Wellness Ψυχολογία

Πώς πρέπει να ζει κανείς;

Μοιραστέιτε το!

 

Την αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε το βιβλίο ενός σύγχρονου φιλοσόφου, του Bernard Williams,”Η Ηθική και τα όρια της Φιλοσοφίας” . Το βιβλίο πραγματεύεται την έννοια της ηθικής, η οποία κατά την ελληνική ερμηνεία στρέφεται προς τον ατομικό χαρακτήρα. Σε αντίθεση με την Λατινική η οποία τονίζει περισσότερο τη σημασίας της κοινωνικής προσδοκίας. Ο συγγραφέας του βιβλίου αντλεί υλικό από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και στη συνέχεια από πιο σύγχρονους φιλοσόφους για να επαναπροσανατολίσει εν μέρει την έννοια της ηθικής ως προς τον ατομικό βίο.

Το ερώτημα που έθεσε ο Σωκράτης

“Πώς πρέπει να ζει κανείς;”

είναι ένα έλλογο ερώτημα. Μοιάζει σαν τίτλος για το εγχειρίδιο μιας καλής ζωής. Η έννοια της καλοσύνη είναι υποκειμενική όπως και της ηθικής. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να σκαρφιστεί κάποιος μια απάντηση. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, πρέπει να ζούμε με εφόδιο την αρετή της ορθής κρίσης. Ο B.W. δίνει τη σημασία της αρετής ως μια διάθεση του χαρακτήρα να επιλέξει/απορρίψει (αν)ηθικές πράξεις. Ο Kant είπε πως το να δρα κανείς ηθικά σημαίνει να δρα αυτόνομα και όχι λόγω κοινωνικών πιέσεων.

Τροφή για Σκέψη

Εδώ ήρθε και η ιδέα μου να προσπαθήσω να δώσω μια απάντηση. Η υποκειμενική ερμηνεία των πραγμάτων είναι αυτή που δίνει διαφορετικές εκδοχές για ένα συμβάν, οι οποίες σίγουρα κάπου θα συγκλίνουν αφήνοντας περιθώριο στον καθένα να βγάλει το δικό του συμπέρασμα για την επικρατέστερη εκδοχή. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο σημαντικός ο διάλογος. Μέσα από αυτόν μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες, να αμφισβητήσουμε, να ανακαλύψουμε ίσως μια αλήθεια.

Η υπενθύμιση κάποιων αξιών όπως της ηθικής έχει μεγάλη σημασία κυρίως στις μέρες μας, μέρες του 21ου αιώνα, όπου ακούμε για πολέμους, για γυναικοκτονίες. Για καταπάτηση της Δημοκρατίας -που εδώ θεωρούμε δεδομένη,  όμως λείπει από πολλά κράτη, συνεπώς και οι ελευθερίες τις οποίες καθιερώνει η έννοια της-, κ.α.

Τα πράγματα είναι κάπως απλά. Πέρα από τις κοινωνικές/πολιτικές/πολιτισμικές/θρησκευτικές διαφορές που έχουν οι άνθρωποι υπάρχει ένα κοινό. Μια θέση σε αυτό τον κόσμο και την ευκαιρία να αφήσουμε το στίγμα μας με όποιον τρόπο επιθυμεί ο καθένας. Έχουμε, ως δημοκρατική χώρα, σαν δεδομένο κάτι που άλλοι δεν έχουν. “Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια των άλλων” Εμμάνουελ Καντ.

Ατομικότητα και διαφορετικότητα

Η διαφορά στο πως δρα κάθε άνθρωπος βρίσκεται στην διαφορετική βούληση και κρίση. Είμαστε διαφορετικοί για κάποιο λόγο και αυτό δεν είναι κακό!  Πρέπει λοιπόν, ο καθένας να ζει τη ζωή του, όπως επιθυμεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπακούει στους νόμους, γραπτούς και άγραφους, που έχει θεσπίσει η κοινωνία για να μπορεί να λειτουργεί και να δρα για το κοινό καλό.

Πρέπει να ακούμε την καρδιά μας και χαράξουμε τον δρόμο μας, ίσως διαφορετικό από τον “καθιερωμένο” αλλά μοναδικό. Ο άνθρωπος έχει μέσα του το καλό και το κακό. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις δράσεις των άλλων μπορούμε όμως να ζήσουμε μια ζωή η οποία στο τέλος δεν θα μας αφήνει αίσθημα ντροπής αλλά υπερηφάνειας ακόμη και για τα λάθη μας. Η γαλήνη και η ψυχική ηρεμία είναι η ανταμοιβή ενός καλού βίου.

Προφίλ

Ιωάννα Χιώτη
Ιωάννα Χιώτη
Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

Ιωάννα Χιώτη

Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *