Wellness Ψυχολογία

Πώς να χαλαρώσεις μετά απο μια δύσκολη μέρα στη δουλειά

Μοιραστέιτε το!

Καθώς τελειώνει άλλη μια δύσκολη και κουραστική μέρα στη δουλειά, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να αναλογιζόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν όμως θέλουμε να απαλλαγούμε από το περιττό στρες, θα πρέπει να εστιάζουμε στις ευχάριστες σκέψεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, εάν κρατάμε μόνο τα θετικά που συνέβησαν μέσα στη μέρα μας θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε το στρες και να απολαύσουμε τη μέρα μας μετά τηδουλειά. Η θετική σκέψη απαλλάσσει από κάθε είδους ένταση. Παράλληλα, αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική από άλλες πρακτικές, όπως το ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Μην αφήσετε ένα δυσάρεστο γεγονός να επικρατήσει

Κάθε μέρα μπορεί να συμβεί κάτι αναπάντεχο που θα σας χαλάσει τη διάθεση, μια διαφωνία με ένα συνάδελφο, ένα αρνητικό σχόλιο από το αφεντικό ή κάποιο λάθος που κάνατε. Εάν αφήσετε κάτι τέτοιο να ορίσει τη μέρα σας, τότε μεγαλοποιείτε κάτι ασήμαντο και παραβλέπετε κάτι άλλο. Για κάθε στιγμή που σας στεναχώρησε, σκεφτείτε δύο ευχάριστα που συνέβησαν. Δε χρειάζεται να είναι κάτι συναρπαστικό, αρκεί ένα ευχάριστο γεύμα που είχατε με ένα φίλο.

Απαριθμήστε τις ευχάριστες στιγμές και γράψτε σε ένα χαρτί γιατί σας προκάλεσαν θετικά συναισθήματα. Η διαδικασία αυτή σας βοηθά να αναγνωρίσετε τι σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα – είτε είναι οι δικές σας ικανότητες είτε κάποιο άτομο στο περιβάλλον σας. Μπορεί να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για μία μέρα, είναι όμως απαραίτητο να το κάνετε κάθε μέρα. Βρείτε τον τρόπο να εφαρμόζετε την πρακτική εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

“Με βοηθάει αυτό που κάνω;”

Ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, ο τρόπος που σκέφτεσαι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί μέσα στη μέρα σου, επηρεάζει τον τρόπο που αντιδράς στις καταστάσεις. Κι αυτό κάνει τη διαφορά. Είναι σύνηθες κι ως ένα βαθμό δικαιολογημένο όλοι οι άνθρωποι μέσα στην παρορμητικότητά μας να σκεφτόμαστε αρνητικά και να αντιδρούμε με το άγχος και τον πανικό. Δες το αλλιώς: “Με βοηθάει αυτό που κάνω;” “Αλλάζει την κατάσταση ο τρόπος που αντιδρώ;”

Μόλις αντιλαμβάνεσαι ότι οι αρνητικές σκέψεις κάνουν την εμφάνισή τους, να θυμάσαι ότι αυτές είναι αναλώσιμες και μπορούν να είναι σύντομες σε διάρκεια. Αρκεί να μην τις προκαλείς ή τις προσκαλείς κι εσύ. Εκείνες τις στιγμές σκέψου πόσα έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής κι επιβράβευσε τον εαυτό σου. Σκέψου τι πραγματικά έχει σημασία για εσένα, ποια είναι εκείνα που σου δίνουν χαρά κι εκείνα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή σου. Το να εστιάζεις στα θετικά και να προσπερνάς τα δύσκολα που έχεις μπροστά σου είναι το μεγάλο στοίχημα.

 Να φροντίζεις τον εαυτό σου

Μία από τις καλές συνήθειες για τις οποίες μιλάμε είναι και το να βάλεις τη φροντίδα του εαυτού σου στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Το να δίνεις χρόνο και ενέργεια συστηματικά για σένα κι όχι μόνο για τους άλλους. Όταν λέμε “φροντίζω τον εαυτό μου”, δεν εννοούμε μόνο την επιμέλεια της εξωτερικής μας εμφάνισης, ρούχα, μαλλιά κτλ. Αλλά φροντίζω τον εαυτό μου εωτερικά… Γεμίζω την ψυχή μου με ό,τι με χαλαρώνει, με ό,τι με κάνει να νιώθω πληρότητα. Αποδέχομαι τον εαυτό μου με τα λάθη και τις αδυναμίες του. Κανείς, μα κανείς δεν είναι τέλειος. Άρα με αντιμετωπίζω με αυτοσυμπόνια, στήριξη και υπομονή.

Περιτριγυρίζω τον εαυτό μου με τους κατάλληλους ανθρώπους για μένα. Ανθρώπους που με βοηθούν να εξελίσσομαι συνεχώς, που χαίρονται με τη χαρά μου. Το πώς ο κάθε άνθρωπος φροντίζει τον εαυτό του είναι εν τέλει πολύ προσωπικό και είναι καλό να το αναλογιστείς και να το εντάξεις στη ζωή σου με τον δικό σου τρόπο. Φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, προσπάθησε να υιοθετήσεις όλο και περισσότερες καλές συνήθειες και τότε σπουδαία πράγματα μπορούν να δημιουργηθούν.

Δείτε ακόμα:
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χασμουριέστε όταν χασμουριούνται οι άλλοι
Πόσο καλό κάνει η κανέλα στην υγεία μας;
Αναγνωρίζοντας τα σημάδια μίας τοξικής σχέσης
Tι να κάνω για να μου περάσουν τα νεύρα; – Απλές τεχνικές

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *