Η έννοια του βασικού μεταβολισμού αναφέρεται σε όλες εκείνες τις βιοχημικές διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας σε κατάσταση ηρεμίας και είναι υπεύθυνες για να τον διατηρούν στη ζωή. Η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους έγκειται στο ισοζύγιο της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από την τροφή μας και εκείνου που καταναλώνουμε.
Από ποιους παράγοντες εξαρτάται ο μεταβολισμός μας;
- Το DNA μας καθορίζει το μεταβολισμό μας, αφού ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές καύσεις, σύμφωνα με τη γενετική του προδιάθεση.
- Το φύλο είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τις καύσεις μας, αφού οι άντρες λόγω αυξημένου μυϊκού ιστού, έχουν και υψηλότερα επίπεδα καύσεων.
- Η ηλικία μας. Παγκόσμιες έρευνες αποδεικνύουν ότι κάθε δεκαετία που προστίθεται, μειώνει το μεταβολισμό μας έως 10%.
- Το ύψος του κάθε ατόμου, που συνδέεται με την επιφάνεια του σώματός του και την ποσότητα του μυϊκού ιστού.
- Η καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων μας και κυρίως αυτών που είναι υπεύθυνοι για την έκκριση των ορμονών της θυροξίνης (θυρεοειδής αδένας) και της νορεπινεφρίνης (επινεφρίδια).
- Οι εξαντλητικές δίαιτες, νηστείες, ασιτίες, δηλαδή η σημαντική μείωση στην πρόσληψη τροφής, μέσα από εξαντλητικές δίαιτες ή από ψυχολογικούς παράγοντες (stress, άγχος, στενοχώριες), «σοκάρουν» τον οργανισμό και του μειώνουν τις καύσεις έως 30%.!
- Η άσκηση και γενικότερα η συστηματική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση του μεταβολισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί με την άσκηση αυξάνεται ο όγκος της μυϊκής μάζας μας και μειώνεται το σωματικό μας λίπος το οποίο επιβραδύνει τις καύσεις και «ρίχνει» το μεταβολισμό.
Συντάκτης: Φώτης Δικαίος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εν ενεργεία μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Υγεία | M.Sc Public Health και Μετεκπαίδευση στην Αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων | Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.