Η εξεταστική πλησιάζει και εσύ ακόμη δεν έχεις βρει ρυθμό στο διάβασμά σου ;
Πολύ συχνά θεωρούμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα και ότι απλά δεν καταλαβαίνουμε όσα διαβάζουμε. Το αποτέλεσμα ; να περνάει πολύτιμος χρόνος χωρίς να αξιοποιείται. Μερικές φορές, πρέπει να οργανώσουμε το διάβασμά μας από την αρχή και να αναρωτηθούμε μήπως κάνουμε κάτι λάθος στον τρόπο που διαβάζουμε.
Πάμε να δούμε λοιπόν 5 συχνά λάθη που κάνουν οι φοιτητές!
1. Μελετάς χωρίς πρόγραμμα
Ο προγραμματισμός του διαβάσματός σου θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις ! Αρχικά, έλεγξε την έκταση της ύλης, εντόπισε πιθανές ελλείψεις που έχεις στις σημειώσεις σου ώστε να τις καλύψεις με την βοήθεια κάποιου συμφοιτητή σου & βγάλε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διαβάσματος, με βάση τον δικό σου ρυθμό μελέτης και τον χρόνο που έχεις. Αναδιαμόρφωσε το πρόγραμμά σου εάν δεις ότι κάτι δεν είναι τόσο λειτουργικό τελικά.
2. Δεν κάνεις επανάληψη
Συχνά, ενώ ολοκληρώνεις την μελέτη της ύλης, δεν συμπεριλαμβάνεις την επανάληψη. Η επανάληψη των όσων διάβασες, είναι το σημαντικότερο βήμα ώστε να εμπεδώσεις και να κατοχυρώσεις στο μυαλό σου όσα έχεις διαβάσει αλλά και για να διαπιστώσεις τι σε δυσκολεύει και ενδεχομένως να χρειάζεται να το κάνεις πολλές ακόμη επαναλήψεις. Προτίμησε λοιπόν να εστιάσεις σε ένα ποιοτικό διάβασμα, και όχι απλά να βγάλεις μια μεγάλη ποσότητα ύλης που τελικά την εμπεδώνεις μέτρια έως καθόλου.
3. Άσε το κινητό στην άκρη !
Μήπως όταν “διαβάζεις” έχεις παράλληλα και το κινητό στο χέρι ; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρύνεις το κινητό σου από τον χώρο που διαβάζεις. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, είναι όμως κάτι για το οποίο θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου αργότερα που το έκανες καθώς η συγκέντρωσή σου θα βελτιωθεί με βεβαιότητα. Το instagram, το tik tok και οτιδήποτε άλλο σου τραβάει την προσοχή μπορεί να περιμένει, ο χρόνος που περνά όμως όχι !
4. Αγχώνεσαι υπερβολικά
Το άγχος είναι ένα πολύ φυσιολογικό συναίσθημα κατά την περίοδο της εξεταστικής. Όμως, η κακή διαχείριση του μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη συγκέντρωσης, πανικό αλλά και να δημιουργήσει κενά μνήμης κατά την διάρκεια της εξέτασης. Αναρωτήσου, αξίζει τελικά τόσο μεγάλο άγχος που μας βλάπτει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά ;
Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι πολλά πράγματα μαζί, καθώς έτσι περιπλέκεις τα πράγματα στο μυαλό σου. Όταν σε πιάνει μεγάλος πανικός, ίσως να είναι ένα “καμπανάκι” ότι πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμά. Φρόντισε τον εαυτό σου ! Πήγαινε μια βόλτα έξω, μίλα σε ένα κοντινό σου πρόσωπο για τα συναισθήματά σου, φάε σωστά & μην ξεχνάς να κάνεις κάτι για να εκτονωθείς. Έπειτα, ξεκίνα/συνέχισε το διάβασμά σου απ’ όπου είναι πιο εύκολο για εσένα.
Εάν νιώθεις ότι το άγχος σου σε κυριεύει, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο !
5. Ακολουθείς λάθος μέθοδο μελέτης
Μήπως είσαι προσκολλημέν@ σε έναν συγκεκριμένο τρόπο διαβάσματος ; Εάν νιώθεις ότι ο τρόπος που μελετάς δεν αποδίδει, δοκίμασε κάτι διαφορετικό:
- άλλαξε τον χώρο μελέτης
- δοκίμασε να διαβάσεις με παρέα σε μια βιβλιοθήκη ή ένα ήσυχο καφέ
- βάλε μουσική Lo-fi ως background ήχο
- διάβαζε δυνατά τα σημαντικά σημεία της ύλης
- σημείωσε σε χαρτάκια post-it τα σημεία που ξεχνάς και κόλλησέ τα σε διάφορα σημεία του σπιτιού σου
- δοκίμασε την τεχνική pomodoro: 25 λεπτά μελέτης, 5 λεπτά διάλειμμα (4 κύκλους pomodoro)
- περισσότερες τεχνικές μελέτης θα βρεις αναλυτικά εδώ
Καλή επιτυχία ! & μην ξεχνάς, αν διαβάζεις χωρίς διάθεση και μεράκι το διάβασμά σου θα είναι σκέτη αγγαρεία. Δες το λοιπόν διαφορετικά!
Προφίλ
