Σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχουν μοναδικά μνημεία τα οποία “γεννήθηκαν” χιλιάδες χρόνια πριν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να “στέκονται στα πόδια τους”. Με λίγες ή περισσότερες φθορές το καθένα, εξακολουθούν να βρίσκονται στον τόπο που δημιουργήθηκαν υπενθυμίζοντας στους ντόπιους ή τους τουρίστες που έρχονται να τα θαυμάσουν, ποια είναι η ιστορία τους. Σε διαφορετικές τοποθεσίες, διαφορετικά φτιαγμένα με ένα κοινό:Όλα τους υπέροχα αριστουργήματα τέχνης και αρχιτεκτονικής! Πάμε να τα γνωρίσουμε;

1. Jokhang Temple-Λάσα, Θιβέτ

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός και ιερός ναός που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. είναι ο ναός Jokhang. Βρίσκεται στο κέντρο της Λάσα και έχει έκταση 25.100 τετραγωνικά μέτρα. Θεωρείται ο απόλυτος ναός για προσκύνημα στο Θηβέτ και από το 2000 έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην UNESCO.

2. Newgrange-Nouth Meath-Ιρλανδία

5.000 χρόνια πριν, περίπου το 3.200 π.Χ.στη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής, κατασκευάστηκε το Newgrange. Σύμφωνα με τις μελέτες των αρχαιολόγων χαρακτηρίστηκε ως τάφος πέρασμα, πλέον όμως θεωρείται πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι ένα μέρος με θρησκευτική, τελετουργική, αστρολογική και πνευματική αξία.

3. Borobudur Temple-Μάγκελανγκ, Ινδονησία

Πάμε τώρα πολύ πολύ μακριά, στον ναό Borobudur στην Ινδονησία που δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ, είναι το μεγαλύτερο μνημείο του κόσμου και απαρτίζεται από 55.000 κυβικά μέτρα. Μέσα στο ναό υπάρχουν 9 πλατφόρμες στολισμένες με περισσότερα από 2.600 ανάγλυφα και πάνω από 500 αγάλματα του Βούδα. Εκείνοι που θα βρεθούν στο ναό Borobudur θα αντιληφθούν ότι δίνει το παράδειγμα της μετάβασης στη ζωή. Στο ναό υπάρχουν ταράτσες που συμβολίζουν ξεχωριστά επίπεδα σοφίας στη ζωή του ανθρώπου που αν τα περάσει θα βρεθεί στο διαφωτισμό του Βούδα.

4. Παρθενώνας-Αθήνα, Ελλάδα

Και ερχόμαστε στον δικό μας Παρθενώνα, ένας ναός που χτίστηκε το 5ο αιώνα π.Χ προς τιμήν της θεάς Αθήνας προστάτιδα της πόλης της Αθήνας. Έχει χαρακτηριστεί το πιο λαμπρό μνημείο της Αθήνας και οι διαδικασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 448/7 π. Χ. Ένας από τους αρχιτέκτονες που συνέβαλαν σημαντικά στην κατασκευή του ήταν ο Ικτίνος ο Καλλιμάνης.

5. Castel San’t Angelο-Ρώμη, Ιταλία

Το μεγάλο αυτό κυλινδρικό κτήριο που χτίστηκε το 117-138 μ.Χ. δημιουργήθηκε πρωτίστως ως μαυσωλείο για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό και την οικογένειά του. Είναι χτισμένο κατά μήκος του ποταμού Τίβερη στο Βατικανό και λειτούργησε περισσότερο από 1.000 χρόνια ως φρούριο και κάστρο. Σήμερα λειτουργεί ως εθνικό μουσείο.

6. Stupa l- Σάντσα, Ινδία

Στη μακρινή Ινδία υπάρχει ένα μνημείο φτιαγμένο χιλιάδες χρόνια πριν, η Μεγάλη Στούπα. Είναι η πιο παλιά πέτρινη δομή στην Ινδία και ανήκει κι αυτή στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

7. Πυραμίδα Djoser-Σάκχαρα, Αίγυπτος

Πως θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο των αρχαιότερων μνημείων η Πυραμίδα Djoster;Η δημιουργία της χρονολογείται από την τρίτη δυναστεία των Κινγκ, το 2.650 π.Χ. για τις ανάγκες στέγασης ενός τάφου.

Μνημεία με μοναδική ομορφιά, ανθεκτικότητα στο χρόνο και όλα για την χώρα τους αποτελούν πολιτισμική κληρονομιά. Το καθένα με τη δική του ιστορία, όπου οι ντόπιοι μιλούν με περηφάνια. Όλα μαζί λαμπρά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτούμε αφού θα χαράξουν στο μυαλό και την καρδιά μας μόρφωση και ομορφιά.

Συντάκτης:Ελένη Καμπάκη

Ελένη Καμπάκη

Γεια σου,καλώς ήρθες στο pretty dose.Είμαι η Ελένη και στις στήλες του pretty dose θα βρεις άρθρα μου κυρίως, όσον αφορά τη διατροφή και την ομορφιά,ενίοτε γράφω και στις υπόλοιπες στήλες.Στο pretty dose θα βρεις απαντήσεις,πληροφορίες και συμβουλές για πάρα πολλά θέματα και ευελπιστούμε να σε βοηθήσουν.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency