Πώς θα αντιδρούσατε αν βλέπατε ένα αγόρι να χτενίζει και να κοιμίζει μια κούκλα;

Να την πηγαίνει βόλτα με το καρότσι, ενώ δίπλα του ένα κορίτσι να κατασκευάζει ένα μεγάλο όχημα από τουβλάκια lego ή σε μια άλλη περίπτωση να φορά μάσκα και κράνος μηχανικού, καθώς παίζει με τα εργαλεία που βγάζει από την εργαλειοθήκη της; Θα σας φαινόταν παράξενο; Έχουν άραγε τα παιχνίδια γένος; Μπορούν να διαχωριστούν σε αγορίστικα και κοριτσίστικα;

Τα ερωτήματα αυτά δε θα τολμούσαν πολλοί να τα σκεφτούν τις προηγούμενες δεκαετίες, πόσο μάλλον να τα θέσουν δημόσια, καθώς επικρατούσε η άποψη πως η επιλογή των παιχνιδιών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ταυτότητα του φύλου των παιδιών. Φυσικά είναι μία άποψη που τα τελευταία χρόνια αρχίζει σιγά σιγά να φθίνει. Πρέπει να γίνει σαφές πως τα παιδιά αποκτούν την ταυτότητα του φύλου τους κατά την περίοδο των προσχολικών τους χρόνων. Υπάρχει μια σειρά παραγόντων, βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί, που συντελούν στη διαμόρφωσή της.

Τα παιδιά ανταποκρίνονται άμεσα στις προσδοκίες των γονιών και του ευρύτερου περιβάλλοντός τους. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η συμπεριφορά των γονιών, εφόσον αυτοί αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για τα παιδιά, αλλά κι ο αριθμός των μελών του έχει μια οικογένεια. Έτσι τα παιδιά, ανάλογα με το φύλο τους ντύνονται διαφορετικά και παίζουν με διαφορετικά παιχνίδια. Όμως η επιλογή παιχνιδιών καθοδηγείται κυρίως από τις ανάγκες της αγοράς. Η βιομηχανία των παιχνιδιών θέλει να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, καθώς στοχεύει στο κέρδος. Εκμεταλλεύεται το άγχος των γονιών, οι οποίοι θεωρούν ότι με την αγορά ενός παιχνιδιού θα οδηγήσουν το παιδί τους στο δρόμο της «σωστής» επιλογής του φύλου. Όμως υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος, τα ουδέτερα παιχνίδια συνήθως δεν είναι ελκυστικά από τα παιδιά, επειδή έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τις φράσεις «αυτό είναι για αγόρια» «αυτό για κορίτσια».

Καλό είναι να τονιστεί πως αυτού του είδους οι διαχωρισμοί δε συμβάλλουν στην υγιή διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου. Μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια. Τα κορίτσια δεν εκπαιδεύονται στο να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν, στο να επιλύουν προβλημάτων ούτε όμως και τα αγόρια, τα οποία δε μαθαίνουν από οικιακές δουλειές ή πως να φροντίζουν και να αγαπούν ένα βρέφος. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά να ασκούν όλες τις δεξιότητές τους. Να διαμορφώσουν πολυδιάστατες προσωπικότητες. Έτσι τα κορίτσια όταν μεγαλώσουν θα μπορέσουν να φτιάξουν μια χαλασμένη συσκευή στο σπίτι τους, αλλά και τα αγόρια θα βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και στο μεγάλωμα των παιδιών διότι δε θα διαχωρίζουν τις δουλειές σε ανδρικές και γυναικείες.

Οι εποχές πια έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες είναι μηχανικοί, οδηγοί, επαγγελματίες, ενώ κι οι άνδρες δε ντρέπονται να δείξουν την ευαίσθητη πλευρά τους, να φροντίσουν το παιδί τους και να ασχοληθούν με τις δουλειές του σπιτιού. Τα παιχνίδια δε χρειάζεται να έχουν «γένος» διότι έτσι τα παιδιά μαθαίνουν ότι κάποια πράγματα δεν είναι αντρικά, ή γυναικεία, αλλά ανθρώπινα. Άλλωστε κι ένα αγοράκι μπορεί να παίξει με τα κουζινικά, να μαγειρέψει και σε δευτερόλεπτα να αρπάξει τα κατσαβίδια του για να φτιάξει την ψεύτικη κουζίνα του που μόλις χάλασε.
Αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα να χαρούν το παιχνίδι και τη συντροφιά παιδιών του αντίθετου φύλλου. Γιατί αν διαχωρίζετε τα παιχνίδια τότε ενισχύετε το διαχωρισμό και καθώς θα κοιτάξετε γύρω σας, θα δείτε να παίζουν μόνα τους τα αγόρια και μόνα τα κορίτσια.

 

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου,
Φιλόλογος Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας,

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,
instagram: @Kallipe_ouz

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: