. Μόνο έτσι θα έχεις αποτελεσματική προστασία.

4ο λάθος: Φτάνεις στη θάλασσα, κάθεσαι λίγο, βουτάς κι ύστερα βάζεις αντηλιακό

Ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος! Για να σε προστατέψει το αντηλιακό από τον ήλιο, πρέπει να το εφαρμόσεις πάνω σου 20-30 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο. Είναι σύνηθες οι περισσότεροι άνθρωποι να βάζουν αντηλιακό την ώρα που φτάνουν στην παραλία, γι’αυτό μετά “καίγονται” και μάλιστα αρκετά. Το να βάλεις το αντηλιακό λίγο πριν βουτήξεις ή μετά, είναι σαν μην έβαλες καθόλου!

5ο λάθος: Παρατάς το αντηλιακό σου εκτεθειμένο στη ζέστη

Να θυμάσαι ότι το αντηλιακό πρέπει πάντα να φυλάσσεται σε σκιερό μέρος διότι η σύνθεση του μπορεί να αλλοιωθεί κάτω από μεγάλες θερμοκρασίες. Είναι προτιμότερο επίσης, να το έχεις μέσα στην τσάντα σου για να διαφυλάσσεται ακόμα καλύτερα. Αν αφήσεις το αντηλιακό κάτω από τον καυτό ήλιο και μετά το χρησιμοποιήσεις, είναι πιθανό να υποστείς έγκαυμα.

6ο λάθος: Εφαρμόζεις γρήγορα και άτσαλα το αντηλιακό (θέλω να πάω να κολύμπησω ρε φίλε)!

Δεν κρατιέσαι, ανυπομονείς να πας στη θάλασσα και βάζεις βιαστικά και άτσαλα το αντηλιακό. Ωστόσο αν το εφαρμόζεις έτσι, δεν θα επιδράσει σωστά επάνω σου, με αποτέλεσμα να “καείς” κι αυτό δεν το θέλεις. Το αντηλιακό πρέπει να το εφαρμόζεις αργά και ομοιόμορφα. Οτιδήποτε βρίσκεται σε μορφή κρέμας, προϋποθέτει αργό πέρασμα της παλάμης περίπου 10-12 φορές. Αυτή είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού.

7ο λάθος: Βάζεις αντηλιακό μόνο μια φορά (Τι δεν αρκεί μία πόσες πρέπει;)

Κλείνουμε με την μη συστηματική ανενέωση του αντηλιακού. Πολλοί για λόγους οικονομίας, άλλοι επειδή το ξεχνάνε κι άλλοι επειδή δεν το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό, δεν ανανεώνουν το αντηλιακό τους και αρκούνται στη 1 φορά. Η επίδραση του αντηλιακού διαρκεί περίπου 2 ώρες οπότε πρέπει μετά το διάστημα αυτό να ανανεώνεται. Εξαιρείται αν είσαι από εκείνες που κολυμπούν πολύ ή παίζουν παιχνίδια στον ήλιο, τότε πρέπει να το ανανεώνεις συχνότερα. Αν πάλι είσαι από εκείνες που αγαπούν την ηλιοθεραπεία, πρέπει να γίνεις κολλητή με το αντηλιακό!

Τώρα που έμαθες λοιπόν, ποια λάθη πρέπει να αποφεύγεις, απόλαυσε το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη θάλασσα με ασφάλεια, χαρά, δίχως ενοχλήσεις και “κόκκινο” δέρμα!

Συντάκτης:Ελένη Καμπάκη

Ελένη Καμπάκη

Γεια σου,καλώς ήρθες στο pretty dose.Είμαι η Ελένη και στις στήλες του pretty dose θα βρεις άρθρα μου κυρίως, όσον αφορά τη διατροφή και την ομορφιά,ενίοτε γράφω και στις υπόλοιπες στήλες.Στο pretty dose θα βρεις απαντήσεις,πληροφορίες και συμβουλές για πάρα πολλά θέματα και ευελπιστούμε να σε βοηθήσουν.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency