Συνεντεύξεις & Απόψεις

10 απίθανα πράγματα για την βασιλεία της Ελισάβετ Β’ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μοιραστέιτε το!

Με το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ κλείνει οπωσδήποτε η «ελισαβετινή» εποχή της με ό,τι σημαίνει αυτό. Μια εποχή που συνοδεύθηκε από πολέμους, κρίσεις, ηγέτες που συνεργάστηκαν μαζί της και προκλήσεις για το Στέμμα και την βασιλική οικογένεια. Έτσι η Ελισάβετ περνάει τώρα στην αθανασία της ιστορίας θυμίζοντας μας όχι μόνο ότι ένα κορίτσι 25 χρονών κατάφερε να αναλάβει τα “βάρη” της μοναρχίας στην Αγγλία αλλά και ότι τα μεσαιωνικά ερείσματα της βρετανικής μοναρχίας προσαρμόζονται εκσυγχρονίζονται χωρίς όμως να υποβαθμίζονται.

Πάμε να δούμε κάποια basics πράγματα:

  • Η βασίλισσα Ελισάβετ κατείχε 4 ρεκόρ Guinness: η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου μετά την Βασίλισσα Βικτωρία, η πλουσιότερη μονάρχης, η βασίλισσα με τη μεγαλύτερη βασιλεία στον κόσμο (σε αριθμό κρατών) και η βασίλισσα που απεικονίζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον σε νομίσματα χωρών.
  • Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αρχηγός 15 κρατών της λεγόμενης Ένωσης των Εθνών ή Βρετανική Κοινοπολιτεία. Αυτές οι 15 χώρες (μεταξύ των οποίων Καναδάς, Αυστραλία, Κένυα κ.α.) ανήκαν στις 56 χώρες αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και η Ελισάβετ πολύ συχνά πραγματοποιούσε επισκέψεις στις χώρες αυτές.
  • Από τον 15ο αιώνα ο Βασιλιάς μπορεί να πιστοποιεί προϊόντα κάθε είδους που χρησιμοποιεί ο ίδιος βάζοντας με μια νομική διαδικασία τον βασιλικό θυρεό και τη φράση by the appointment πάνω στο προϊόν. Ένα τέτοιο προϊόν που θα βρεις στο supermarket είναι το τσάι Twinings! Συγκεκριμένα η βασίλισσα έπινε Earl Grey κάθε μέρα.

  • Η περιουσία του Βασιλιά ανέρχεται περίπου σε 500 εκατ. δολάρια. Ένας οργανισμός που απασχολεί 450 άτομα το Crown Estate διαχειρίζεται μόνο την ακίνητη περιουσία ένα σύνολο κάστρων, παλατιών, εκτάσεων γης και καταστημάτων σε όλη την Αγγλία και Σκωτία.

 

  • Η βασίλισσα Ελισάβετ το 1985 ενέπνευσε μια σειρά μεταξοτυπιών του Andy Warhol ως πορτραίτα της με τίτλο: Reigning Queens

  • Η στέψη του Βασιλιά δεν γίνεται ποτέ άμεσα προκείμενου το Έθνος να πενθήσει τον προκάτοχο του θρόνου για ικανό χρονικό διάστημα. Η Ελισάβετ στέφθηκε 15 μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της στις 2 Ιουνίου 1953.
  • Ο βασιλιάς κατά τη στέψη του κάθεται στον θρόνο του Εδουάρδου που κατασκευάστηκε για αυτό το σκοπό το 1300 και οποίος τοποθετείται πάνω στον Λίθο του Πεπρωμένου μια ογκώδη πέτρα από ψαμμίτη. Η πέτρα σύμβολο της μοναρχίας στη Σκωτία για αιώνες πέρασε στα χέρια του βασιλιά Εδουάρδου Α’ όταν οι βρετανικές δυνάμεις κατέκτησαν τη Σκωτία και συμβολίζει την επιβολή της βρετανικής μοναρχίας στη Σκωτία.

 

  • Το στέμμα της βασίλισσας – Στέμμα της Αυτοκρατορίας (Imperial State Crown) ζυγίζει περίπου 1 κιλό, μόνο 3 άνθρωποι μπορούν να το αγγίζουν ( Βασιλιάς, Αρχιεπίσκοπος του Canterbury και ο διαχειριστής των βασιλικών κοσμημάτων) και φέρει κομμάτι από το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ το Cullinan Diamond. Εξορύχθηκε στη Νότιο Αφρική και πολλά κομμάτια του διαμαντιού αυτού φέρουν άλλα κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας.

  • Η Ελισάβετ είχε προσωπική συλλογή με πάνω από 200 τσάντες Launer ενώ από τα αγαπημένα της παλτό είναι αυτά της Barbour.   

  • Ο Βρετανός μονάρχης συναντιέται με τον πρωθυπουργό μια φορά την εβδομάδα εθιμοτυπικά και συζητούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες για την πορεία της κυβέρνησης και του Έθνους. Ο μονάρχης απλώς συμβουλεύει τον πρωθυπουργό.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *