H 86η ΔΕΘ είναι γεγονός! Για άλλη μια χρόνια, η πόλη της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη Διεθνή Έκθεση με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Φέτος όμως, εν έτει 2022 δε θα μπορούσε να λείπει από την έκθεση ένα περίπτερο αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Το περίπτερο Νο.6 φιλοξενεί την έκθεση αφιέρωμα που αποτελείται από δυο ενότητες. Το «Αιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» πρόκειται για το οπτικοακουστικό θέαμα. Ένα βίντεο που αφηγείται μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα το ταξίδι της προσφυγιάς των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο. Πρόκειται για ενα βίντεο ανατριχιαστικό, συγκινητικό, συγκλονιστικό. Η φωνή του αφηγητή, η παρουσία του, οι φωτογραφίες, οι στίχοι του Ελύτη από τη «Μικρή γαλάζια θάλασσα», όλα αυτά σε συνδυασμό δε σε αφήνουν ασυγκίνητο. Η αφήγηση ζωντανεύει και η ιστορία εκείνων των ημερών αναπαρίσταται μπροστά σου. Μεγαλώνει και γιγαντώνεται. Και εσύ, απλός θεατής μπορείς μόνο να συγκινηθείς. Η διάρκεια του βινετο είναι 20 λεπτά, τα οποία αξίζουν το χρόνο σου.
Σε συνέχεια του βίντεο, ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγηση του στην έκθεση «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης», ειναι η περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η διάρθρωση της έκθεσης πραγματοποιείται σε 12 ενότητες. Αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, μυρωδιές, στοιχεία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, συντελούν στο να επιτευχθεί η απόλυτη μουσειακή εμπειρία για τον επισκέπτη. Κλειδιά από σπίτια προσφύγων, μια στρατιωτική ταυτότητα, ένα φύλλο πορείας, αποσκευές προσφύγων, ιερά λειτουργικά αντικείμενα και μια παιδική κούκλα είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που αξίζει να δεις και να διαβάσεις την ιστορία που κρύβουν πίσω τους , στο ταξίδι του ξεριζωμού. Οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται στο έπακρο. Η γραφιστική αποτύπωση έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το αφήγημα και το συμπληρώνει. Όλα αυτά μαζί συντελούν στο να δημιουργηθούν στον επισκέπτη εικόνες και συναισθήματα. Οι μνήμες αναδύονται. Πρόκειται για μια έκθεση «οδοιπορικό» (όπως έχει χαρακτηριστεί και από την επιστημονική ομάδα) στην οποία ο επισκέπτης γίνεται συνοδοιπόρος όλων αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους προς αναζήτησή νέας πατρίδας.
Στα μουσειακά αντικείμενα που εκτίθενται και αφορούν στα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων έρχονται να προστεθούν και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Παράλληλα, από τη Διδακτική Ομάδα της Χαρακτικής Κατεύθυνσης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. εκτίθενται έργα προσβάσιμα σε όλους. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Ξενής Σαχίνης «… ο καθένας και η καθεμία από τους συμμετέχοντες ανατρέχει στις δικές του καταγραφές, στα δικά του πολύτιμα σπαράγματα μνήμης και με αυτά ως βάση εκπονεί το εικαστικό του έργο με τις αναφορικές προβολές του στη Μικρασιατική Καταστροφή»
Πρόκειται επομένως για μια έκθεση που έχει τον άνθρωπο στο κεντρικό αφήγημα. Τις προσωπικές ιστορίες και αφηγήσεις. Τη συλλογική μνήμη όπως αυτή καταγράφηκε και αποτυπώθηκε. Μια έκθεση που ακολουθεί τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογιας και αποτυπώνει και ενσωματώνει στο έπακρο τον νέο ορισμό των μουσείων από την ICOM (αυτό βέβαια θα το αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο).
Στο τέλος της έκθεσης προσφέρεται στον επισκέπτη ατομική μερίδα χαλβά!
Διάρκεια έκθεσης : 10 Σεπτεμβρίου έως 18 Σεπτεμβρίου
Μέχρι την επόμενη φορά σου στέλνω Love Dose,
Συντάκτης : Ειρήνη Αλεξανδράκη