Lifestyle Ταξίδια

Ταξιδιωτικές απάτες: πως να τις αποφύγω;

Μοιραστέιτε το!

Το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά. Πολλοί από εσάς σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Αυτή νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή,  να μιλήσουμε για ταξιδιωτικές απάτες. Ίσως έχετε διαβάσει για πολλές απάτες και να ξέρετε κάποιες. Οι επιτήδειοι όμως θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απο εσάς. Βρίσκουν νέους και έξυπνους τρόπους για να εκμεταλλεύονται τα θύματα τους. Για να μη γίνετε ένα απο αυτά, θα δούμε κάποιες τακτικές που χρησιμοποιούν. Καλύτερα λοιπόν να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις ή τουλάχιστον να θεραπεύεις ένα πρόβλημα εν τη γενέσει του.

phishing
Πηγή: newmoney.gr

1. Απάτες μέσω phishing:

Οι μεγαλύτερες απάτες κατά τη γνώμη μου είναι αυτές που χρησιμοποιούν τη μέθοδο phishing και αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πελατών. Οι επιτήδειοι φτιάχνουν κάποιες πλαστές σελίδες που να μοιάζουν με την ιστοσελίδα του εκάστοτε ξενοδοχείου. Εκμεταλλεύονται τις διαφημίσεις του ξενοδοχείου και τα συστήματα κρατήσεων δωματίων μέσω τρίτων εταιρειών. Πολλές φορές φτιάχνουν πλαστές δελεαστικές προσφορές κράτησης δωματίου ή παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες που ή δεν θα υπάρχουν στο ξενοδοχείο. Αν οι υπηρεσίες αυτές είναι υπαρκτές, θα υπάρχει έξτρα πληρωμή. Περισσότεροι από 71 χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα επισκέπτονται πλαστές ιστοσελίδες μεγάλων κυρίως ξενοδοχείων και πιστεύουν πως είναι οι πραγματικές σελίδες των ξενοδοχείων που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους.

  • Παράδειγμα:

Αν για παράδειγμα βρείτε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που προσφέρει δωμάτιο με 50 € το βράδυ, Σίγουρα αυτό θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις. Να ξέρετε πως ο ΕΟΤ καθορίζει τις ανώτερες και τις κατώτερες τιμές λειτουργίας για κάθε ξενοδοχείο ανάλογα με τα αστέρια τα οποία έχει. Αν θέλετε να δείτε αν όντως υπάρχει η προσφορά πάρετε καλύτερα τηλέφωνο στο ξενοδοχείο. Ο υπάλληλος θα σας ενημερώσει και θα σας κατατοπίσει σχετικά με την πολιτική αυτής της προσφοράς, αν και εφόσον ισχύει. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σε περίοδο υψηλής ζήτησης, τα ξενοδοχεία δεν κάνουν υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις.

-Σε κάποιες εφαρμογές φαίνονται να λειτουργούν ξενοδοχεία/δωμάτια/ξενώνες, που μπορεί να έχουν κλείσει εδώ και καιρό. Από αμέλεια του ιδιοκτήτη ή της σελίδας, αυτή η επιχείρηση συνεχίζει να “πουλάει”.  Ακόμη χειρότερα, η επιχείρηση αυτή να μην υπήρξε ποτέ πραγματικά και να πουλάει αλλά και να χρεώνει.

  • Τι να κάνω;

– Για να αποφύγετε “κακοτοπιές” να κάνετε τις κρατήσεις σας είτε κατευθείαν μέσω του ξενοδοχείου ή σε πολύ αξιόπιστους ιστότοπους που η δράση τους είναι παγκόσμια. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει εγγύηση πως η κράτηση σας είναι υπαρκτή. Ακόμη, δεν υπάρχει ασφάλεια επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος.

-Να επιβεβαιώνετε την κράτηση σας με ένα τηλέφωνο ή με ένα email στο ξενοδοχείο. Δεν έχει σημασία πιο ξενοδοχείο είναι αυτό. Μην σκέφτεστε πως μπορεί να γίνετε ενοχλητικός γιατί η επιχείρηση σίγουρα θα το εκτιμήσει και εσείς θα είστε ήσυχος.

Πηγή: newmoney.gr

2. Απάτες μέσω κάρτας:

Πολλοί πελάτες των ξενοδοχείων πέφτουν θύματα των επιτήδειων της κάρτας που χρησιμοποιούν για τη πληρωμή. Πολλοί ταξιδιώτες δεν κάνουν την πληρωμή της διαμονής τους μέσω της πιστωτικής τους κάρτας λόγω του επιτοκίου και προτιμούν να χρεώνουν τη χρεωστική τους κάρτα. Βέβαια αγνοούν ότι η χρεωστικές κάρτες δεν έχουν τις δικλίδες ασφαλείας των πιστωτικών καρτών. Αν κάποιος προσπαθεί να κλέψει χρήματα η προσωπικά δεδομένα του ταξιδιώτη,θα το κάνει ευκολότερα μέσω χρεωστικών καρτών.

  • Παράδειγμα:

Στην πιστωτική κάρτα υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας. Αν σας χρεώνουν για παράδειγμα ένα ποσό, η τράπεζα την ίδια στιγμή θα σας στείλει στο κινητό σας μήνυμα έγκρισης η απόρριψης της συναλλαγής με όλα τα στοιχεία της εταιρείας. Επίσης μπορείτε να βάλετε όριο στη κάρτα σας.

  • Τι να κάνω;

-Διάλεξε μια πιστωτική κάρτα η οποία θα έχει απο τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Καλύτερα να δώσετε κάποιο μικροποσό στη τράπεζα παρά να “κλαίτε” για τα χρήματα που χάσατε ή τα προσωπικά σας δεδομένα που έχουν διαρρεύσει.

-Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις χρεώσεις που έχουν γίνει στη κάρτα σας.

– Όταν σας καλούν να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας, να μην το κάνετε ποτέ. Κάποια σοβαρή επιχείρηση δεν θα σας πάρει ποτέ τηλέφωνο να σας ζητήσει για δεύτερη φορά τα στοιχεία της κάρτας σας. Παίρνετε εσείς τηλέφωνο στο ξενοδοχείο και ζητάτε να μιλήσετε με τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου. Τότε θα καταλάβετε τι ακριβώς έχει γίνει.

Πηγή: newsbeast.gr

3.  Ψεύτικες χρεώσεις ρεσεψιόν:

Φτάσετε λοιπόν στο ξενοδοχείο κάνατε την άφιξη, πήρατε το κλειδί και πάτε στο δωμάτιο. Τελειώνουμε εδώ και είστε ασφαλείς; όχι ακόμη, μη βιάζεστε. Πολλά ξενοδοχεία, κυρίως υψηλών προδιαγραφών, τηλεφωνούν στο δωμάτιό σας λίγη ώρα μετά την άφιξη για να επιβεβαιώσουν ότι είναι όλα εντάξει και ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δυστυχώς αυτό το γνωρίζουν οι απατεώνες και το χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς. Η απάτη λοιπόν, ξεκινάει μόλις λάβετε μια κλήση από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Πολύ συχνά αυτός που βρίσκεται στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου, λέει πως προέκυψε ένα πρόβλημα με την κράτηση.Θα χρειαστεί λοιπόν να επαληθεύσει για άλλη μια φορά τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας και του αριθμού τηλεφώνου σας έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Πολλοί πελάτες δίνουν τα στοιχεία τους, είτε επειδή βαριούνται να πάνε στην υποδοχή, είτε επειδή η φωνή τους φαίνεται αξιόπιστη.

  • Παράδειγμα:

Πολλές φορές, είτε πελάτες είτε κάποιοι άγνωστοι που πίνουν τον καφέ τους στο μπαρ του ξενοδοχείου,δυστυχώς βλέπουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο ξενοδοχείο.Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για δικό τους όφελος ή μπορεί να τις δίνουν σε τρίτους. Σε κάποιες λίγες πιστεύω περιπτώσεις άτομα απο το προσωπικό είτε σκόπιμα είτε όχι, μπορεί να δίνουν πληροφορίες. Έτσι παίρνουν τηλέφωνο στο δωμάτιο, λένε πως προέκυψε πρόβλημα και ζητάνε δικά σας στοιχεία.

  • Τι να κάνω;

-Το πραγματικό μέλος της υποδοχής ενός ξενοδοχείου δεν θα σας ζητήσει ποτέ να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω τηλεφώνου. Βέβαια και πρόβλημα να υπάρξει στην κράτηση σας, θα σας ζητήσει να πάτε στην υποδοχή για να λυθεί το πρόβλημα.

Πηγή: tilestwra.com

4. Απάτες με δωρεάν σύνδεση WiFi

Όλοι μας χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ. Όταν βέβαια πάμε σε ξενοδοχείο, ψάχνουμε για το δωρεάν WiFi. Γιατί να πληρώσουμε άλλωστε,εφόσον μπορούμε να το έχουμε δωρεάν; Σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει για το Ίντερνετ. Οι υποκλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο.

  • Παράδειγμα:

Από την άφιξη σου στο ξενοδοχείο τσεκάρεις το δωρεάν Ίντερνετ. Βέβαια, βρίσκεις πολλά δίκτυα που έχουν ελεύθερη πρόσβαση και φυσικά δεν χρειάζεται κωδικός. Η πρόσβαση σε αυτά είναι ελεύθερη. Το Ίντερνετ είναι καλό. Οι πληροφορίες όμως περνάνε και μέσα από τους υπολογιστές των απατεώνων. Αυτό βέβαια δεν το γνωρίζεις.

  • Τι να κάνω;

-Μην μπαίνεις σε δίκτυα που δεν έχουν κάποιο κωδικό πρόσβασης.

-Για μεγαλύτερη ασφάλεια ρώτησε στην υποδοχή ποιο δίκτυο προτείνουν. Πολλά ξενοδοχεία σου δίνουν κατά την άφιξη το user-Name και τον κωδικό του δικτύου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα. Σχεδόν πάντα αυτό το δίκτυο είναι αξιόπιστο και μπαίνουν μόνο πελάτες του ξενοδοχείου. Υπάρχουν ξενοδοχεία που με την άφιξή σου,δημιουργούν ένα μοναδικό κωδικό που το χρησιμοποιείς για να μπεις στο δίκτυο κατά τη διάρκεια της διαμονής σου.

Πηγή: travelstyle.gr

5. Ψεύτικη υπηρεσία φαγητού

Είναι συχνό φαινόμενο στο δωμάτιό σου να υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τη περιοχή. Υπάρχουν και κάποια μενού με προτάσεις από τοπικά εστιατόρια,ταβέρνες και ταχυφαγεία. Δυστυχώς και σε αυτό το κομμάτι, οι απατεώνες βρήκαν τον τρόπο να εισβάλουν. Φτιάχνουν αληθοφανή μενού και αρκετά δελεαστικά, ώστε να σκεφτείς να παραγγείλεις. Πολλές φορές αυτά τα τοπικά εστιατόρια που διαφημίζουν, υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν.

  • Παράδειγμα:

Πιάνεις στα χέρια σου ένα μενού. Το ξεφυλλίζεις και πραγματικά είναι αληθοφανές. Συνήθως αυτά τα μενού έχουν κάποιες μεγάλες εκπτώσεις, οι αρκετά χαμηλές τιμές. Σε προτρέπουν λοιπόν να πάρεις τηλέφωνο και να κάνεις την κράτησή σου, ή να δώσεις την παραγγελία σου. Σου λένε όμως να προπληρώσεις την παραγγελία και χρειάζονται τα στοιχεία της κάρτας σου. Αν εσύ δώσεις τα στοιχεία τηλεφωνικά, ή μέσω μιας σελίδας που θα σου πουν, θα υποκλέψουν τα στοιχεία σου.Η παραγγελία σου δεν θα φτάσει ποτέ. Αν έκανες κράτηση, δεν θα βρεις στο εστιατόριο και τα χρήματα σου θα κάνουν φτερά.

  • Τι να κάνω;

-Πριν παραγγείλεις από οποιοδήποτε μενού έχεις στα χέρια σου, κάνε μια έρευνα στο ίντερνετ για το συγκεκριμένο εστιατόριο. Δες ποια είναι η τοποθεσία του και διάβασε και μερικές κριτικές.

-Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να ρωτήσεις το προσωπικό της υποδοχής για κάποιο καλό και υπαρκτό εστιατόριο.

 

Όπως και να έχει το να ψάχνουμε για κάποια πράγματα που θέλουμε είναι σημαντικό. Το να είμαστε υποψιασμένοι μας κάνει να μην πέφτουμε στα νύχια επιτήδειων και να είμαστε ασφαλείς. Ποτέ μας δεν πρέπει να δίνουμε προσωπικά στοιχεία μέσω τηλεφώνου. Πρέπει να προσέχουμε τις κινήσεις μας και το τι ακριβώς κάνουμε για να μην το πληρώσουμε ακριβά αργότερα. Δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και οφείλουμε να προσέχουμε πιθανές απάτες που αν δεν προσέχουμε θα συμβούν και σε εμάς.

Προφίλ

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *