Μπορεί να ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, με τα social media να κυριαρχούν, παρόλα αυτά διαχρονικά, τα βιβλία παραμένουν από τους καλύτερους φίλους των ανθρώπων.
Το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει και τι καλύτερο από την χαλάρωση με λίγο διάβασμα, στο σπίτι ή στην παραλία? Επιπλέον τα βιβλία, είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα, πολύ ωφέλιμα για την ψυχική αλλά και σωματική υγεία.

Οι υπολογιστές και τα κινητά μας προσφέρουν απεριόριστο περιεχόμενο και εικόνες για να περάσουμε την ώρα μας, στην πραγματικότητα όμως ο χρόνος που ξοδεύουμε σε αυτά δεν μας επιφέρει πάντα χαλάρωση, αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει και σε αντίθετα αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά στα βιβλία, υπάρχουν κατηγορίες για όλα τα γούστα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ταινίες. Δράση, κωμωδία, δράμα, θρίλερ και πολλές ακόμη υποκατηγορίες βιβλίων υπάρχουν για να διαλέξουμε ανάλογα με την διάθεση μας.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, μπορεί να μας βοηθήσει να «ξεφύγουμε» από τις δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να μας απασχολούν. Παράλληλα, βοηθά στην βελτίωση του λεξιλογίου μας αλλά και ενισχύει την δημιουργικότητα του μυαλού.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το διάβασμα έχει αναδειχτεί ως μια από τις πιο ευεργετικές διαδικασίες, η οποία μπορεί να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα, όπως είναι το άγχος ή ακόμα και η νόσος Αλτσχάιμερ. Η επίδραση του διαβάσματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι θαυματουργή, καθώς τονώνει και βελτιώνει την ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Τα άτομα που διαβάζουν ή παίζουν σκάκι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σχέση με όσους ασχολούνται με κάποια άλλη δραστηριότητα.

Δύο ακόμη πολύ σημαντικοί λόγοι που οι επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το διάβασμα βοηθά στην υγεία, είναι η συμβολή στη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και η καταπολέμηση της αϋπνίας. Η ανάγνωση βιβλίων, σύμφωνα με τις έρευνες, εξασκεί τον εγκέφαλο και τον κάνει ικανό να αντεπεξέλθει σε βλάβες, όπως είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνάψεις. Όσον αφορά την αϋπνία, το διάβασμα ενός καλού βιβλίου μερικές ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να λειτουργήσει σαν θεραπεία για το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να χαλαρώσει, σε αντίθεση με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Τέλος, το διάβασμα βοηθά στην γενικότερη ενδυνάμωση του εγκεφάλου, αφού η συνεχής ανάγνωση βιβλίων βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, ενώ επίσης καθυστερεί την φυσική φθορά των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Είναι λοιπόν η τέλεια εποχή, ακόμα και για όσους δεν ήταν «φίλοι» τον βιβλίων μέχρι στιγμής, να ξεκινήσουν αυτό το τόσο δημιουργικό χόμπι. Μεσημέρι καλοκαιριού, χαλάρωση στο κρεβάτι παρέα με ένα καλό βιβλίο. Πως να περάσει η ώρα ενώ ταξιδεύετε σε κάποιο μεταφορικό μέσο? Πολύ απλά πάρτε μαζί σας το αγαπημένο σας βιβλίο, και ο χρόνος θα περάσει σαν νερό. Ακόμα και την ώρα που κάνετε ηλιοθεραπεία μπορείτε και πάλι «ταξιδέψετε» στον μαγικό κόσμο που μπορεί να σας χαρίσει το βιβλίο σας!

 

Κατερίνα Δηλαβεράκη

Hello everyone! Είμαι η Κατερίνα Δηλαβεράκη, απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας, με πολύ μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία! Τα άρθρα μου στο Pretty Dose αφορούν διάφορα θέματα, από ενημερωτικά μέχρι gossip και lifestyle. Hope you enjoy them!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: