Υπάρχουν πολλές ερευνητικές μελέτες που επισημαίνουν ότι η αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα από νεαρή ηλικία καθιστά πιο πιθανό το γεγονός τα παιδιά να πετύχουν στο σχολείο. Παράλληλα τονίζουν πως οι πιθανότητες για επαγγελματική επιτυχία είναι αυξημένες εφόσον το διάβασμα γίνει μέρος της ζωής τους. Η ανάγνωση όμως βιβλίων από τα παιδιά στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης είναι από τα δυσκολότερα στοιχήματα που μπορούν να βάλουν οι γονείς. Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία;

Η απάντηση είναι απλή. Εσείς θα πρέπει να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας, όχι με το να τα καταπιέζετε απειλώντας και φωνάζοντάς τα, αλλά με απλά βήματα που θα κάνετε παρέα.

  • Διαβάστε βιβλία από τα πρώτα στάδια της ζωής των παιδιών. Τα βρέφη λατρεύουν να ακούν τη φωνή των γονιών τους, να νιώθουν πως έχουν στραμμένη όλη την προσοχή πάνω τους. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε μικρά παραμυθάκια με έντονες εικόνες κι απλές ιστορίες, τις οποίες θα διαβάζετε παρέα.
  • Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν το βιβλίο το οποίο θα διαβάσετε παρέα ή θα διαβάσουν μόνα τους. Η θεματολογία είναι πολύ σημαντική γι’ αυτά. Αν δεν τους αρέσει το θέμα τότε θα χάσουν το ενδιαφέρον τους και είτε δε θα ολοκληρώσουν το βιβλίο είτε θα απομακρυνθούν σταδιακά από το διάβασμα. Να θυμάστε πως ένα βιβλίο μπορεί να είναι Μπεστσελερ, αλλά δεν αρέσει σε όλους. Μην τα πιέζετε να το διαβάσουν επειδή πρέπει.
  • Διαβάστε μπροστά στα παιδιά σας. Αποτελούμε το παράδειγμα γι’ αυτά. Δεν μπορούμε να τα προτρέπουμε να διαβάζουν ενώ εμείς δεν έχουμε καμία επαφή με το βιβλίο. Τότε τα παιδιά μπερδεύονται γιατί τα λόγια μας έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις μας.
  • Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας στην οποία θα διαβάζετε. Μπορείτε πριν το μεσημεριανό ή βραδινό ύπνο. Παράλληλα βρείτε τον χώρο που τους αρέσει να διαβάσουν. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό γι’ αυτό δοκιμάστε να βρείτε τι του αρέσει.
  • Επισκεφθείτε μαζί χώρους όπου υπάρχουν βιβλία, όπως βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες και ξεφυλλίστε τα μαζί. Αφήστε τα παιδιά να δουν τις εικόνες, να διαβάσουν για τους συγγραφείς και το περιεχόμενο των βιβλίων.
  • Βάλτε περιορισμό στο χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στα τεχνολογικά επιτεύγματα και συγκεκριμένα στις οθόνες. Λίγη ώρα στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση. Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις Όσο πιο πολύ κάθονται μπροστά στις οθόνες και λαμβάνουν έτοιμες πληροφορίες τόσο θα απομακρύνονται από το βιβλίο που τους βάζει σε σκέψη και χρειάζεται να φανταστούν από μόνα τους τις εικόνες.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα. Μόνο κερδισμένα θα βγουν ανακαλύπτοντας νέους κόσμους και συλλέγοντας νέες ιδέες και εικόνες. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως κάθε βιβλίο είναι ένα νέο παράθυρο στον κόσμο! Τα παιδιά δεν μπορούν και δεν πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς την τέχνη. Μια τέχνη που βρίσκεται κριμένη στα βιβλία…

 

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου, Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας
Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
 e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,
@Kallipe_ouz
No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency