Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα ειδήσεωνGuardian, οι αστυνομικές αρχές έλαβαν εντολή να ενημερώσουν τις τοπικές κοινότητες ότι ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων απαγορεύεται μετά από τον νόμο που  εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι παρανομούντες θα κινδυνέψουν με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

Σε δηλώσεις του γενικού διευθυντή της αστυνομίας Εζελντίν Ελ Σεΐχ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αστυνομικοί έχουν τεράστια ευθύνη για να παρέμβουν και να περιορίσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ πρόσθεσε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες θα έχουν σημαντικό ρόλο στον τερματισμό αυτής της πρακτικής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , το 87% των γυναικών στο Σουδάν έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, το οποίο συνεπάγεται την μερική ή ολική αφαίρεση τους για μη ιατρικούς λόγους. Τα κορίτσια που υποβάλλονται σε αυτή την διαδικασία είναι συνήθως από 5 έως 14 χρονών.

Επίσης , το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τον τερματισμό των παιδικών γάμων και την έγκριση όλων των άρθρων του αφρικανικού χάρτη για τα δικαιώματα και την ευημερία του παιδιού , που τέθηκε σε ισχύ το 1999.  Χαρακτηριστικό είναι το 1/3 των κοριτσιών είναι παντρεμένα πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Η Niki Kandirikirira , διευθύντρια προγραμμάτων της Equality Now δήλωσε «Χαιρόμαστε με τις δηλώσεις του διευθυντή της αστυνομίας Ezzeldin El Sheikh που υπογράμμισε ότι οι κλειτοριδεκτομές είναι τώρα απαγορευμένες δια νόμου στο Σουδάν και αυτοί που θα τον παραβούν θα φυλακιστούν και ελπίζουμε ότι τα λόγια του θα μεταφραστούν με πράξεις από τις αστυνομικές δυνάμεις”.

Μετά την εκδίωξη του Omar al-Bashir από Πρόεδρος του Σουδάν , η πολιτική κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξαλείψουν τέσσερις δεκαετίες σκληρών ισλαμιστικών πολιτικών.

Τέλος, εκτός από τις παραπάνω απαγορεύσεις η κυβέρνηση επέτρεψε σε μη μουσουλμάνους να πίνουν αλκοόλ και όρισε ότι οι γυναίκες δεν θα χρειάζονται πια την άδεια από ένα αρσενικό μέλος της οικογένειας τους για να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων και τον τερματισμό των παιδικών γάμων μέχρι το 2030.

Συντάκτης: Νεφέλη Λαπουρίδου

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency