Είναι συνώνυμο του glamour. Δίνει λάμψη σε κάθε ντύσιμο και είναι μεγάλη τάση στο μακιγιάζ. Tο glitter, όμως, μπορεί να απειλήσει τον πλανήτη. Γιατί στο τέλος, βρίσκει τη θέση του είτε στη χωματερή, είτε στη θάλασσα. Είναι ο παράγοντας – κλειδί για μία οικολογική καταστροφή.
Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι το glitter κάνει κακό στο περιβάλλον. Για την ακρίβεια το μολύνει αφού αποτελείται από μικρά, πλαστικά σωματίδια τα οποία για να διασπαστούν χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 χρόνια! Άλλες έρευνες έδειξαν πως επηρεάζει σημαντικά τη χλωρίδα της θάλασσας. Από τη στιγμή που θα βρεθεί στον ωκεανό, δεν αργεί να φτάσει στο βυθό. Μέσα σε 36 μόλις μέρες, επηρεάζει τόσο τις ρίζες των φυκιών που τα επίπεδα χλωρίδας της περιοχής είναι τρεις φορές χαμηλότερα από το συνηθισμένο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες glitter στο νερό – όπως συμβαίνει μετά από ένα φεστιβάλ, για παράδειγμα. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να υπάρξουν συνέπειες και στην πανίδα, οι οποίες επεκτείνονται την τροφική αλυσίδα – άρα και σ’ εμάς τους ίδιους. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ώστε να καταλήξουν οι ειδικοί σε ένα γενικό συμπέρασμα.
Το glitter υπάρχει σε διάφορες μορφές από την αρχαιότητα. Μόνο που τότε οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν γυαλί. Το πλαστικό άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του 1930 και μετά, όταν ο μηχανικός Χένρι Ράσμαν θέλησε να το παράξει σε μεγάλες ποσότητες.
Τα χρόνια πέρασαν κι αποδείχθηκε πως το λαμπερό αυτό υλικό έχει τη δική του σκοτεινή πλευρά. Γίνονται, μάλιστα, προσπάθειες για την απαγόρευσή του. Περιβαλλοντολόγοι έχουν ξεκινήσει ολόκληρη καμπάνια προκειμένου να κριθεί παράνομο. Θεωρούν πως οι ενδείξεις είναι αρκετές για να μας πείσουν ότι το glitter είναι επιβλαβές. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι τοξίνες που εκκρίνονται από τα μικροπλαστικά αλλά και άλλα ρυπογόνα μόρια απορροφώνται από το θαλάσσιο περιβάλλον.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κορυφαίες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι παύουν να χρησιμοποιούν glitter στα προϊόντα τους. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Morrisons και Waitrose, μαζί με το εμπορικό κέντρο John Lewis, δε πουλούν πλέον χαρτί περιτυλίγματος και ευχετήριες κάρτες με glitter.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Με αφορμή αυτές τις πρωτοβουλίες είναι μία καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε πως ο τρόπος ζωής μας επιβαρύνει το περιβάλλον και τελικά πολλές αποφάσεις μας θα γυρίσουν απέναντί μας. Είναι η χρήση glitter μία από αυτές;
Η εναλλακτική του eco-friendly glitter!
Καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται να κάνεις τόσο κακό μόνο και μόνο για να αποκτήσεις super glam λάμψη στο πρόσωπο ή τα νύχια σου. Όμως δεν θα σε αφήσουμε με το παράπονο, αφού υπάρχει κι άλλος τρόπος. Βρήκαμε την εναλλακτική λύση και ονομάζεται mica. Πρόκειται για ένα φυσικό glitter που προέρχεται από το πέτρωμα μαρμαρυγία που αποτελείται από φυσικές νιφάδες σαν κρύσταλλα.
Αρκετά beauty brands έχουν φροντίσει να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο φυσικό glitter και το έχουν ενσωματώσει στα προϊόντα μακιγιάζ. Έχουμε υποχρέωση, λοιπόν, να σεβαστούμε το περιβάλλον και να χρησιμοποιούμε μόνο αυτά. Γιατί όλοι μας είμαστε ευαισθητοποιημένοι και μπορούμε να κάνουμε αυτή τη μικρή θυσία.
Προφίλ

Τελευταία Άρθρα
Gossip Dose2022.08.31John Var: Ο master των Instagram presets μιλά αποκλειστικά στο Pretty Dose!
Eco2022.08.31Χριστιάννα Πίτη: Χρειάζεται ένας φορέας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
Wellness2022.08.264 υγιεινά καλοκαιρινά γεύματα για το πρωινό.
Our Dose2022.08.26Φωτορεπορτάζ: Αυτοψία στο Κατσιμίδι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία