Η φίλια είναι από τους πιο σημαντικούς δεσμούς στη ζωή ενός ανθρώπου. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άνθρωπος αναζητά την φιλική συντρόφια, ένα άτομο που του είναι εντελώς ξένο μα μπορεί να μοιραστεί μαζί του χάρες, λύπες, σκέψεις, προβληματισμούς. Γιατί όμως ενώ είναι τόσο σημαντική η φίλια για όλους τελικά οι περισσότεροι δεν μπορούν να την διατηρήσουν;

Οι ρυθμοί της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία έχουν επηρεάσει την αξία της φιλίας. Είναι γνωστό ότι ειδικά τα άτομα σε νεαρότερη ηλικία έχουν περισσότερους διαδικτυακούς «φίλους» από ότι πραγματικούς. Επικοινωνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους μέσω των social media και ενώ μπορεί να αισθάνονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον στην πραγματικότητα αποξενώνονται. Από την άλλη πλευρά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων υποστηρίζουν ότι νιώθουν απογοητευμένοι από τους ανθρώπους και στρέφονται στην ασφαλή συντρόφια του internet, εκεί όπου με ένα «κλικ» θεωρούν ότι κάνουν φίλους.

Μια φίλια όμως για να γεννηθεί και να επιβιώσει πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εκτίμηση, την ειλικρίνεια. Παρατηρείται όμως ολοένα και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια ότι οι φιλικές σχέσεις βασίζονται στο συμφέρον ενώ κυριαρχεί το συναίσθημα της ζήλειας του εγωισμού και του ανταγωνισμού. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι επιλέγουν κάποιον για φίλο με κριτήριο την οικονομική του κατάσταση την δημοτικότητα του και την εμφάνιση του. Με λίγα λόγια πρόκειται για επιφανειακές φίλιες που στόχο έχουν ο ένας να κερδίσει κάτι από τον άλλο και στην συνεχεία να χαθούν.

Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως στην τελική; Ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει παρέα με κανέναν; Η ότι πρέπει να είναι καχύποπτος με όλους; Σίγουρα το να μη ρισκάρεις να γνωρίσεις κανέναν δεν είναι λύση. Όπως και ότι μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχεί ο ατομικισμός ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άτομα εκεί έξω που είναι ικανά να σταθούν δίπλα μας ως αληθινοί φίλοι.

Πολλές φορές οι άνθρωποι που έχουν προδοθεί από φίλους σκέπτονται ότι ήταν άψογοι απέναντι τους αγνοώντας ότι μπορεί και οι ίδιοι να μην ήταν σωστοί σε αυτούς. Δεν υπάρχει μυστικό για μια επιτυχημένη φίλια, το μονό σίγουρο είναι ότι θέλει χρόνο για να αναπτυχθεί και προσπάθεια για να διατηρηθεί.

Συντάκτης: Ελένη Καμπάκη

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency