4 +1 πράγματα που δε γνώριζες για το Γύθειο Λακωνίας
Πηγή εικόνας: cliomusetours.com

4 +1 πράγματα που δε γνώριζες για το Γύθειο Λακωνίας

To Γύθειο είναι κωμόπολη και βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο χτισμένο αμφιθεατρικά στο τρίτο πόδι. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων είναι 4.279 (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Το Γύθειο ενώνεται με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, στο οποίο βρίσκεται ένα φάρος και η μονή του Αγίου Πέτρου.

Υπάρχουν πολλά όμορφα αξιοθέατα, ταβέρνες με ούζο για φαγητό και όμορφες παραλίες τα οποία μπορείς να επισκεφθείς. Παρακάτω αναφέρονται 5(πέντε) άγνωστες πληροφορίες που δε γνώριζες για την ιστορική κωμόπολη της Λακωνίας.

1. Ο Αρχαίος Έλληνας και ποιητής Παυσανίας αναφέρει ότι Γύθειο σημαίνει «Γη των Θεών» και προέρχεται από την ομηρική λέξη Γύον = Γη. Επίσης κάποιοι αρχαίοι ιστορικοί το αναφέρουν με «ει» ενώ άλλοι με «ι», γι’ αυτό μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται και με τα δύο.

2. Τον 4ο αιώνα μ.χ. οι κάτοικοι του Γυθείου πνίγηκαν εξαιτίας ενός σεισμού που προκλήθηκε στην περιοχή και τα ορμητικά νερά του Λακωνικού Κόλπου έπνιξαν το Γύθειο και όσους δεν κατάφεραν να σωθούν. Στην σήμερον εποχή ονομάζεται Παλαιόπολη και έχουν ανακαλυφθεί πολλά ψηφιδωτά, αγάλματα θεών, θεμέλια οικοδομών κ.ά. τα οποία είναι εκεί για να θυμίζουν τη δόξα της κομώπολης

Παρακάτω υπάρχει ένα πανοραμικό βίντεο στο οποίο μπορείς να ανατρέξεις.

3.Το νησί Μαραθονήσι ή αλλιώς Κρανάη πήρε το όνομά του από το φυτό μάραθο, το οποίο άνθιζε στην νησίδα. Το 17ο αιώνα μ.χ. ήταν μια ερημική περιοχή και κανείς δεν την πλησίαζε εξαιτίας της ελονοσίας που υπήρχε. Δεν ήθελαν οι άνθρωποι να ασθενήσουν.

4. Στην σημερινή εποχή πραγματοποιούνται εξαγωγές πορτοκαλιών, ελαιολάδου και ελιάς στηρίζοντας οικονομικά το Γύθειο.

5. Το λιμάνι του Γυθείου είναι ένα μικρό λιμάνι το οποίο δυσκολεύει το εμπόριο και τον τουρισμό. Γι’ αυτό το λόγο έχουν εγκριθεί οικονομικά κονδύλια για να εξελιχθεί και να ενισχυθεί η περιοχή οικονομικά τα επόμενα χρόνια.

Αν σκέφτεσαι να το επισκεφθείς μαζί με την παρέα ή οικογένειά σου, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια εδώ. 

Για περισσότερους προορισμούς πάτα κλικ εδώ.

Πηγή: web-greece.gr

Συντάκτης: Aθανασία Σκόνδρα