Κάποιοι γονείς θεωρούν το κατοικίδιο ισότιμο μέλος της οικογένειας ενώ άλλοι, αγχώνονται στη σκέψη το παιδί τους να μεγαλώνει δίπλα σε ένα ζώο. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι και αλήθειες για το πόσο υγιές είναι κατοικίδιο και παιδί να μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι. Το pretty dose θα σου παρουσιάσει παρακάτω τι ισχύει και τι όχι.

  • Ένας πρώτος μύθος που είναι και βασικός λόγος για πολλούς γονείς να μην θέλουν κατοικίδιο, είναι η μετάδοση ασθενειών αφού το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών έχει λιγότερες άμυνες. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι, τα παιδιά που μεγαλώνουν κυρίως μαζί με σκυλιά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι χωρίς κατοικίδιο. Υπάρχουν βέβαια κάποιες αλλεργίες που αναπόφευκτα περνάνε λόγω του τριχώματος αλλά αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρές ηλικίες.
  • Ένας άλλος λανθασμένος μύθος, αφορά τη ράτσα των σκύλων που προτιμούνται για κατοικίδιο. Έχει παρατηρηθεί, ότι, πολλοί γονείς προτιμούν τα Chihuahua καθώς τα θεωρούν μικρά, χαριτωμένα και ότι μπορούν να παίξουν ακίνδυνα με τα παιδιά, αγνοώντας ότι μπορούν να γίνουν πολύ ζωηρά. Αντίθετα άλλες ράτσες όπως τα Labrantor retrievers που δεν προτιμώνται συχνά, λόγω της σωματικής τους διάπλασης, είναι ιδιαίτερα φιλικά και προστατευτικά απέναντί στα παιδιά και έχουν ανεπτυγμένο το ένστικτο της φροντίδας.
  • Παρόμοιος μύθος είναι κι εκείνος που θέλει τα μικρά γατάκια και τα κουταβάκια να είναι καλύτεροι προστάτες για τα παιδιά από ότι ένας μεγάλος σκύλος. Αυτό ωστόσο δεν αληθεύει αφού τα μικρά ζωάκια τραυματίζονται πιο συχνά και πόσο μάλλον όταν ένα μικρό παιδί, μπορεί να συμβάλλει σε αυτούς τους τραυματισμός, αφού ξεκινά να ανακαλύπτει τον κόσμο και μέσα στην περιέργεια του τραβά αυτιά ή την ουρά του ζώου. Επίσης τα μικρά ζωάκια συχνά παίζουν χρησιμοποιώντας τα νύχια ή τα δόντια τους, κάτι που δεν είναι θετικό προς το παιδί, χρειάζονται φροντίδα και εκπαίδευση κι έτσι το μεγάλωμα των παιδιών μπορεί να πάει πίσω. Τα ζώα που είναι από 2 ετών και πάνω είναι καταλληλότερα για μια αρμονική συνύπαρξη.

Η μεγαλύτερη αλήθεια που πάει κόντρα σε όλους τους μύθους, είναι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με ζώα, είναι τόσο ευτυχισμένα. Το παιδί που μαθαίνει από μικρή ηλικία να συνυπάρχει με ζώα, θα αναπτύξει γρήγορα το αίσθημα της ευθύνης, δεν το αγχώνει να αναλάβει ευθύνες και μάλιστα προσφέρεται από μόνο του. Θα πάει στο σχολείο πιο προετοιμασμένο να κάνει παρέες, αφού γνωρίζει την αξία της συντροφικότητας, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και διακατέχεται από συναισθηματική νοημοσύνη. Μάλιστα όσο βρίσκεται σε μικρή ηλικία που δεν μπορεί να εκφραστεί λεκτικά, με την παρουσία του ζώου, μαθαίνει να εκφράζεται με τη γλώσσα του σώματος.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που δεν αναφέρεται συχνά, είναι πόσο θετική είναι η παρουσία του ζώου σε παιδιά με κινητικά προβλήματα σε παιδιά με ασθένειες, όπως το σύνδρομο Down, σε παιδιά που έχουν κάποια μορφή δυσλεξίας ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Το μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό μάθημα που θα πάρει ένα παιδί μεγαλώνοντας δίπλα σε ένα ζώο είναι, πως λειτουργεί ο κύκλος της ζωής, την αληθινή άνευ όρων αγάπη που δεν ζητά ανταλλάγματα και την αγάπη προς τη φύση. Σε συνδυασμό με την φροντίδα και την προσοχή των γονιών, το παιδί του σήμερα, θα γίνει ο αυριανός ενήλικας που θα μάθει να αγαπά αληθινά τους ανθρώπους, θα γίνει υπεύθυνος ως προς τις υποχρεώσεις του και θα προσφέρει, πολλές φορές αφιλοκερδώς. Το έργο του κατοικίδιου, χωρίς να έχει γνώση της τεράστιας προσφοράς του, συνδέεται με αυτό του του σχολείου.

Συντάκτης:Ελένη Καμπάκη

 

Ελένη Καμπάκη

Γεια σου,καλώς ήρθες στο pretty dose.Είμαι η Ελένη και στις στήλες του pretty dose θα βρεις άρθρα μου κυρίως, όσον αφορά τη διατροφή και την ομορφιά,ενίοτε γράφω και στις υπόλοιπες στήλες.Στο pretty dose θα βρεις απαντήσεις,πληροφορίες και συμβουλές για πάρα πολλά θέματα και ευελπιστούμε να σε βοηθήσουν.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency