Το κόκκινο κρασί είναι ένα δημοφιλές ποτό με ευεργετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι πρώτοι καλλιεργητές του σταφυλιού θεωρούνται οι Πέρσες τον 5ο αιώνα π.χ. Στην Ελλάδα άρχισε να εξαπλώνεται αργότερα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ορίσει θεό του κρασιού τον Διόνυσο.

Συνήθιζαν να πίνουν το κρασί αναμειγνύοντάς το με νερό και είχαν ανακαλύψει την παλαίωση του. Έτσι το τοποθετούσαν σε πιθάρι, σφραγισμένο με γύψο και ρετσίνι και το άφηναν να παλαιώσει.

Από τα παλιά χρόνια το κρασί ήταν συνδεδεμένο με την υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, συνιστούσε το κρασί για την απολύμανση των πληγών και υποστήριζε ότι είναι μέρος της υγιεινής διατροφής.

Ως γνωστόν η ποικιλία, το έδαφος, οι κλιματικές αλλαγές και η ωρίμανση παίζουν σημαντικό ρόλο στην γεύση του κρασιού. Το κόκκινο κρασί έχει πολλές ευεργετικές ουσίες oι οποίες βρίσκονται στην φλούδα του σταφυλιού. Παρακάτω αναφέρονται μερικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

 

1. Αντιγηραντικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το κόκκινο κρασί έχει προκυανιδίνες οι οποίες διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή. Με αποτέλεσμα, η κατανάλωσή του να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

2. Πρόληψη άνοιας

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της άνοιας χάρη στην ρεσβερατρόλη. Μια ευεργετική ουσία που βρίσκεται στην φλούδα και μπορεί να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά και εύκαμπτα.

3. Πρόληψη καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με ερευνητές, η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όμως η μέτρια κατανάλωση κρασιού λειτουργεί θετικά, διότι στην φλούδα υπάρχουν ουσίες που μειώνουν τα οιστρογόνα και αυξάνουν την τεστοστερόνη.  Για αυτό συνιστάται η γυναίκα να πίνει κόκκινο κρασί.

4. Μικρός κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης

Πράγματι, μελέτη στην Αμερική υποστηρίζει ότι άνδρες και γυναίκες, οι οποίες έπιναν 2 έως 7 ποτήρια κρασί εβδομαδιαίως είχαν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Πολύ σημαντική ανακάλυψη για τους ερευνητές.

 

Συνεπώς το κόκκινο κρασί βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και συνιστάται από ειδικούς να καταναλώνεται εβδομαδιαίως. Η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στην φλούδα καταπολεμά δύσκολες ασθένειες και προλαμβάνει κινδύνους.

Περισσότερες πληροφορίες και έρευνες σχετικά με τα οφέλη του κόκκινου κρασιού, μπορείς να βρεις εδώ.

Συντάκτης: Αθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: