Lifestyle Πολιτισμός

3 μέρες αφιερωμένες στα βιβλία μόνο στη ΔΕΘ-Helexpo

Μοιραστέιτε το!

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στον φυσικό της χώρο, στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ και συγκεκριμένα σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo (12,13, 14, 15) από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.

Η ΔΕΒΘ φέτος τιμά την Αμερικανική Λογοτεχνία, με στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οίκων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – 4—7 ΜΑΙΟΣ 2023
19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – 4—7 ΜΑΙΟΣ 2023

Η ανταπόκριση από την πλευρά των Αμερικάνων υπήρξε εντυπωσιακή καθώς στο Αμερικανικό Περίπτερο συμμετέχουν 22 σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων:

 

  • Abrams Books Publishing Company,
  • Insight Editions,
  • Macmillan Publishers,
  • MoMa Publications,
  • Penguin Random House,
  • The Quarto Group,
  • Yale University Press,
  • Harvard University Press, κ.ά.

Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του προγράμματος έχει αναλάβει το Ελληνο–AμερικανικόΕμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του.

Ενώ, την πρόσκληση και εκπροσώπηση των αμερικανών εκδοτών έχει αναλάβει η εταιρεία “American Collective Stand”.

Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν και τρεις λογοτεχνικοί πράκτορες από ΗΠΑ συμμετέχοντας στο 1ο Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου (Thessaloniki Book Fair Fellowshipprogram) που εγκαινιάζει φέτος η ΔΕΒΘ, με 20 εκδότες και λογοτεχνικού πράκτορες από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Επιπλέον, το Ελληνικό κοινό θα συναντήσει στις αίθουσες της ΔΕΒΘ σημαντικούς Αμερικανούς συγγραφείς που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων οι James Wood(Αντίποδες), Claire Messud (Δαρδανος-Gutenberg), Richard Jackson (Εστία), καθώς και οι συγγραφείς: Nell Zink, Saskia Vogel, Meg Rosoff, και Ismini Lamb προσκεκλημένοι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Διεθνείς Συνεργασίες/ Ιστορίες από την Ευρώπη/ Βαλκανικές Φωνές

Τον πολυβραβευμένο Γάλλο, αϊτινής καταγωγής, συγγραφέα Makenzy Orce (Μακένζι Ορσέλ) και φιναλίστ του σημαντικού βραβείου Γκονκούρ 2022 αλλά και τον Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ από Σενεγάλη, νικητή του Γκονκούρ 2021, θα συναντήσει το ελληνικό κοινό στη ΔΕΒΘ καθώς και πέντε ακόμη σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς που έχει προσκαλέσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας: Christel Espié, Murielle Szac, Christophe Cazenove, Bruno Doucey, François Thomazeau.

Στην ανάδειξη των Ευρωπαίων δημιουργών συμμετέχουν οι συγγραφείς: Jan Carson (Ιρλανδία), Lana Bastašić (Βοσνία), IoannaParvulescu (Ρουμανία) και Τάκης Καμπύλης, Νίκος Χρυσός, Κάλλια Παπαδάκη, Μάκης Τσίτας από Ελλάδα.

Τα πάνελ θα συντονίσει η Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP) φορέα διοργάνωσης του EUPL.

Η Βουλγαρία συμμετέχει με περίπτερο που οργανώνει ο Σύνδεσμός Εκδοτών Βουλγαρίας με την παρουσία εκπροσώπων του.
Από τα γειτονικά Βαλκάνια συμμετέχουν επίσης οι συγγραφείς: Rumena Bužarovska (ΒόρειαΜακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ylljet Alicka (Αλβανία).

Παράλληλα με το γενικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, στην Παιδική Γωνιά οργανώνονται θεματικά αφιερώματα, εκθέσεις, γωνιές ανάγνωσης και άλλες δραστηριότητες.

Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

Οι επισκέψεις οργανωμένων ομάδων πραγματοποιούνται τις δύο πρώτες ημέρες της Έκθεσης -φέτος την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Μαΐου, από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει συμμετοχή σε κάποια από τις εκδηλώσεις για παιδιά ή εφήβους.

 

Με πληροφορίες από: www.thessalonikiguide.gr

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *