Lifestyle Ταξίδια

Τι να προσέξεις πριν κάνεις κράτηση σε ξενοδοχείο

Μοιραστέιτε το!

Αγαπητέ αναγνώστη, μελλοντικέ μου (πιθανώς) πελάτη, θα ήθελα να σου δώσω κάποιες συμβουλές για το τι να προσέξεις πριν κλείσεις διαμονή σε ξενοδοχείο. Γενικά, ισχύει και στα ξενοδοχεία πως “ότι δίνεις-παίρνεις”.  “Πληρώνω και απαιτώ” σε ακούω να λες. Αλήθεια, τι πιστεύεις πως θα γίνει όταν το λες αυτό; Άλλοι πληρώνουν περισσότερα απο εσένα, άλλοι λιγότερα. Ε, και; Πιστεύω πως δεν έχεις ιδέα το τι έχεις κλείσει. Είδες μια διαφήμηση με μια τιμή προσφοράς δωματίου και δοκίμασες την τύχη σου. Δεν πρόσεξες όμως τους όρους της κράτησης. Έτσι λοιπόν με αναγκάζεις να σου διαβάσω το τι ακριβώς έκλεισες.  Θα χάσω λοιπόν απο τον πολύτιμο χρόνο μου, ενώ θα μπορούσα να κάνω κάτι πιο χρήσιμο. Ο εκνευρισμός σου έχει αποδέκτη εμένα γιατί εσύ τα κάνεις πάντα σωστά. Επειδή δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου, πάρε μερικά tips που θα σου φανούν πολύτιμα για τις διακοπές σου:

  • Ελέγχεις τη τοποθεσία του ξενοδοχείου

Βλέπεις τις φωτογραφίες του ξενοδοχείου, απο την υποδοχή και τη πισίνα μέχρι πρωινό και παροχές. Πρόσεξες όμως τη τοποθεσία του ξενοδοχείου; Ωραία η παραλία για τα μπάνια σου, όμως έχει κοντά μίνι μάρκετ, φαρμακείο ή γενικά κάποια αγορά; Το ξεχνάς, αλλά υπάρχουν φορές που χρειάζεσαι κάτι και θα πρέπει να κάνεις χιλιόμετρα για να το βρείς. Βέβαια, τα ξενοδοχεία αυτά προβλέπουν για’σένα και έχουν συμβατικό φαρμακείο ή τυποποιημένα προϊόντα, αλλά όχι πάντα αυτό που χρειάζεσαι. Στην υποδοχή μπορείς να ζητήσεις ντεπόν ή αναπτήρα, αλλά όχι την Άρτα και τα Γιάννενα.

  • Ελέγχεις τον τύπο του δωματίου στο ξενοδοχείο:

Πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς ζητάς. Μη βάζεις φαντασία όταν διαβάζεις τη περιγραφή του δωματίου αλλά ούτε και τις φωνές όταν αυτό δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που θέλεις. Όταν σου λέει “διπλό κρεβάτι ή δύο μονά” κατόπιν διαθεσιμότητας, ετοιμάσου και για τις δύο εκδοχές. Αν η περιγραφή λέει για δύο άτομα, αυτό εννοεί. Μη φέρνεις λοιπόν παραπάνω άτομα (έστω το μικρό παιδάκι σου που χωράει να κοιμηθεί μαζί σας). Η διαδικασία αντικατάστασης σε περίπτωση ζημιάς είναι χρονοβόρα, θα πρέπει να πληρώσεις όλη τη ζημιά που έγινε. Σε περίπτωση ειδικά που κλείσεις μέσω κάποιας πλατφόρμας, ξέρουμε ήδη πως για ζημιές δεν θα πληρώσεις. Έτσι, χρεώνεσαι για το τρίτο άτομο και μπαίνεις σε άλλο δωμάτιο.

Αν το ξενοδοχείο δεν δέχεται κατοικίδια, μη φέρνεις το δικό σου με την ελπίδα πως θα το δεχτούν. Πιθανότατα να βρεθεί στο αυτοκίνητο σου και εσύ να τρέχεις κάθε λίγο να δεις τι κάνει. Σε περίπτωση που θέλεις να το πάρεις, μίλα απο την αρχή με το ξενοδοχείο και ίσως και να βρεθεί κάποια λύση.

Έκλεισες δωμάτιο με θέα το πάρκινγκ και ζητάς θάλασσα; Θα πάρεις αυτό που έκλεισες και μη γκρινιάζεις. Βέβαια μια παραχώρηση μπορεί να γίνει σε περίπτωση “απούλητου” δωματίου ή overbooking. Αν δεν το δέχεσαι, ζήτα αναβάθμιση δωματίου (εννοείται πως θα χρεωθείς παραπάνω).

 

  • Χρόνος κράτησης σε ξενοδοχείο:

Το πότε θα κάνεις κράτηση σε ξενοδοχείο, είναι εξίσου σημαντικό. Δεν θα μιλήσω γι’αυτούς που κλείνουν δωμάτιο για ένα ή και δύο χρόνια μετά. Τους θεωρώ απίστευτα αισιόδοξους ανθρώπους. Βέβαια, ίσως έχουν κλείσει για αυτό το έτος, αλλά επειδή μάλλον δεν μπορούν, μετακινούν τη κράτηση τους για τον επόμενο χρόνο. Πολλοί πιστεύουν πως όσο πιο νωρίς κλείσεις, τόσο καλύτερα. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν πολύ καλές προσφορές κλείνοντας δωμάτιο τελευταία στιγμή αλλά ελάχιστοι το κάνουν. Εννοείται πως αυτό είναι ρίσκο όταν πρόκειται για διάστημα “υψηλής σαιζόν” και σε μέρη με μεγάλη ζήτηση.

  • Διάβασε κριτικές προηγούμενων επισκεπτών

Δεν σου λέω να πάρεις υπ’όψη σου τη κάθε κριτική, αλλά θα έχεις μια γενική εικόνα του ξενοδοχείου. Υπάρχουν κριτικές που είναι η εκτίμηση του πελάτη και είναι “αυθεντικές”. Υπάρχουν άλλες, που δεν είναι αντικειμενικές. Σκοπός τους είναι η πίεση στον ξενοδόχο για να έχουν μεγαλύτερες προσφορές. Πολλές φορές το πετυχαίνουν και μετά αλλάζουν τη βαθμολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να τις ξεχωρίσεις, απλά κράτα μια γενική ιδέα και μετά αποφασίζεις.

 

  • Διάβασε τους όρους κράτησης σου

Δεν είναι όλες οι κρατήσεις ίδιες άσχετα αν προέρχονται απο μια πλατφόρμα κράτησης. Υπάρχουν κρατήσεις ευέλικτες αλλά και άλλες χωρίς δυνατότητα αλλαγής ημερομηνιών. Σε άλλες κρατήσεις δεν χρειάζεται προπληρωμή, άλλες σε χρεώνουν όλο το ποσό απο τη στιγμή που κάνεις τη κράτηση. Υπάρχουν και αυτές που χρεώνεσαι ως προκαταβολή το μισό ποσό και το υπόλοιπο την ημέρα της άφιξης. Διάβασε προσεκτικά τους όρους της κράτησης σου και επέλεξε με υπευθυνότητα.

Όταν κάνεις κράτηση σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, σου ζητάει πιστωτική κάρτα. Το να μη περνάς όλα τα στοιχεία και να θες να κρατήσεις τη τιμή, δεν σε κατατάσσει στους έξυπνους. Το ξενοδοχείο μπορεί να να κάνει αναφορά στη πλατφόρμα σχετικά με τη πληρωμή. Αν δεν περαστούν τα στοιχεία σωστά, εσύ θα βρεθείς χωρίς δωμάτιο ενώ το ξενοδοχείο θα έχει ήδη γεμίσει το δωμάτιο που προοριζόταν για’σένα. Το ξενοδοχείο θέλει  να πληρωθεί, η πλατφόρμα τη προμήθεια της και εσύ φυσικά το δωμάτιο που έκλεισες. Αν συμβεί κάτι, μη ξεχάσεις να ενημερώσεις έστω με mail το ξενοδοχείο. Μπορεί να γλιτώσεις τα ακυρωτικά, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση μη ξεχνάς την ευγένεια και τους καλούς σου τρόπους.

Αυτά πιστεύω πως είναι κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις όταν πραγματοποιείς μια κράτηση. Βέβαια, αν θέλεις κάτι, μπορείς ευγενικά να απευθυνθείς στην υποδοχή του καταλύματος και αυτή θα το φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο. Αν επίσης έχεις “ειδικά αιτήματα’, θα πρέπει και πάλι να ενημερώσεις. Μη ξεχνάς τη καλή σου διάθεση σπίτι. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να εξυπηρετεί πελάτη που συνεχώς έχει προβλήματα. Μέχρι το επόμενο άρθρο, να σκέφτεσαι πως δεν πρέπει να γίνεσαι ο άνθρωπος που κοροϊδεύεις.

 

 

Προφίλ

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

You may also like...

1 Comment

  1. It’s an awesome piece of writing in favor of all the online visitors;
    they will get advantage from it I am sure.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *