Μετά από χρόνια στέρηση ζάχαρης και πολύ αυστηρούς κανόνες, θα ξαφνιαστείς πόσο μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά των γονιών σου τώρα που έγιναν παππούδες! Από εκεί που έπρεπε να είσαι στο κρεβάτι σου από τις 21:00 ότι και να συμβεί (χωρίς καμία κουβέντα), πως τυχαίνει κάθε φορά τα παιδιά σου να μένουν ξύπνια έως αργά το βράδυ κάθε φορά που μένουν στους παππούδες τους;! Εδώ μέχρι τα 5 σου σε έκαναν να νομίζεις ότι τα ντοματίνια ήταν μικρές λιχουδιές και τώρα που απέκτησαν εγγόνια προσφέρουν γλυκά με το καλημέρα! Ενώ θέλεις να έχουν έναν χαρούμενο και γερό δεσμό μεταξύ τους, λογικό να θες να ξέρεις ότι τηρούνται και οι βασικοί κανόνες που επιλέγεις να έχεις ως γονιός.

γιαγια

Γιατί οι παππούδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους;

Είναι απλό! Επειδή δεν είναι οι γονείς! Δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το βούρτσισμα των δοντιών, ούτε για τον πολύ χρόνο που ίσως περνάνε μπροστά σε οθόνες ή τα υπερβολικά πολλά παιχνίδια που μπορεί να έχουν γιατί δεν είναι εκεί παρών 24/7. Υπήρξαν σε αυτή την θέση και τα πέρασαν αυτά. Ήταν αυστηροί μαζί σου και τώρα είναι η σειρά τους να απολαύσουν όλες τις διασκεδαστικές στιγμές των μικρών παιδιών της οικογένειας (χωρίς να χρειάζεται να σκέφτονται τις επιπτώσεις).

Δεν περνούν τόσο πολύ χρόνο όσο περνάς εσύ με τα παιδιά σου οπότε προσπαθούν να αξιοποιούν τον χρόνο που έχουν μαζί τους στο έπακρο ώστε να παιρνούν καλά και παππούδες και εγγόνια. Φυσικά αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει να τους κακομαθαίνουν με λεφτά στην τσέπη, υπερβολική κόπωση, πολλά νέα παιχνίδια κτλ. και είναι εντελώς φυσιολογικό να το επισημάνετε.

Έχει καμία σημασία;

Φυσικά και έχει! Εάν οι παππούδες γεμίζουν τις κοιλίτσες τους με γλυκά, τους αφήνουν να κοιμούνται παραπάνω από το κανονικό ή τους γεμίζουν με πολλά δώρα εσείς θα είστε αυτοί που θα πληρώσετε το τίμημα στο τέλος της επίσκεψης. Παράδειγμα τα παιδιά σας γυρνάνε σπίτι μετά από μια βραδιά στο σπίτι της γιαγιάς κουρασμένα και εξαντλημένα άρα εσείς δεν θα έχετε καλή μέρα μαζί τους πλέον! Αν για εσάς έχει σημασία τότε ΈΧΕΙ ΣΗΜΑΣΊΑ! Εσείς είστε ο γονιός και εσείς κάνετε τους κανόνες και ορισμένοι από αυτούς πρέπει να ισχύουν και για τους παππούδες.

grandpa

Συζητήστε το!

Το σημαντικότερο είναι να επικοινωνείτε και να εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τους γονείς σας και τα πεθερικά σας. Παρόλα αυτά είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής των παιδιών σας και είναι σημαντικό να σας υποστηρίζουν στο γονικό σας ήθος. Πρέπει να το χειριστείτε προσεκτικά και ήρεμα γιατί δεν θέλετε -και δεν χρειάζεται- ούτε να αναστατώσετε ούτε να προσβάλλεται κανέναν. Αν ανησυχείτε για τα γλυκά, εξηγήστε τους τα προβλήματα με την φθορά των δοντιών, την τερηδόνα κτλ. Αν ανησυχείτε για τον ύπνο τους, εξηγήστε τους πόσο δύσκολο είναι μετά για εσάς να τα επαναφέρετε στην ρουτίνα που είχατε με κόπο δημιουργήσει. Να είστε ευγενικοί και γεμάτοι κατανόηση γονείς. Να θυμάστε οι παππούδες υπήρξαν και αυτοί γονείς άρα θα σας καταλάβουν.

Μπορεί να θέλετε κάποια πράγματα απλά να τα προσπεράσετε.

Όλοι οι παππούδες θέλουν να κακομάθουν τα εγγόνια τους και μπορεί να μην βρίσκουν τον κατάλληλο τρόπο κάποιες φορές αλλά έτσι δημιουργούν ένα δέσιμο με μεταξύ τους. Κάποιοι έχουν να δώσουν πολλά (από υλικά αγαθά έως και πολύ χρόνο) και άλλοι δυστυχώ; δεν μπορούν οπότε προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναπληρώσουν και να γεμίσουν τα κενά. Εσύ όμως σαν γονιός μπορείς να προτείνεις και άλλες ιδέες-λύσεις. Για παράδειγμα αντί να δώσουν καραμέλες, τσίχλες και παγωτά πρότεινέ τους διάφορες συνταγές χωρίς ζάχαρη που θα μπορούσαν να φτιάξουν μαζί! Αν αγαπούν να χαλάνε λεφτά για τα εγγόνια τους, πρότεινε πράγματα που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά σου ή κάποιες δραστηριότητες/εμπειρίες που θα μπορούσαν να κάνουν μαζί.

 

Μην ξεχνάς προσπαθούν και αυτοί να βοηθήσουν με τον τρόπο τους και κάποιες φορές τα σκεπτικά μας, οι ιδέες μας και τα θέλω μας να μην είναι ίδια αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι και αυτοί γίνονται παιδιά μαζί με τα δικά σου και η ζωή σου θα ήταν πολύ πιο δύσκολη χωρίς αυτούς. Ας το απολαύσουν και αυτοί αλλά βάλε και εσύ τα όρια σου εκεί που χρειάζονται. Σε καταλαβαίνουν! Και στην τελική τι θα κάναμε χωρίς αυτούς;

 

Συντάκτης: Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος

Milena Abramovic

Καλώς όρισες στο άρθρο μου! Είμαι η Μιλένα και είμαι καλά -έτσι πιστεύω δηλαδή-. Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και το σημαντικότερο μαμά! Στο PrettyDose θα διαβάσεις όλα τα άρθρα μου που είναι ποικίλης ύλης φτιαγμένα και γραμμένα με μεράκι!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency