Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ύπνο του και ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της ζωή ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική και τη σωματική υγεία του ανθρώπου.

Με αφορμή την σύγχρονη διακόσμηση, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις του interior design είναι η «μεταφορά» του εξωτερικού χώρου σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι φυσικά τα φυτά εσωτερικού χώρου. Εκτός από την ομορφιά που μπορούν να προσφέρουν, τα φυτά έχουν επίσης και καταπληκτικά οφέλη για την υγεία και την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη των φυτών έγινε το 1989 από τη NASA. Στη μελέτη, εξετάσθηκαν μερικά φυτά και μελετήθηκε ο τρόπος που καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και πως αναπληρώνουν το οξυγόνο. Αποδείχθηκε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν ηρεμία, θετικά συναισθήματα και μειώνουν το φυσιολογικό και ψυχολογικό στρες– ακόμη μπορούν και να βοηθήσουν στην ανάρρωση από μία ασθένεια!

Στην συνέχεια, σου έχουμε συγκεντρώσει 5 από τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για να σου εξασφαλίσουμε τον πιο ξεκούραστο βραδινό ύπνο!

Γιασεμί


Τα αρωματικά φυτά, όπως το γιασεμί και η λεβάντα εκπέμπουν, ένα άρωμα που έχει αποδειχθεί ότι η μυρωδιά τους επηρεάζει θετικά το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν – και συνεπώς αυξάνει την διανοητική απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι όλα τα είδη γιασεμιού αρωματικά, γι’ αυτό επίλεξε το Jasminum Polyanthum. Το γιασεμί χρειάζεται άμεσο ηλιακό φως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ έμμεσο φως το χειμώνα.

Λεβάντα


Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία για αιώνες ως φυσικό βοηθητικό ύπνου. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ λεβάντας και χαλάρωσης. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και το καρδιακό ρυθμό, το οποίο είναι επωφελές εάν αντιμετωπίζεις άγχος την ώρα που ξαπλώνεις.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν pillow spray στα μαξιλάρια τους με άρωμα λεβάντας, άλλοι χρησιμοποιούν σακουλάκια αποξηραμένης λεβάντας στα συρτάρια τους, αλλά η καλύτερη λύση είναι ένα δοχείο με φρέσκια λεβάντα δίπλα από το κρεβάτι σου.

Γαρδένια


Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες που βρίσκονται στη γαρδένια θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή GABA που βοηθά στη ρύθμιση του ενθουσιασμού στον εγκέφαλο, ενεργώντας τόσο έντονα όσο μερικά φαρμακευτικά ηρεμιστικά.

Οι γαρδένιες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και απαιτούν έμμεσο φως για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Εάν η κρεβατοκάμαρά σου δεν είναι πολύ υγρή, θα χρειαστεί να την ψεκάζεις με νερό τακτικά.

Αλόη Βέρα


“Το φυτό της αθανασίας” σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τη ΝΑSA είναι ανάμεσα στα πιο κατάλληλα φυτά για καθαρισμό του αέρα αφού φαίνεται να αποβάλλει οξυγόνο την νύχτα, εξασφαλίζοντας πιο βαθύ και πιο αναζωογονητικό ύπνο. Εκτός από το φιλτράρισμα των τοξινών, χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά skincare προϊόντα και καλλυντικά. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, αφού χρειάζεται άμεσο ήλιο το πρωί ή το απόγευμα και δεν πρέπει να ποτίζεται συχνά.

Σανσεβιέρα


Η σανσεβίερα, γνωστή και ως η «γλώσσα της πεθεράς», είναι ένα από τα πιο διάσημα φυτά που τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους. Το φυτό προσφέρει περισσότερο οξυγόνου στο υπνοδωμάτιο, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και τα μεγάλα φύλλα του φιλτράρουν και απομακρύνουν τις δυσάρεστες κοινές οικιακές τοξίνες. Το φυτό αυτό δεν χρειάζεται άμεσο ήλιο για να αναπτυχθεί.

Επίλεξε το πιο κατάλληλο φυτό για εσένα και παρατήρησε την αλλαγή που θα προσφέρει στον ύπνο σου!

Μαρία Σιαφάκα

Hello pretty people! Αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Μέσα από το prettydose.gr θα μοιράζομαι μαζί σας όσα βλέπω, ακούω και διαβάζω. Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: