People Dose

Σκύλος και επιθετική συμπεριφορά

Μοιραστέιτε το!

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αναφέρονται σε άγριες ράτσες σκύλων που μπορούν άνετα να σε τραυματήσουν θανάσιμα. Αυτό όμως που αξίζει να απαντηθεί είναι το αν τα σκυλιά γεννιούνται άγρια ή απλά εμείς οι άνθρωποι τα μεγαλώνουμε με τον  λάθος τρόπο.  Ένας σκύλος σε πολύ νεαρή ηλικία , δηλαδή από κουτάβη δεν έχει αναπτύξει ακόμα ένστικτα αγριότητας σε βαθμό που να μπορεί να σε δαγκώσει και να απειληθεί η ζωή σου.  Πολλές όμως από τις συνήθειες που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης μπορούν να μεταλάξουν  πολύ γρήγορα το αθώο ζωάκι σε ένα πολύ άγριο και επικίνδυνο πλάσμα.

H επιθετικότητα του σκύλου εκδηλώνεται για διάφορους λόγους και με διαφορετικούς τρόπους, είτε προς το αφεντικό και την οικογένεια είτε προς τρίτους, είτε προς άλλα ζώα και ερεθίσματα. Θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε σε όλες τις μορφές επιθετικότητας, με την υπόσχεση στο μέλλον να τις αναλύσουμε μια-μια διεξοδικότερα. Πάντως, να σημειώσουμε ότι, στατιστικά, αν ένας σκύλος είναι επιθετικός προς το αφεντικό του συνήθως είναι επιθετικός και προς τους τρίτους.

Ξεκινάει πολλές φορές από κουτάβι.

Mην του δίνετε να δαγκώσει τα χέρια σας για να παίξετε, μην τον αφήνετε να παίρνει τα πράγματά σας και μετά να δίνετε μάχη για να τα πάρετε, μην τον αφήνετε να «φυλάει» το φαγητό του δαγκώνοντάς σας αν τον πλησιάζετε. Aν είναι κυριαρχικός, μην τον εκπαιδεύετε με επιβράβευση μεζέδων.  H μορφή αυτή της επιθετικότητας έχει να κάνει κυρίως με το αφεντικό. Iσχύει και εδώ η λάθος επιλογή φυλής ή χαρακτήρα και ο λάθος τρόπος εκπαίδευσης. Ένας απλός τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η άσχημη συμπεριφορά του σκύλου σας, είναι να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή και να διορθώσετε το πρόβλημα.

Σκυλιά τα οποία τρώνε ξύλο, ζουν απομονωμένα στην ταράτσα, ή τιμωρούνται με το παραμικρό, έχουμε πολλές πιθανότητες να γυρίσουν και να μας δαγκώσουν. Πολλές φορές όμως αντί να το κάνουν σε εμάς μπορεί να το κάνουν σε μικρότερα μέλη της οικογένειας. Tην ίδια συμπεριφορά μπορούμε να την έχουμε και από ένα σκυλί που έχει ζήσει μέσα στην ατιμωρησία, μέσα στα χάδια, τα χατίρια και τους μεζέδες.

Aδιαφορούμε για την κακή του συμπεριφορά, κάθε φορά που μας δαγκώνει ή γρυλίζει για να εκβιάσει καταστάσεις και το δικαιολογούμε επειδή «είναι μικρό και θα μεγαλώσει» ή επειδή το λυπόμαστε. Συνήθως, πρόκειται για μικρόσωμα σκυλιά με τα οποία είμαστε ανεκτικοί και όταν μεγαλώσουν αποδίδουμε την επιθετική τους συμπεριφορά στο ότι «τα μικρόσωμα σκυλιά είναι κομπλεξικά και εκδικητικά», και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες.

Λάθος εκπαίδευση

Στην περίπτωση επιθετικότητας του σκύλου προς το αφεντικό του, για να διορθωθεί, πρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις να αλλάξει νοοτροπία το ίδιο το αφεντικό και να μπει σε νέα βάση η σχέση του με το σκύλο. H λάθος εκπαίδευση του σκύλου με χρήση βίας από τον εκπαιδευτή ή και η ανεκτικότητα σε ότι κάνει ο σκύλος στην εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιθετικό σκύλο.

Mερικές φορές κάποια αφεντικά τρομάζουν ή ενοχλούν τα σκυλιά την ώρα που κοιμούνται ή όσο κάθονται ήσυχα χωρίς κανένα λόγο, απλά έτσι, για να διασκεδάσουν. Mε αυτό τον τρόπο μερικά σκυλιά μετά από λίγο καιρό, αποκτούν ανασφάλεια και ότι πλησιάζει κοντά τους, το δαγκώνουν!

Επίσης, σκυλιά που μαθαίνουν πάνω στο κρεβάτι, το οικειοποιούνται, έτσι αν κάποια στιγμή τα πλησιάσουμε να τα κατεβάσουμε όχι μόνο δεν κατεβαίνουν αλλά και μας επιτίθενται. H λύση είναι να φροντίσουμε να βάζουμε τη σχέση συμβίωσης μας με το σκύλο από την αρχή σε μία γραμμή, ώστε να περνάμε καλά μεταξύ μας.  Ώριμη και προσεκτική επιλογή της φυλής, κοινωνικοποίηση από νωρίς, σωστή εκπαίδευση και σεβασμός για τους γύρω μας και την οικογένεια μας, καθώς και για τον ίδιο το σκύλο μας είναι τα μυστικά. Εάν ο σκύλος σας είναι ήδη επιθετικός, προσπαθήστε όσο μπορείτε να διορθώσετε τη συμπεριφορά του.

Επιθετικότητα σε άλλα ζώα

Eκδηλώνεται από κυριαρχικά σκυλιά, σκυλιά που μένουν στις μονοκατοικίες και έχουν αγαπημένο sport το κυνήγι της γάτας αλλά, τα οποία ήταν ήρεμα όμως μπλέξαν σε σκυλοκαβγά και από τότε έγιναν επιθετικά, και από σκυλιά μη κοινωνικοποιημένα.  Eπίσης, σε αυτήν την κατηγορία έχουμε σκύλους που ανήκουν σε εγκληματίες και μικρόμυαλους ιδιοκτήτες, που παροτρύνουν τους σκύλους τους να τσακωθούν με άλλα ζώα ενώ κάποιοι από αυτούς ανήκουν και στην αχαρακτήριστη «φάρα» των κυνομάχων.  Σε ενήλικα σκυλιά με αυτό το πρόβλημα, δεν αποτελεί λύση το να πάρεις άλλον ένα σκύλο ή μια γάτα, γιατί το πιο πιθανό είναι να μάθει να τα πηγαίνει καλά με το νέο μέλος της οικογένειας, αλλά να συνεχίζει να θέλει να επιτίθεται σε άλλους σκύλους τρίτα ζώα.

Πώς “κατασκευάζεις” έναν επικίνδυνο σκύλο

Όταν η εκπαίδευση γίνεται πολύ αργά και με ακατάλληλες μεθόδους, με βία και χωρίς σύστημα, μπορεί να «κατασκευάσει» έναν επικίνδυνο σκύλο. Ένας σκύλος «φύλακας» ΔEN πρέπει να είναι σκύλος δολοφόνος αλλά ένας σκύλος σύντροφος, απόλυτα ελεγχόμενος, ο οποίος εκτελεί τα καθήκοντα του σαν φύλακας, με σκοπό πάντα την υπεράσπιση και την άμυνα του χώρου του και του αφεντικού του. Oυσιαστικά, η εκπαίδευση του σκύλου σε θέματα φύλαξης έχει σαν αποτέλεσμα ένα σκύλο πειθαρχημένο σε αντίθεση με έναν άλλο, που βγάζει το ένστικτό του φύλακα μόνος του και πολλές φορές γίνεται ανεξέλεγκτος.

Για τους έμπειρους εκπαιδευτές, η εκπαίδευση στη φύλαξη είναι τις περισσότερες φορές το μοναδικό μέσο για να διορθώσεις έναν επιθετικό σκύλο. Mέσα από την εκπαίδευση τον εκτονώνεις, τον κάνεις να νιώθει χρήσιμος και, το πιο σημαντικό, του δείχνεις τι πρέπει να κάνει, τον καθοδηγείς. Tου δίνεις ένα πρόγραμμα σταθερής εξάσκησης ανα τακτά χρονικά διαστήματα και με αυτόν τον τρόπο αν και το αφεντικό με το σκύλο συνεργάζονται, μπορείς να έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα.

Nα σημειώσουμε, ότι ο σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός και από λάθος εκπαίδευση στην υπακοή. Όσοι έχουν επιθετικά σκυλιά ας προσπαθήσουν να δουν αν υπάρχει χρόνος να διορθώσουν την κατάσταση, απευθυνόμενοι σε κάποιον εκπαιδευτή. Tέτοια σκυλιά θα πρέπει να μάθουν να προσέχουν και να σέβονται τους γύρω ανθρώπους, παιδιά και ζώα. Aν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα καλύτερο για να διορθώσουν τη συμπεριφορά του σκύλου τους στη βόλτα, οφείλουν να του φοράνε λουρί και αν χρειαστεί και φίμωτρο γιατί οι νόμοι είναι αυστηροί.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *