Art thessaloniki
Lifestyle Πολιτισμός

Τον Νοέμβριο έρχεται η 6th Art-Thessaloniki Fair

Μοιραστέιτε το!

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να υποδεχθεί την 6η Art Thessaloniki Fair. Ο θεσμός της διεθνούς αυτής συνάντησης γκαλερί και καλλιτεχνών έρχεται στην πόλη μας 3-6.11. Για άλλη μια χρονιά ο αριθμός των συμμετοχών είναι μεγάλος καθώς αγγίζουν τις 70. Ως τιμώμενος καλλιτέχνης έχει ορισθεί ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ενας καλλιτέχνης ο οποίος δε χρειάζεται συστάσεις. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλος και υπο την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά στο Περίπτερο 10 της ΔΕΘ οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να δουν τα ζωγραφικά έργα και τα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Γεννημένος το 1903 στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του στην πόλη του και συγκεκριμένα στο Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Εν έτει 1936 παντρεύεται την ζωγράφο Ελένη Πασχαλίδου–Ζογγολοπούλου ενώ 2 χρόνια αργότερα, το 1938 αφοσιώνεται πλήρως στην γλυπτική. Το 1949 ως υπότροφος συνεχίζει τις σπουδές του που αφορούσαν στη γλυπτική στο Παρίσι και το 1952 ως υπότροφος ξανά, μεταβαίνει στην Ιταλία όπου και ειδικεύεται στις τεχνικές της χαλκοχυτικής. Ένα χρόνο μετά γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολιτισμού (Societé Européene de Culture).

Στις αρχές της  δεκαετίας του ’70 ξεκινά να διατηρεί εργαστήριο στο Παρίσι μαζί με τη σύζυγό του. Οι δυο τους συμμετείχαν στα εικαστικά δρώμενα της γαλλικής πρωτεύουσας. Μέτρο και αρμονία, πως αυτά συνυπάρχουν και εναρμονίζονται στην τέχνη; Αυτό το ερώτημσ απασχόλησε τον καλλιτέχνη. Βραβεύτηκε, διακρίθηκε, τιμήθηκε, εκτέθηκε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πολλά έργα του φιλοξενούνται σε ελληνικά και ξένα μουσεία. Ο “αιώνιος έφηβος” μετρά αρκετές συμμετοχές σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Συμμετείχε σε 11 Biennale κατά τα έτη 1940-2001. Το 2004 δημιουργεί το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο οποίο και κληροδότησε όλα τα δικά του έργα αλλά και της συζύγου του. Φεύγει απο τη ζωή λίγους μήνες μετά. Το οίκημα στο οποίο έζησαν και δημιούργησαν οι δυο αυτοί καλλιτέχνες είναι επισκέψιμο και αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος. Το ομώνυμο Ίδρυμα έχει σκοπο να μελετήσει, να συγκεντρώσει, να προβάλει, να αναδείξει, να γνωστοποιήσει και γενικότερα να διαχειριστεί την ζωή και το έργο του Γιώργου και της Ελένης Ζογγολόπουλου.

Πέρα από τον τιμώμενο καλλιτέχνη Γιώργο Ζογγολόπουλο στην 6η Art Thessaloniki Fair θα λάβει χώρα το Multimedia project Dreams & Reality Ilya & Emilia Kabakov. Έχοντας ως βάση τους την Αμερική και πιο συγκεκριμένα το Long Island, η ρωσικής καταγωγής καλλιτέχνες πραγματεύονται την καθημερινή ζωή και τα εννοιολογικά στοιχεία δουλεύοντας μαζί απο το 1989.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη διοργάνωση μπορείς να βρεις στο επίσημο site της 6th Art Thessaloniki Fair.

Save the date λοιπόν, 3-6.11 και μέχρι να σε δω στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ σου στέλνω

Love Dose.

 

πηγή: https://art-thessaloniki.helexpo.gr/el

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *