Η έννοια του βασικού μεταβολισμού αναφέρεται σε όλες εκείνες τις βιοχημικές διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας σε κατάσταση ηρεμίας και είναι υπεύθυνες για να τον διατηρούν στη ζωή. Η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους έγκειται στο ισοζύγιο της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από την τροφή μας και εκείνου που καταναλώνουμε.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται ο μεταβολισμός μας;

  • Το DNA μας καθορίζει το μεταβολισμό μας, αφού ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές καύσεις, σύμφωνα με τη γενετική του προδιάθεση.
  • Το φύλο είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τις καύσεις μας, αφού οι άντρες λόγω αυξημένου μυϊκού ιστού, έχουν και υψηλότερα επίπεδα καύσεων.
  • Η ηλικία μας. Παγκόσμιες έρευνες αποδεικνύουν ότι κάθε δεκαετία που προστίθεται, μειώνει το μεταβολισμό μας έως 10%.
  • Το ύψος του κάθε ατόμου, που συνδέεται με την επιφάνεια του σώματός του και την ποσότητα του μυϊκού ιστού.
  • Η καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων μας και κυρίως αυτών που είναι υπεύθυνοι για την έκκριση των ορμονών της θυροξίνης (θυρεοειδής αδένας) και της νορεπινεφρίνης (επινεφρίδια).
  • Οι εξαντλητικές δίαιτες, νηστείες, ασιτίες, δηλαδή η σημαντική μείωση στην πρόσληψη τροφής, μέσα από εξαντλητικές δίαιτες ή από ψυχολογικούς παράγοντες (stress, άγχος, στενοχώριες), «σοκάρουν» τον οργανισμό και του μειώνουν τις καύσεις έως 30%.!
  • Η άσκηση και γενικότερα η συστηματική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση του μεταβολισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί με την άσκηση αυξάνεται ο όγκος της μυϊκής μάζας μας και μειώνεται το σωματικό μας λίπος το οποίο επιβραδύνει τις καύσεις και «ρίχνει» το μεταβολισμό.

Συντάκτης: Φώτης Δικαίος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εν ενεργεία μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Υγεία | M.Sc Public Health και Μετεκπαίδευση στην Αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων | Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

 

Πηγή:https://www.nutritionbalance.eu/
No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: