Lifestyle Πολιτισμός

Τελικά τι είναι ο φεμινισμός ;

Μοιραστέιτε το!

Φεμινισμός

Ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα στις μέρες μας, που οδηγεί σε αντιπαραθέσεις μέσα σε συζητήσεις καθώς η έννοια είναι συχνά παρεξηγημένη και μη κατανοητή από πολλούς και πολλές. Για την σωστή κατανόηση του φεμινισμού, είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε από την προέλευσή του, και κυρίως, από τα αίτια της εμφάνισής του. Έτσι, θα διαπιστώσουμε ότι το πιο εύλογο ερώτημα είναι, τι είναι ο Φεμινισμός σήμερα καθώς η ιστορία του έχει βαθιές ρίζες.

Από που ξεκίνησε ;

Η έννοια του Φεμινισμού, αν και είναι δύσκολο να οριστούν οι απαρχές του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκίνησε την περίοδο του Διαφωτισμού, ένα κίνημα που πυροδότησε πολλές κινητοποιήσεις. Κάποιες πρώτες αναφορές ως προς την φύση των γυναικών εντοπίζονται στις γυναίκες φιλόσοφους Margaret Canvedish και την Mary Wollstonecraft, που ήταν υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων. Το 1792 η Mary W. έγραψε το βιβλίο  A Vindication of the Rights of Woman, που αφορούσε τα δικαιώματα των γυναικών και την δυνατότητα των γυναικών να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο μόρφωσης με τους άντρες. Ο όρος “Φεμινισμός” ειπώθηκε για πρώτη φορά το 1837 από τον Charles Fourier, με αναφορά στην γυναικεία ελευθερία ως επιθυμία σε έναν ουτοπικό κόσμο.

Γιατί ξεκίνησε ;

Διαφήμιση γραβάτας 1951

Η ανισότητα, η πατριαρχία, ο σεξισμός, ο μισογυνισμός και η γενικότερη υποτίμηση του γυναικείου φύλου είναι μερικοί από τους λόγους που ξέσπασε το κίνημα του Φεμινισμού. Όλες αυτές οι τάσεις δεν ξεκίνησαν ξαφνικά, αλλά έχουν βαθιές ρίζες μέσα στο πέρασμα των αιώνων, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά δημιουργώντας γερά στερεότυπα, προκαταλήψεις και ακραίες συντηρητικές απόψεις που δεν βασίζονται στην λογική, και συχνά επιβιώνουν έως και σήμερα. Aπό την στιγμή που μέχρι και σήμερα υπάρχουν χώρες που καταπατώνται τα βασικά δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα μεταξύ των φύλων δεν έχει εξασφαλιστεί. Καθώς, η ισότητα δεν αποδεικνύεται μόνο με βάση την χώρα στην οποία ζούμε, ούτε με βάση το τι φαίνεται στα χαρτιά. Το αν υπάρχει ισότητα μπορούμε να το διαπιστώσουμε διερευνώντας τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι γυναίκες παγκοσμίως, και με βάση το τι συμβαίνει γύρω μας, στην πράξη. Το πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σε όλους τους τομείς της ζωής τους, και κυρίως στην καθημερινότητά τους. Εάν αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αρκεί κανείς να αναζητήσει τον αριθμό γυναικοκτονιών, παρενοχλήσεων και βιασμών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες και φυσικά να αναλογιστεί το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες ανήλικα κορίτσια εξαναγκάζονται να παντρευτούν, απαγορεύεται να κάνουν άμβλωση, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και εργασίας κ.α. .

Τα φεμινιστικά κινήματα

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι ο Φεμινισμός σήμερα, είναι ότι η μορφή και το περιεχόμενό του αλλάζει λόγω της βαθιάς του ιστορίας. Κάπως έτσι, τα κινήματα του Φεμινισμού χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Ο φεμινισμός του πρώτου κύματος του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα επικεντρώθηκε στην ανατροπή των νομικών ανισοτήτων, ιδίως στην διεκδίκηση της ψήφου των γυναικών.
  2. Ο φεμινισμός του δεύτερου κύματος (1960-1980) διευρύνει τη συζήτηση για να συμπεριλάβει τις πολιτιστικές ανισότητες, τους ρόλους των φύλων και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.
  3. Ο φεμινισμός του τρίτου κύματος (1990-2000s) ασχολείται για παράδειγμα με θέματα όπως η βία που σχετίζεται με το φύλο (π.χ. βιασμός, παρενόχληση, οικογενειακή βία), τα δικαιώματα αναπαραγωγής, θέματα σεξουαλικής απελευθέρωσης, δικαιώματα διαφυλετικών και η υποστήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.
  4. Ο φεμινισμός του τέταρτου κύματος ασχολείται για παράδειγμα με την αλληλεπίδραση ρατσισμού και σεξισμού, την υπόρρητη διάκριση της γυναίκας, όπως στη γλώσσα, και την αντικειμενοποίησή της. Το τέταρτο κύμα είναι εν τω γίγνεσθαι.

Τελικά τι σημαίνει “είμαι φεμινιστής” ;

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να είναι φεμινιστές/φεμινίστριες, καθώς ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Ο Φεμινισμός λοιπόν, αφορά την συνειδητοποίηση της ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα ιστορικά, την ενημέρωση ως προς τις εξελίξεις παγκοσμίως, και κυρίως, την έμπρακτη ίση αντιμετώπιση του γυναικείου φύλου ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα που διαιωνίζονται.

Συμπερασματικά, φεμινισμός δεν είναι η εναντίωση απέναντι στο αντρικό φύλο, ούτε η εγκαθίδρυση της πεποίθησης ότι η γυναίκα είναι ανώτερη από τον άντρα, αλλά η διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων, ευκαιριών και αντιμετώπισης σε όλους τους τομείς (κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά) ανάμεσα στα δύο φύλα ενάντια στην βία και τον ρατσισμό.

 

 


Πηγές:

History of feminism

Four waves of Feminism

Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα

Φεμινισμός: Γιατί είναι αναγκαίος ;

Ιστορία του φεμινισμού

Πηγή εικόνων:

pinterest

pinterest

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *