Μια από τις πιο ουσιαστικές πτυχές στη ζωή του ανθρώπου είναι η απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα και τις έγνοιες του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Καβάφης στο πασίγνωστο ποίημά του «Ιθάκη» τόνιζε την αξία του ταξιδιού από τους πρώτους κιόλας στίχους «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος. Γιατί σημασία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός.

Η ουσία όμως βρίσκεται στα απλά πράγματα. Και τα απλά πράγματα κρύβουν μέσα τους την οργάνωση και τη φαντασία.

Φανταστείτε λοιπόν το ταξίδι σας παρέα με τα παιδιά σας. Συζητήστε μαζί τους διάφορους προορισμούς που θα θέλατε να επισκεφθείτε και καταστρώστε τα δικά σας σχέδια., κλείστε άμεσα χώρο διαμονής και αποφασίστε το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψετε. Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο μπορούν να γεμίσουν τα παιδιά με πολλές εικόνες κι εμπειρίες. Δεν είναι όμως πάντα εύκολες οι μετακινήσεις για πολλές ώρες και φυσικά εξαρτάται πάνω απ’ όλα από το παιδί. Κάποια παιδιά τρελαίνονται να ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο ενώ άλλα όχι. Γι’ αυτό επιλέξτε τον τρόπο που σας ταιριάζει για να είστε όλοι ικανοποιημένοι και να μη δημιουργηθούν εντάσεις.

Μην επιλέγετε να ταξιδεύετε συνέχεια στα ίδια μέρη. Το άγνωστο είναι ομορφότερο, δημιουργεί προσδοκίες κι εξάρει τη φαντασία μας. Πρέπει τα παιδιά να γεμίζουν με νέες εμπειρίες, να γνωρίζουν νέα μέρη και μέσα από τα ταξίδια να μαθαίνουν. Γι’ αυτό συνδυάστε τη ξεγνοιασιά με τη μάθηση. Τα μέρη στα οποία ταξιδεύετε καλό είναι να τα γνωρίζουν τα παιδιά είτε μέσα από εικόνες είτε μέσα από αφηγήσεις δικές σας. Έτσι τα παιδιά θα περιμένουν με αγωνία να δουν αυτά τα μέρη και να απολαύσουν τις ομορφιές τους.

Μια ωραία ιδέα θα ήταν να επισκεφθείτε μαζί αρχαιολογικούς χώρους, χώρους τέχνης ή μέρη τα οποία διδάχθηκαν στο σχολείο. Αυτό θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τα όσα έμαθαν και να μπουν με έμμεσο τρόπο στις σελίδες του βιβλίου τους.

Τα ταξίδια ακόμη κι αν διαρκούν λίγο βοηθάνε στην καλλιέργεια του πνεύματος ομαδικότητας και αρμονικής συνύπαρξης. Παράλληλα η γνωριμία με άλλες κουλτούρες και περιβάλλοντα φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στους ανθρώπους. Διευρύνονται οι πνευματικοί τους ορίζοντες και η κριτική τους ικανότητα. Απαλλάσσονται από εκδηλώσεις ρατσισμού. Μαθαίνουν πως είναι πολίτες του κόσμου, αναπτύσσοντας οικουμενική και περιβαλλοντική συνείδηση. Εμπνέονται από τις νέες εμπειρίες και αναπτύσσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες.

Ταξιδέψτε όσο γίνεται περισσότερο με τα παιδιά σας. Μην τα αφήνετε σε παππούδες και γιαγιάδες για να φύγετε μόνοι σας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μοιράζονται εμπειρίες με τους γονείς οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό τους. Επιλέξτε μικρές ή μεγάλες αποδράσεις από την καθημερινότητά σας. Φορέστε το ωραίο σας χαμόγελο και ξεκινήστε! Ένας νέος προορισμός σας περιμένει.

 

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου, Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας 

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ 

e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,

instagram: @Kallipe_ouz

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: