Το Χρισσό είναι ένας μικρός και παραδοσιακός οικισμός στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Νομό Φωκίδας. Βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, ένα από τα υψηλότερη όρη της Ελλάδας. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται στους 735 (απογραφή 2011). Η ιστορία του είναι μεγάλη και η διαμονή σε αυτό ιδανική για όλες τις εποχές. Παρακάτω παρουσιάζεται η ιστορία του τόπου και πληροφορίες για σίτιση και διαμονή.

 

Ιστορία

Η ιστορία του χωριού ξεκινά τον 15ο ή 14 ο αιώνα π.χ. – δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη – όπου υπήρχε το αρχαίο χωριό Κρίσα. Στη σήμερον εποχή σώζεται ένα μέρος των τειχών στο λόφο Στεφάνι, τα οποία θυμίζουν τον παλιό οικισμό. Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, το όνομα Κρίσα προήλθε από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από το όνομα Κρίσος. Υπήρξε μια σπουδαία πόλη με μεγάλη θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη. Ώσπου η παρακμή δεν άργησε να έρθει και ο οικισμός εξαφανίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Χρισσό έχει βρεθεί μυκηναϊκό νεκροταφείο, κάτι που την κατατάσσει στις οκτώ μυκηναϊκές πόλεις με την μεγάλη ανάπτυξη.Το 1394 το Χρισσό υπόκειται στην οθωμανική κατοχή με μεγάλες εξεργέσεις, λεηλασίες και καταστροφές.  Το Χρισσό συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση του 1821 με σπουδαίο αγωνιστή και ήρωα τον Αμούντση Ευθύμιο, ο οποίος είχε καταγωγή από το ήσυχο χωριό.

Χρισσό, οικισμός, Κρίσα
Πηγή εικόνας: wikipedia
Aναπαράσταση ελαιοτριβείου στο Χρισσό (1887)

Σημερινή εποχή

Βρίσκεται κοντά σε προορισμούς που ελκύουν πολλούς επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου όπως: η Ιτέα, οι Δελφοί, η Αράχωβα και το χιονοδρομικό Παρνασσού, το Γαλαξίδι κ.ά. Είναι ένα διατηρητέο και γραφικό χωριό με πολλές ομορφιές και εντυπωσιακές γωνίες με απέραντη θέα. Διαθέτει δύο πλατείες και αρκετές ταβέρνες με παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά προϊόντα. Αξίζει να επισκεφθείτε την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι περιτρυγυρισμένη από τα αρχαία τείχη της Κρίσας.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία με πολλές εκτάσεις καλλιέργειας ελιάς, το χαρακτηριστικό προϊόν της Φωκίδας. Πολλοί γνωστοί της showbiz έχουν επιλέξει το γραφικό Χρισσό για τΗν δημιουργία του εξοχικού τους και απολαμβάνουν χρόνο στο παραδοσιακό χωριό με τους δικούς του ανθρώπους.

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Απόκριες, Πάσχα, καλοκαίρι κ.ά. διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, που είναι συνδεδεμένες τα ήθη και τα έθιμα του Χρισσού. Για παράδειγμα, στις 6 Αυγούστου οι νοικοκυρές του χωριού κάνουν συγκομιδή σταφυλιών και τα πηγαίνουν στην εκκλησία για να τα διαβάσει ο παπάς και να ευνοηθεί η σοδειά.

Χρισσό, Φωκίδα, ταξλίδια
Πηγή εικόνας: agiathumia.com

Σίτιση & Διαμονή

Η διαμονή στο Χρισσό είναι ονειρική, αφού απολαμβάνεις την ηρεμία και τα διάφορα παραδοσιακά φαγητά με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Μπορείς να περπατήσεις στα σοκάκια του χωριού και να απολαύσεις τα πέτρινα σπίτια, το μεγάλο πλάτανο στην κεντρική πλατεία του Χρισσού, οι τρεχούμενες βρύσες στην κεντρική πλατεία. τα αρχαία τείχη (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), την πανοραμική θέα, το πράσινο κ.ά. Για προτάσεις διαμονής μπορείς να πατήσεις κλικ εδώ.

Το Χρισσό έχει αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες με παραδοσιακά εδέσματα, μαγειρεμένα με ντόπια υλικά. Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου. Μερικά παραδοσιακά εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσεις είναι: το κατσικάκι στο φούρνο με ντόπιο οίνο, σούπα με πράσο, χοιρινό με πρασοσέλινο, κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες.

 

Χρισσό, Φωκίδα, επίσκεψη, ξενώνας
Πηγή εικόνας: xenonaschrisso.gr

 

Το Χρισσό είναι ένας όμορφος προορισμός επισκέψιμος όλο το χρόνο. Επομένως, μετά την καραντίνα μπορείς να περάσεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο με την παρέα ή οικογένειά σου και να απολαύσετε το μέρος.

Συντάκτρια: Αθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: