Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2020, έχουν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 18.574 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,61% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.414 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.044 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 3.078.

Η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις HIV κατά το δεκάμηνο του 2020 θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας λόγω SARSCoV-2, η οποία ενδεχομένως να περιόρισε την πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο για HIV. Η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Κάθε χρόνο αυτή την μέρα συνηθίζαμε να συναντάμε στους δρόμους και τις πλατείες, ενημερωτικές εκδηλώσεις, ομιλίες και event σχετικά με τον ιό του HIV. Η ενημέρωση είναι το πιο σημαντικό για την αποφυγή της εξάπλωσης του AIDS. Φέτος, είναι μια διαφορετική χρονιά, είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πανδημία αυτή του covid-19. Λόγω των περιορισμών δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε σε τέτοιες εκδηλώσεις, όμως έχουμε την δυνατότητα να τις παρακολουθήσουμε και να ενημερωθούμε online ή μέσω της τηλεόρασης!

Δείτε παρακάτω δύο προτάσεις για την σημερινή ημέρα:

«Ι’m Positive 2020» την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Μια ψηφιακή ανοιχτή συζήτηση με αληθινές ιστορίες στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Για τρίτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή, σε μια ανοιχτή συζήτηση, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την αγκαλιά ενός πατέρα και μιας μητέρας. Από το χαμόγελο ενός περήφανου μωρού. Από την κατανόηση και την αγάπη – δίχως όρια και προϋποθέσεις – ενός συντρόφου. Στο φετινό «Ι’ m Positive», που προβάλλεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, πρωταγωνιστεί η αποδοχή, μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων, που ζουν με ή χωρίς τον HIV.

Αποδέχομαι σημαίνει αγαπώ, ακούω, αντιλαμβάνομαι, συναισθάνομαι και κατανοώ. Ας εστιάσουμε το βλέμμα μας σε πέντε ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και ας μιλήσουμε ανοιχτά ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη που κουβαλάει μαζί του κάθε ιός και κάθε κοινωνία.

H ΕΡΤ2, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, θα μεταδώσει σήμερα, δύο συγκλονιστικές βραβευμένες ταινίες, που αγγίζουν το θέμα με τόλμη και ευαισθησία: το «Dallas Buyers Club», που χάρισε στον Μάθιου ΜακΚόναχι το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου, το 2014, και το δράμα «120 χτύποι το λεπτό» (120 Beats Per Minute), που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς και κέρδισε τον Αργυρό Φοίνικα στο 70ό Φεστιβάλ Καννών. Το «Dallas Buyers Club» θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ2 στις 22:00, ενώ το «120 χτύποι το λεπτό» (20 Battements Par Minute) στις 23:50.

 

 

Με πληροφορίες από: sansimera.gr

Συντάκτης: Κατερίνα Δηλαβεράκη

 

Κατερίνα Δηλαβεράκη

Hello everyone! Είμαι η Κατερίνα Δηλαβεράκη, απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας, με πολύ μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία! Τα άρθρα μου στο Pretty Dose αφορούν διάφορα θέματα, από ενημερωτικά μέχρι gossip και lifestyle. Hope you enjoy them!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency