Σαν σήμερα 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας έμελλε να γεννηθεί ένας λαμπρός επιστήμονας, ο Γεώργιος Παπανικολάου. Ένας διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής που κατέκτησε την παγκόσμια ιατρική σκηνή όντας πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία.

Συγκεκριμένα, ήταν εκείνος που ανακάλυψε τη μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το γνωστό «Τεστ Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπ», που έχεισώσει και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να σώζει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως όπως αναφέρει αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου».

Σήμερα, το Τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Το Τεστ Παπ πρέπει να γίνεται απ’ όλες τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και μετά, διότι ο καρκίνος του τραχήλου οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικώς.

Το τεστ συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο έως την ηλικία των 65 ετών, ενώ μετά τα 65 πρέπει να γίνεται ανά 2 έως 3 έτη. Το 1928 έγινε 1η επίσημη ανακοίνωση του Γεώργιου Παπανικολάου επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όμως υπήρξε δυσπιστία από την επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ. Τα επόμενα χρόνια όμως, κατάφερε να αποδείξει το τι πραγματικά είχε ανακαλύψει. Το 1944 έγινε η 1η εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 19 Φεβρουαρίου 1962 στο Μαϊάμι, έχοντας αναλάβει από τον Νοέμβριο του 1961 την οργάνωση και διεύθυνση ενός Καρκινολογικού Ινστιτούτου στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Τιμήθηκε με πολλά και σημαντικά βραβεία από το αμερικανικό κράτος. Η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να δώσει βραβείο Νόμπελ, αφού δεν μπορούσε να βραβεύσει μία μέθοδο για θεραπεία, αλλά την ανακάλυψή της.Σήμερα το λάθος της επιτροπής, αναγνωρίζεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με στατιστικές, μειώθηκαν κατά 70%, τα κρούσματα θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο 4ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και η προληπτική κυτταρολογική εξέταση αυτή ανιχνεύει τις αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας έως και 10 χρόνια νωρίτερα πριν εξελιχθεί σε καρκίνο.

«Το ιδανικό μου δεν είναι να πλουτίσω, ούτε να ζήσω ευτυχής, αλλά να εργασθώ, να δράσω, να δημιουργήσω. Να κάνω κάτι αντάξιο ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού».
Δρ. Γεώργιος Ν. Παπανικολάου

Συντάκτης: Φαίδρα Γκανάκη, τελειόφοιτη Φαρμακευτικής
Αρχισυνταξία & Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χριστιάννα Πίτη.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: