Είναι δεδομένο στις μέρες μας πως το να έχεις στα χέρια σου ένα πτυχίο πανεπιστημίου από μόνο του δεν αρκεί για να ενταχθείς στην αγορά εργασίας και στον κλάδο που επιθυμείς. Όντας φοιτήτρια αυτό που ακούω συχνά από καθηγητές, συγγενείς και φίλους είναι πως «πρέπει να αναβαθμίσεις το πτυχίο σου» είτε με ένα αντίστοιχο μεταπτυχιακό είτε με σεμινάρια. Το θέμα του μεταπτυχιακού είναι ένα μέιζον ζήτημα που ταλανίζει πολλούς φοιτητές ακόμα πριν καλά- καλά ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Το αρχικό ερώτημα που βρίσκεται στην κορυφή των σκέψεων ενός προπτυχιακού φοιτητή είναι το εξής: Θέλω(ή μπορώ) να κάνω το μεγάλο βήμα για το εξωτερικό;
Είναι αρκετοί οι λόγοι που όλο και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Από το πιο οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα και την επαγγελματική ανέλιξη στην εκμάθηση μιας νέας γλώσσας και την επαφή με έναν νέο τρόπο ζωής, όλο και περισσότεροι θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια του εξωτερικού.
Άλλωστε, μη ξεχνάμε το γεγονός πως σε αρκετά πανεπιστήμια (Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Κύπρος) δίνεται και η δυνατότητα του δωρεάν ή χαμηλού κόστους μεταπτυχιακού.
Αν λοιπόν θέλεις και εσύ να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό, παρακάτω θα βρεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που ευελπιστούμε να βοηθήσουν.
Ως πρώτο βήμα θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται «στα θέλω σου» και την επαγγελματική πορεία που επιθυμείς.
Έπειτα, αφού επιλέξεις, θα πρέπει να αναζητήσεις πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τα κριτήρια αλλά και την διάρκεια του προγράμματος όπως και για την πρακτική άσκηση.
Γενικότερα, τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού απαιτούν:
1. Πτυχίο και αναλυτική βαθμολογία,
2. Βιογραφικό σημείωμα (CV),
3. Συστατικές επιστολές,
4. Πιστοποίηση της γλώσσας διδασκαλίας,
5. Εξειδικευμένα εισαγωγικά τεστ (GMAT/GRE),
6. Έκθεση ενδιαφερόντων (personal statement) ή και κάποια essay questions,
7. Συμπλήρωση και υποβολή της online αίτησης του Πανεπιστημίου.
Τέλος, σκόπιμο θα ήταν να διερευνήσεις την φήμη του πανεπιστημίου, τους καθηγητές που θα έχεις αλλά να έρθεις σε επαφή με προηγούμενους απόφοιτους του πανεπιστήμιου για να κατατοπιστείς και ως προς την αγορά εργασίας.
Οι πιο δημοφιλείς χώρες για σπουδές στο εξωτερικό είναι: η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία. Πιο αναλυτικά:
- Αγγλία
Παρόλο που η Αγγλία θεωρείτε από τους καταλληλότερους προορισμούς για μεταπτυχιακές σπουδές, το Brexit της 31 Δεκεμβρίου 2020 έχει οδηγήσει σε τεράστια μείωση του αριθμού των Ελλήνων φοιτητών που υποβάλλουν αίτηση για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Πλέον οι φοιτητές που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Αγγλία θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί η VISA ή να έχουν pre-settled status. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, οι Ευρωπαίοι φοιτητές συγκαταλέγονται ως προς τα δίδακτρα στην κατηγορία των διεθνών σπουδαστών (international students).
Τα δίδακτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν συχνά πηγή αντιπαράθεσης, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί σε εντυπωσιακά επίπεδα. Τα δίδακτρα για μεταπτυχιακά προγράμματα ξεκινούν από περίπου £4.500. Εάν δεν έχει προηγηθεί άλλο μεταπτυχιακό, υπάρχει η δυνατότητα του φοιτητικού δανείου μέχρι £10.000 για την κάλυψη των εξόδων (δίδακτρα & κόστος ζωής) στη Βρετανία. Η αποπληρωμή του δανείου θα αρχίσει μόνο όταν το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι άνω των £21.000.
Όσον αφορά τα μηναία έξοδα αυτά υπολογίζονται στα 1100- 1400 ευρώ. Οι φοιτητές μπορούν μέσω της NUS Card να έχουν σημαντικές εκπτώσεις έως και 50% σε εστιατόρια, χώρους διασκέδασης, καταστήματα και υπηρεσίας.
Γιατί όμως να επιλέξετε την Αγγλία για τις σπουδές σας;
Οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς η εκπαίδευση είναι πολύ υψηλού επιπέδου, επομένως οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό τους έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά σε σύγκριση με πτυχιούχους άλλων χωρών με υψηλό επίπεδο γνώσεων. Επίσης η Αγγλία διαθέτει μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα, εξοικονομώντας χρόνο και εστιάζοντας στην αγορά εργασίας. Ακόμη, μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και έτσι οι απόφοιτοι μπορούν να αναπτύξουν εύκολα την καριέρα τους σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς εμπόδια, ενώ οι φοιτητές μπορούν να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να καλύπτουν τα έξοδά τους.
Τέλος, παρέχετε δωρεάν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Η δομή ενός μεταπτυχιακού στην Αγγλία περιλαμβάνει:
Διαλέξεις, σεμινάρια, tutorials
Ατομική μελέτη, έρευνα
Εκθέσεις / εργασίες (ατομικές ή/και ομαδικές)
Γραπτές εξετάσεις
Πρακτική / επαγγελματική άσκηση
Διπλωματική εργασία
Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται συνήθως ηλεκτρονικά, 9 -12 μήνες πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και τα δικαιολογητικά που πιθανόν θα ζητηθούν είναι :
Συμπληρωμένη αίτηση
Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας
Αντίγραφο πτυχίου (εφόσον υπάρχει)
Δύο ακαδημαϊκές συστατικές επιστολές
Personal Statement
Απόδειξη γνώσης αγγλικών (ΙΕLTS / CPE / CAE) τελευταίας διετίας
Ενδεχομένως να ζητηθεί: GMAT, συνέντευξη (τηλεφωνική ή μέσω skype)
Περισσότερες πληροφορίες στο : https://www.britishcouncil.gr/study-uk

- Ιρλανδία
Εάν ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε το μεταπτυχιακό σας στην Ιρλανδία, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι προγράμματα που βασίζονται στην θεωρία ή σε έρευνα. Διαρκεί 1-2 χρόνια και συνήθως περιλαμβάνουν εργασία μαθημάτων και διατριβή. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ιρλανδία ακολουθούν παρόμοια δομή με αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 30.000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος. Τα προγράμματα στον τομέα των Επιχειρήσεων και της Ιατρικής είναι συνήθως τα πιο ακριβά. Πέραν των διδάκτρων οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να πληρώσουν και την ετήσια φοιτητική συνδρομή (annual student contribution).
Τα περισσότερα πανεπιστήμια/κολέγια χρεώνουν μια ετήσια φοιτητική συνδρομή, που παλαιότερα ονομαζόταν «χρέωση φοιτητικών υπηρεσιών». Είναι επίσης γνωστή και ως τέλος εγγραφής και καλύπτει τις υπηρεσίες φοιτητών και τις εξετάσεις. Το ποσό της συνδρομής ποικίλλει από το ένα ίδρυμα στο άλλο. Το ανώτατο ποσό για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται στα 3.000 ευρώ.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται κατευθείαν στο πανεπιστήμιο. Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας αίτησης, το personal statement, την υποβολή του αντίγραφου του πτυχίου σας και ο υποψήφιος φοιτητής περνάει και από συνέντευξη.
Ωστόσο, μερικά ιδιωτικά ιρλανδικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν το Postgraduate Applications Centre (PAC) για τη διεκπεραίωση αιτήσεις μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Ο υποψήφιος φοιτητής υποβάλλει την αίτησή του κατευθείαν εκεί ηλεκτρονικά.
Αιτήσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Οι αιτήσεις κλείνουν όταν συμπληρωθούν οι θέσεις. Στα προγράμματα με την μεγαλύτερη ζήτηση οι αιτήσεις ενδέχεται να κλείσουν νωρίτερα, γι’ αυτό σας συνιστούμε να κάνετε αίτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στα περισσότερα πανεπιστήμια η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συνήθως λήγει τέλη Ιουνίου.
Aρχές Οκτωβρίου – Ανοίγουν οι αιτήσεις
Aρχές Φεβρουαρίου – τέλη Μαρτίου: Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων
Aρχές Μαΐου: Αποδοχή θέσης
Αρχές Ιουλίου: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το δεύτερο κύκλο αιτήσεων.
Ως διεθνής φοιτητής στην Ιρλανδία, το μηνιαίο κόστος διαβίωσης είναι πιθανό να κυμαίνεται από 700 έως 1000 ευρώ, όπως αντίστοιχα και η διαμονή.
Διαμέρισμα με 1 υπνοδωμάτιο στο κέντρο της πόλης 750 – 1.900 ευρώ
Διαμέρισμα με 1 υπνοδωμάτιο έξω από το κέντρο 650 -1600 ευρώ
Τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ιρλανδία προσφέρουν στους διεθνής φοιτητές διαμονή στις φοιτητικές εστίες. Εάν επιλέξετε να μείνετε εντός της πανεπιστημιούπολης, τότε το κόστος μπορεί να κυμαίνεται περίπου από 300 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα το πανεπιστήμιο.
Μπορείτε επίσης να βρείτε διαμερίσματα εκτός πανεπιστημιούπολης όπου είτε θα ζείτε μόνοι σας ή με άλλους φοιτητές. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται περίπου στα 650 ευρώ το μήνα (αν επιλέξετε να μείνετε μόνοι) ανάλογα με την τοποθεσία και την περίοδο που θα ψάχνεις για σπίτι. Για ένα δωμάτιο με κοινόχρηστους χώρους, το κόστος διαμονής είναι περίπου 400 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει έως και 850 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.citizensinformation.ie/en/
3. Γερμανία
Ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για (δωρεάν)μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς μόνο το 20% των προγραμμάτων έχουν δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται το πολύ έως 500 ευρώ το εξάμηνο.
Το πτυχίο Master είναι ο καθιερωμένος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Γερμανία, με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών να διαρκούν κατά κανόνα 1-2 έτη. Τα δυο πιο διαδεδομένα είδη Master είναι:
• Master of Arts (M.A.) που αφορά σπουδές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και
• Master of Science (M.Sc.) που αφορά σπουδές Θετικών και Μηχανολογικών Επιστημών.
Συνολικά προσφέρονται στα γερμανικά πανεπιστήμια πάνω από 8.500 Masters, εκ των οποίων:
• περίπου 7.900 σε Πανεπιστήμια, Τεχνικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών
• περίπου 600 σε Ακαδημίες Καλών Τεχνών, Μουσικά Πανεπιστήμια και Σχολές Κινηματογράφου
• περίπου 950 αγγλόφωνα
Για να ακολουθήσετε μεταπτυχιακές σπουδές, θα πρέπει να έχετε:
Πτυχίο
Αναλυτική βαθμολογία
Βιογραφικό σημείωμα
Βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας ανάλογα με τη γλώσσα του μεταπτυχιακού προγράμματος
Ένα γράμμα για τα κίνητρα επιλογή σας σχετικά με το πρόγραμμα που επιλέξατε (motivation letter)
Ενδέχεται επίσης να σας ζητηθεί:
Συγκεκριμένη βαθμολογία στο πτυχίο σας
Συστατική/ές επιστολή/ές
Πρακτική άσκηση ή/και φάκελος εργασιών
Συνέντευξη ή/και εισαγωγικές εξετάσεις
Άλλα συνηγορούντα δικαιολογητικά (π.χ. ξένες γλώσσες, επαγγελματική εμπειρία κτλ.)
Δεν υπάρχει ενιαία ημερομηνία, συνήθως το αργότερο μέχρι τις 31 Μαϊου ή 15 Ιουλίου κλείνουν οι αιτήσεις για το χειμερινό εξάμηνο, το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.daad.gr/files/2022/02/2022_02_22-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%A3%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AD%CF%82.pdf

4. Ολλανδία
Η Ολλανδία προσελκύει κάθε χρόνο φοιτητές από όλο τον κόσμο, αφού φημίζεται ιδιαίτερα για την ξεχωριστή φοιτητική ζωή που προσφέρει. Ιδιαίτερα σημαντικό καθίσταται το γεγονός ότι είναι η μόνη μη-Αγγλόφωνη χώρα με τα περισσότερα Αγγλόφωνα προγράμματα (υπάρχουν περισσότερα από 2100 προγράμματα σε περισσότερες από 30 πόλεις).
Επομένως, χρήσιμο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι όλοι μιλάνε Αγγλικά και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης.
Τα πιο δημοφιλή αντικείμενα σπουδών που προσφέρονται στην Ολλανδία είναι οι Οικονομικές Επιστήμες ,οι Κοινωνικές Επιστήμες, οι Τεχνικές Επιστήμες και οι Γλώσσες & ο Πολιτισμός. Οι Έλληνες επιλέγουν στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια κυρίως Κοινωνικές, Οικονομικές και Τεχνικές Επιστήμες.
Αρχικά,τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις επιλογής, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα τους για να είστε απόλυτα σίγουροι για το τι κριτήρια έχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που θέλετε να υποβάλετε αίτηση. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν:
Διαβατήριο (ή ταυτότητα)
Απολυτήριο Γενικού Λυκείου
Πτυχίο & Αναλυτική βαθμολογία (επικυρωμένα φωτοαντίγραφα ή με σφραγίδα “Apostille” / σφραγίδα της Χάγης)
Proficiency Αγγλικών (τελευταίας διετίας ή TOEFL550/IELTS 6.0 – TOEFL620/IELTS 7.0) – προτιμούν το Proficiency του Cambridge-
2 συστατικές επιστολές
Letter of Motivation
Βιογραφικό
Αίτηση (Online στο πανεπιστήμιο ή μέσω www.studielink.nl)
Εγγραφή – Συνήθως ξεκινά τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο το αργότερο (έναρξη Σεπτέμβριο), κάποια προγράμματα ξεκινούν και πολύ νωρίτερα να δέχονται αιτήσεις, ίσως και από Οκτώβριο/Νοέμβρι0
Υπάρχουν μεταπτυχιακά που έχουν και μια δεύτερη ημερομηνία έναρξης που είναι το Φεβρουάριο και τότε οι αιτήσεις είναι Σεπτέμβριο-Νοέμβριο
Όσον αφορά τα δίδακτρα, τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια συνδυάζουν την εξαιρετική εκπαίδευση που παρέχουν με το οικονομικό budget! Έχουν ανταγωνιστικά δίδακτρα που ξεκινούν συνήθως γύρω στα €2.168/έτος, τόσο σε Προπτυχιακό όσο και σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο. Όσον αφορά στα δίδακτρα για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, το ύψος τους εξαρτάται από το πρόγραμμα σπουδών που θέλετε να ακολουθήσετε!
Το Κόστος ζωής στην Ολλανδία κυμαίνεται περίπου στα €800-1100 μηνιαίως (συμπεριλαμβάνονται το ενοίκιο και η διαβίωση). Η στέγαση κυμαίνεται περίπου στα €280-650 (αναλόγως με την πόλη και το είδος κατοικίας), εξαρτάται τι θα θελήσετε να ενοικιάσετε.
Μετά την άφιξη σας στην Ολλανδία πρέπει να κάνετε εγγραφή στο Δήμο και να λάβετε Ολλανδικό Α.Φ.Μ. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας φωτοτυπία διαβατηρίου, ληξιαρχική πράξη γέννησης (μεταφρασμένη, σφραγίδα της Χάγης, από κάποιο ΚΕΠ), Συμβόλαιο ενοικίασης στέγης – και σε περίπου 15 μέρες παίρνετε το Ολλανδικό Α.Φ.Μ. (BSN – Burger Service Number).
Τέλος, με το ΑΦΜ και τη φωτοτυπία διαβατηρίου, μπορείτε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό.
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.studyinholland.nl
5. Ιταλία
Στην Ιταλία υπάρχουν πάνω από 3.000 προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο και 2.800 σε μεταπτυχιακό.
Τα περισσότερα τμήματα χωρίζονται σε 2 κύκλους σπουδών. Ο 1ος κύκλος ονομάζεται Laurea και διαρκεί 3 έτη. Ακολουθεί ο 2ος κύκλος σπουδών, που διαρκεί 2 έτη και ονομάζεται Laurea Magistrale. Συνολικά, τα πτυχία στην Ιταλία διαρκούν 5 χρόνια, δεν υπάρχουν πτυχία με 4 χρόνια όπως στην Ελλάδα. Εννοείται ότι η Ιατρική, Οδοντιατρική είναι 6 χρόνια, αλλά τα περισσότερα προγράμματα ολοκληρώνονται μετά από 5 έτη φοίτησης.
Οι αιτήσεις για τα Ιταλικά πανεπιστήμια γίνονται συνήθως τον Ιούλιο. Οι προκηρύξεις συνήθως βγαίνουν μετά τις 20 Ιουλίου αλλά σε πολλά πανεπιστήμια κυρίως μεταπτυχιακού επιπέδου, μπορεί να υπάρχουν άλλες ημερομηνίες. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν είναι:
Πιστοποιητικό Πτυχίου
Αναλυτική Βαθμολογία
Σχετικά με τα δίδακτρα και τις υποτροφίες, στην Ιταλία λαμβάνουν υπόψιν σε μεγάλο βαθμό το οικογενειακό εισόδημα των φοιτητών. Στην Ιταλία, εφόσον το εισόδημα σας είναι μέχρι 13.000 ευρώ, έχετε πλήρη απαλλαγή από τα δίδακτρα. Εφόσον έχετε εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε υποτροφία.
Εφόσον έχετε εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε υποτροφία. Δηλαδή, η υποτροφία είναι ένα ουσιαστικό ποσό που μπορεί να σας καλύψει σχεδόν όλα τα έξοδα σας όπως, επίσης, και θέση στην εστία του Πανεπιστημίου.
Επομένως, οι υποτροφίες χορηγούνται στους φοιτητές που έχουν τα μικρότερα εισοδήματα, από εκεί και πέρα οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα.
Όταν γίνεται η εγγραφή, όλοι πληρώνουν ένα μικρό ποσό για διοικητικά έξοδα που αλλάζει από τμήμα σε τμήμα και από πόλη σε πόλη. Τα δίδακτρα ξεκινούν από 200 ευρώ μέχρι 2.500 ευρώ που είναι το μέγιστο ποσό διδάκτρων.
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://studyinitaly.esteri.it

6. Γαλλία
Η Γαλλία παρέχει μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα προσφέροντας άριστο ακαδημαϊκό επίπεδο. Οι ξένοι φοιτητές απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Γάλλους φοιτητές (δεν πληρώνουν δίδακτρα και επωφελούνται από τα ίδια επιδόματα (πχ. επίδομα στέγασης).
Επιπλέον, η Γαλλία προσφέρει πολλά προγράμματα και στην αγγλική γλώσσα. Αναφορικά με την παρουσία των Ελλήνων φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια, είναι γύρω στους 2500, με τους 1000 από αυτούς να είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Τα γαλλικά πανεπιστήμια χωρίζονται σε 3 κύκλους σπουδών
• Πρώτο Πτυχίο: «Licence» (3 χρόνια σπουδών) – 180 ECTS
• Μάστερ: 2 χρόνια, 120 μονάδες ECTS – Σύνολο 4 εξάμηνα
• Διδακτορικό (Doctorat): 3 χρόνια σπουδών
Τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δημόσια, οπότε δε χρειάζεται να καταβάλει δίδακτρα ο φοιτητής, παρά μόνο το κόστος εγγραφής.
Τα έξοδα εγγραφής στα γαλλικά πανεπιστήμια για το έτος 2021-2022 δεν θα αυξηθούν. Θα παραμένουν ως εξής :
• 170 € για τις προπτυχιακές σπουδές ( Licence )
• 243 € για τις μεταπτυχιακές σπουδές (Master )
• 380 € για τις διδακτορικές σπουδές (Doctorat)
Για να υποβάλετε αίτηση πρέπει πρώτα να επιλέξετε τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Masters) στα οποία θα κάνετε αίτηση.
Η αίτηση για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία γίνεται συνήθως από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο ανάλογα με τα πανεπιστήμια, αλλά σε γενικές γραμμές οι αιτήσεις γίνονται Απρίλιο και Μάιο.
Τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζονται είναι:
Απολυτήριο λυκείου
Αναλυτική βαθμολογία
Πτυχίο
Βιογραφικό σημείωμα
«Lettre de motivation» Επιστολή στην οποία πρέπει να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε το εν λόγω μεταπτυχιακό.
Απαιτούμενο επίπεδο γνώσης γαλλικής γλώσσας ή αγγλικής για εισδοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα.
Αν κάνετε αίτηση για πρόγραμμα σπουδών στη γαλλική γλώσσα πρέπει να κατέχετε τουλάχιστον το B2 επίπεδο (κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς). Ωστόσο, αν είναι αγγλόφωνο το πρόγραμμα σπουδών, τα Πανεπιστήμιο ζητούν συνήθως IELTS ή TOEFL.
Επίσης, σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν έχετε κάποιο πτυχίο που να το αποδεικνύει, μπορείτε να δώσετε ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο δέχονται τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Το κόστος διαμονής στη Γαλλία κυμαίνεται από 800€ το μήνα για την επαρχία και 1100-1200€ για το Παρίσι. Όμως, υπάρχουν και δημόσιες και ιδιωτικές εστίες. Για τις δημόσιες εστίες πρέπει να γίνουν νωρίς οι αιτήσεις (συνήθως γίνονται Ιανουάριο – Μάιο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι την περίοδο αυτή δεν γνωρίζετε ακόμη ποιο πανεπιστήμιο θα σας δεχτεί).
Στο Παρίσι είναι πολύ δύσκολο να βρείτε δημόσιες φοιτητικές εστίες γιατί δεν αρκούν για όλους. Για τις ιδιωτικές μπορείτε να κάνετε αίτηση όταν θα είσαστε σίγουροι ότι θα πάτε σε μια συγκεκριμένη πόλη.
Τέλος, η Γαλλική Πρεσβεία προσφέρει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για τους Έλληνες φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και οι αιτήσεις γίνονται κάθε χρόνο περίπου 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου.
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.grece.campusfrance.org
Συντάκτης : Νεφέλη Λαπουρίδου
Πληροφορίες αντλήθηκαν από : https://www.eduguide.gr/
Προφίλ
Τελευταία Άρθρα
Gossip Dose2023.07.05Τέλος στα κινητά τηλέφωνα εντός σχολικής αίθουσας στην Ολλανδία
Lifestyle2023.07.02«Όνειρο…» από το ΚΘΒΕ βασισμένο στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ
Wellness2023.07.01Τι είναι οι πολυφαινόλες και γιατί είναι τόσο σημαντικές;
Gossip Dose2023.06.28Δασκάλα κινδυνεύει με απόλυση, επειδή υπερασπίστηκε το ”διαφορετικό”