Lifestyle Πολιτισμός

3 τεχνικές μελέτης για υψηλές επιδόσεις

Μοιραστέιτε το!

Είσαι μαθητής σχολείου ; φοιτητής και σε περιμένει η εξεταστική ; εργάζεσαι ; όποια και αν είναι η περίπτωση, εάν έχεις να μελετήσεις, είσαι στο σωστό μέρος ! Εδώ θα βρεις συμβουλές συγκέντρωσης, και 3 μεθόδους διαβάσματος για υψηλές επιδόσεις. Φυσικά και μπορείς να τις εφαρμόζεις όταν και αν νιώθεις ότι είναι απαραίτητο. Είτε καθ’ όλη την ύλη, είτε σε συγκεκριμένα δυσνόητα σημεία, είτε κατά την επανάληψή σου. Κρίνεις και αποφασίζεις εσύ !

 

Διάβασμα & συγκέντρωση, μια διαδικασία που είναι δύσκολη και κουραστική για πολλούς ανθρώπους.

Για κάποια άτομα, η πολύωρη και παράλληλα αποδοτική μελέτη, είναι πραγματικά μια απαιτητική πρόκληση,  καθώς μπορεί να υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα, όπως διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και δυσλεξία. Όταν πρόκειται για μια τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό και πραγματικά βοηθητικό, το άτομο ή ο γονιός να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ώστε να υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συγκέντρωση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, ωστόσο όχι ακατόρθωτη. Γι’ αυτό λοιπόν, είναι πολύ προτιμότερο να μην τα παρατάμε, αλλά να δοκιμάζουμε και να αναζητούμε τρόπους και λύσεις για να διευκολυνθούμε.

Παρόλα αυτά, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ζήτημα που να μας δυσκολεύει, η συγκέντρωση αλλά και η θέληση για διάβασμα είναι ανεπιφύλακτα δύσκολη. Είναι συχνό φαινόμενο, σε περιόδους με πολύ διάβασμα, να πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται το οτιδήποτε άλλο εκτός από το διάβασμα ! “Μήπως να κάνω εκκαθάριση το συρτάρι ; “, “Τον σκύλο τον έβγαλα βόλτα ;” , “Ας απαντήσω σε ένα μηνυματάκι” (και καταλήγεις να περνάς 2 ώρες κάνοντας scroll στο insta).

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση και είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας για τις συνέπειες αυτής της επιλογής μας, και συγκεκριμένα της αναβλητικότητας. Αποφεύγοντας το διάβασμα, σίγουρα θα νιώσεις αδιάβαστος και αγχωμένος. Κάνε λοιπόν τον απαραίτητο προγραμματισμό για εσένα προσωπικά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και στην χαλάρωση. Οραματίσου, πως θα αισθάνεσαι την στιγμή που π.χ. θα δίνεις εξετάσεις ή την ώρα που θα βγουν τα θετικά αποτελέσματα, και θα έχουν ανταμειφθεί οι κόποι σου. Χρησιμοποίησε τις σκέψεις αυτές ως κίνητρο για να συνεχίζεις !

Πριν δούμε κάποιες τεχνικές μελέτης, λάβε υπόψη τα εξής πολύ σημαντικά:

  • Φρόντισε ο χώρος που μελετάς να είναι καθαρός.
  • Ξεφορτώσου από το γραφείο σου περιττά πράγματα που δεν χρειάζεσαι στο διάβασμα, και που ενδεχομένως να σου αποσπάσουν την προσοχή.
  • Μέσα σε αυτά τα περιττά αντικείμενα, φυσικά και συμπεριλαμβάνεται το κινητό. Το καλύτερο είναι να μην το έχεις καν στο οπτικό σου πεδίο. Θα διαπιστώσεις και μόνος/η σου πόσο θα ωφελήσει την συγκέντρωσή σου!
  • Πριν ξεκινήσεις το διάβασμά σου, φρόντισε να έχεις στην διάθεσή σου ό,τι μπορεί να χρειαστείς, π.χ. τις σημειώσεις σου και ένα ποτήρι νερό, καφέ κ.λπ.
  • Θύμισε στον εαυτό σου, γιατί διαβάζεις και τους στόχους σου. Είτε τα καταφέρεις, είτε όχι μέσα σου θα ξέρεις ότι προσπάθησες.
  • Μην ξεχνάς, ο χρόνος δεν επιστρέφει. Μην τον σπαταλάς.

 

1) Τεχνική pomodoro

Πρόκειται για μια τεχνική διαχείρισης χρόνου, που αναπτύχθηκε από τον Φραντσέσκο Τσιρίλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25-λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «πομοντόρο» (“Pomodoro” λέγεται η ντομάτα στα Ιταλικά).

Τα βήματα για να διαβάσεις χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, είναι τα εξής:

  1. απόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις
  2. ρύθμιση της ντομάτας (χρονομέτρου) για 25 λεπτά
  3. εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x
  4. κάνεις ένα μικρό διάλειμμα (5 λεπτά)
  5. μετά από κάθε 4 «πομοντόρο», δηλαδή μετά από περίπου 2 ώρες μελέτης, να κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15–20 λεπτά).
  • Επαναλαμβάνεις όσους κύκλους pomodoro χρειάζεται για να ολοκληρώσεις το διάβασμά σου.

Η τεχνική αυτή βοηθάει σημαντικά, στη σωστή διαχείριση του χρόνου, και είναι ιδανική για περιόδους με διάβασμα υπέρογκης ύλης και σε φάσεις εκπόνησης εργασιών που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση αλλά και διαλλείματα. Επιπλέον, είναι ιδανική για άτομα που χρειάζονται συχνά διαλλείματα για να λειτουργήσουν σωστά. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να προσέξεις να τηρήσεις όντως τα 5 λεπτά του διαλλείματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγεις το να πιάσεις το κινητό σου. Προτίμησε να κάνεις λίγο streching, να φτιάξεις ένα σνακ και να γεμίσεις το νερό σου.

Πλέον στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλά χρονόμετρα pomodoro που σου παρέχουν ευελιξία ως προς την έναρξη του pomodoro, και στην έναρξη των διαλλειμάτων σου. Δες εδώ ή αναζήτησε στην μπάρα αναζήτησης “pomodoro timer”.

 

2) Μέθοδος Cornell

Η μέθοδος Cornell, διαμορφώθηκε από το πανεπιστήμιο Cornell και συγκεκριμένα από τον καθηγητή Walter Pauk. Αφορά την καλύτερη οργάνωση και τάξη στις σημειώσεις, κάτι που βοηθά στην σωστή αποθήκευση πληροφοριών και εύκολη συμβουλή τους ανά πάσα στιγμή. Eίναι ιδανική για την κατανόηση και οργάνωση περίπλοκων θεωριών &  το πανεπιστήμιο την προτείνει ως έναν καλό τρόπο καταγραφής σημειώσεων κατά την διάρκεια της παράδοσης των διαλέξεων.

Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι ένα στυλό και ένα τετράδιο. 

Πρέπει να χωρίσεις σε 3 στήλες μια λευκή κόλλα:

  • η πρώτη πρέπει να περιλαμβάνει λέξεις κλειδιά για το θέμα που μελετάς (μικρή στήλη)
  • η δεύτερη τις κεντρικές ιδέες της θεωρίας (μεγάλη στήλη)
  • η τρίτη μια δική σου περίληψη (είναι προαιρετική και μπορείς να την γράψεις και σε ξεχωριστό φύλλο, εάν σε βοηθά περισσότερο)

Η παρακάτω φωτογραφία αποτελεί μια πρόταση διαχωρισμού των στηλών:

Η αναλυτική εφαρμογή της μεθόδου Cornell είναι η εξής:

  1. Χώρισε το χαρτί σε δύο στήλες. Δεξιά μεριά: Σημειώσεις. Αριστερή μεριά: Λέξεις-κλειδιά
  2. Καταγραφή – Γράψε σημειώσεις στη δεξιά μεριά
  3. Μείωση –  Αφού λοιπόν γράψεις τις αναλυτικές σημειώσεις σου εντόπισε τα βασικά σημεία της θεωρίας και κατάγραψε τις λέξεις-κλειδιά
  4. Απαγγελία – Απάγγειλε πληροφορίες χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά
  5. Αντανάκλαση – Συσχέτισε τις πληροφορίες με δικές σου εμπειρίες, πρόσθεσε δικές σου σκέψεις
  6.  Επανάληψη – Χρησιμοποίησε την αριστερή μεριά κατά τη διάρκεια του εξάμηνου, για να κάνεις επανάληψη μέσα στο μυαλό σου ή δυνατά
  • Ένας άλλος τρόπος να εφαρμόσεις αυτή την τεχνική, είναι καθώς διαβάζεις, να προσπαθείς να δημιουργείς νοητά τις λέξεις κλειδιά και να εντοπίζεις τα βασικά σημεία και το νόημα της θεωρίας, και έπειτα να σημειώσεις τις λέξεις κλειδιά σε χαρτάκια post-it ώστε να τα κολλήσεις όπου εσύ επιθυμείς.
  • Με αυτό τον τρόπο, όταν έχεις να κάνεις επανάληψη, μπορείς να χρησιμοποιείς τα χαρτάκια με περιέχουν τις λέξεις κλειδιά, αλλά  και να τα κολλήσεις σε διάφορα σημεία του σπιτιού για τα τα βλέπεις καθημερινά.
    Αυτή η επιλογή, είναι ιδανική για αποστήθιση ορολογίας και για διαχείριση θεωριών με πολλά βασικά σημεία και πολλαπλά νοήματα.

 

3) Μέθοδος SQ4R

Μια τεχνική μελέτης που προτάθηκε από τον εκπαιδευτικό ψυχολόγο Francis P. Robinson στο βιβλίο του με τίτλο “Αποτελεσματική μελέτη” (1946).

Το “SQ4R” αντιπροσωπεύει τα αρχικά των λέξεων:

S= Scan

Q= Question

4R: Read, Record, Recite, Reflect (δηλαδή τα 4 R)

Η παραπάνω λέξεις αντιπροσωπεύουν τα προτεινόμενα βήματα μελέτης. Αναλυτικότερα:

  • Έρευνα: Μελέτη κεφαλαίου, επικεφαλίδων, φωτογραφιών, πινάκων, περιλήψεων, δίνοντας έμφαση στο νόημα του κεφαλαίου και τις κεντρικές ιδέες.
  • Ερωτήσεις: Μετάτρεψε τους τίτλους και επικεφαλίδες σε ερωτήσεις (ρώτα ποιος, που, πότε, πως, γιατί).
  • Ανάγνωση: Κάθε μέρος του κεφαλαίου, κρατώντας κατά νου τις ερωτήσεις που έφτιαξες προηγουμένως.
  • Ανάκληση πληροφοριών: Απάντησε τις ερωτήσεις χωρίς να κοιτάζεις το υλικό.
  • Επανάληψη: Έλεγξε εάν τις βρήκες σωστά και ξαναμελέτησε τις σημειώσεις σου.

Σύμφωνα με τον Francis P. Robinson, μέσω αυτής της μεθόδου καταλαβαίνουμε επακριβώς τι διαβάζουμε και είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές ερωτήσεις.

 

Τέλος, μην ξεχνάς το πόσο σημαντικός είναι ο προγραμματισμός και η σωστή διαχείριση του χρόνου. Μη διστάσεις να φτιάξεις ένα πλάνο, με βάση το πρόγραμμα σου. Έτσι, θα έχεις καλύτερη αίσθηση του όγκου της ύλης και θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μελετήσεις.

 

 

Εικόνα 1

Εικόνα 2

Εικόνα 3

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *